Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Είμαστε κοντά στην επιβολή μιας «παγκόσμιας λογοκρισίας» που θα διαγράψει όλες τις πληροφορίες απο το διαδίκτυο;



Η Nikki Haley είναι υποψήφια πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σαφώς δεν πρόκειται να γίνει πρόεδρος, αλλά τραβάει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Έτσι χρησιμοποίησε αυτή την προσοχή για να αναπτύξει ένα ολοκληρωτικό σχέδιο για όλους τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «πρώτο πράγμα» που απαιτεί είναι όλες οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιοποιούν τον αλγόριθμό τους (στην πραγματικότητα το Χ το κάνει ήδη). Το «δεύτερο πράγμα» είναι ότι «Κάθε άτομο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να επαληθεύεται με το όνομά του ή να αποκλείεται».

Αυτό το μήνυμα είναι ανησυχητικό ειδικά όταν προέρχεται απο έναν υποψήφιο μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που ως τώρα είχαμε συνηθίσει ανακοινώσεις υπερ του λόγου της ελευθερίας και της ανωνυμίας των χρηστών.
Τι άλλαξε λοιπόν;

Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ο πόλεμος στη Γάζα, το Ισραήλ απο τι φαίνεται έχει δώσει σαφής οδηγίες να αποσιωπήσουν τις φωνές που καταδικάζουν την σύγκρουση στη Γάζα. Κάτι τέτοιο είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα στη Γαλλία με νομοσχέδιο που κατατέθηκε και απαγορεύει κάθε κριτική στο Ισραήλ: Γάλλοι γερουσιαστές προτείνουν την ποινικοποίηση όσων ασκούν κριτική στο Ισραήλ με βαριές ποινές!

Ουσιαστικά, κάποιοι θέλουν να κάνουν τους ανώνυμους λογαριασμούς παράνομους. Αυτός είναι ένας τεράστιος όγκος περιεχομένου με πολλές απαγορευμένες πληροφορίες που προέρχονται απο αυτούς τους λογαριασμούς. Το κράτος επιτήρησης γνωρίζει ήδη τα πραγματικά ονόματα όσων ενδιαφέρεται να μάθει, αλλα επειδή η νομοθεσία ως τώρα απαγορεύει την παρακολούθηση, δεν μπορεί να επιβάλει ποινές.

Κάτι που αν εφαρμοστεί, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και τιμωρίες, όχι μόνο στο διαδικτυακό περιβάλον αλλα και εκτός αυτού. Αυτό θα σήμαινε το τέλος του Διαδικτύου όπως το ξέρουμε και θα το αντικαθιστούσε με μια κατάσταση παρακολούθησης των χρηστών. Πολλά από τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά Substacks θα εξαφανίζονταν, μαζί με τους λογαριασμούς του X, καθώς και οτιδήποτε άλλο. Τι άλλο είναι τα «social media»; Αν είναι έχουμε ελεγχόμενη ενημέρωση και σε αυτά, τότε γιατί να μη προτιμήσουμε την τηλεόραση.

Τα ψευδώνυμα δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητα όσο είναι τώρα.

Το προφανές επόμενο βήμα, είναι να αναγκάσουν όλες τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να απαιτούν ένα πραγματικό αναγνωριστικό από κάθε χρήστη. θα μπορούσαν επίσης να κάνει τις αναρτήσεις τους παράνομες με βαριές επιπτώσεις.

Είναι πραγματικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η κα Haley πρότεινε κάτι τέτοιο στο κοινό των ρεπουμπλικάνων. Φυσικά αυτό θα βλάψει βλάψει μαζικά την καμπάνια της, αλλά ούτως ή άλλως δεν υπήρχε καμία ελπίδα να εκλεχτεί. Έτσι, επισημάνθηκε, ως το πρώτο δημόσιο πολιτικό πρόσωπο στις ΗΠΑ που απαίτησε τον πλήρη τερματισμό των ανώνυμων και ψευδώνυμων στο διαδίκτυο.

Είναι πολύ καλύτερο οι φρικιαστικές επεκτάσεις της κυβερνητικής εξουσίας να προέρχονται από φωνές που είναι λιγότερο αναμενόμενες. Με αυτόν τον τρόπο η βάση θα μπερδευτεί και θα ζεσταθεί αόριστα στην ιδέα της επιτήρησης, και το παράθυρο του Overton μετατοπίζεται διακριτικά για να μπει το θέμα στη δημόσια συζήτηση.

Γνωρίζουμε πως οι ψηφοφόροι των ρεπουμπλικάνων είναι κατά οποιουδήποτε ελέγχου απο το κράτος επιτήρησης. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως τα κόμματα επηρεάζουν το κοινό τους: όταν παίρνουν μια απόφαση οι ψηφοφόροι την στηρίζουν άκριτα. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.
Πόσο σημαντικοί είναι οι ανώνυμοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Εξαιρετικά σημαντικοί. Τεράστιες ποσότητες από τις βασικές έκτακτες ειδήσεις και αναλύσεις προέρχονται από αυτά. Η απαγόρευσή τους θα άφηνε μόνο τις κύριες ειδήσεις που ελέγχονται από την κυβέρνηση και… μαντέψτε, αυτό δεν θα αφορά μόνο τα εναλλακτικά μέσα, αλλα όλους τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Η δήθεν ρητορική μίσους που έχει αναπτυχθεί σε βαθμό λογοκρισίας, θα αφήσει στο διαδίκτυο μόνο τις φωνές που δεν κριτικάρουν την κυβέρνηση.

Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, υπήρξε μια τεράστια συζήτηση στη χώρα για το αν έπρεπε να συνταχθεί ένα Σύνταγμα που θα δημιουργούσε μια νέα δομή για την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ονομάζουμε The Federalist Papers.

Εδώ είναι το κλειδί: όλοι όσοι έγραψαν αυτό που τώρα ονομάζονται The Federalist Papers γιατί το έκαναν ανώνυμα. Η συλλογή περιλαμβάνει 45 ψευδώνυμα. Μέχρι σήμερα, υπάρχει αβεβαιότητα για το ποιοι είναι. Γιατί το έκαναν αυτό; Δεν υπήρξε πόλεμος, λογοκρισία, απειλή. Το θέμα είναι ότι προωθούσαν μια αμφιλεγόμενη θέση και δεν ήθελαν να προσγειωθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας, είχαν το αυτονόητο τότε δικαίωμα να το κάνουν, αμφιλεγόμενο σήμερα.

Μερικά από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα εκδόθηκαν ανώνυμα, από το “Beowulf”, το “Common Sense”, το “Frankenstein”. Ακόμη και τώρα, το πιο κατατοπιστικό βιβλίο για τα εμβόλια που έχω διαβάσει (“Turtles All the Way Down”) είναι ανώνυμο. Γιατί είναι ανώνυμο; μα για αυτονόητους λόγους.
Κίνδυνος να εξαφανιστούν όλες οι πληροφορίες απο το διαδίκτυο

Αν κάποια στιγμή οι πλατφόρμες αποφασίσουν να εξαφανίσουν “τα στοιχεία του εγκλήματος” διαγράφοντας όλα όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν για τα εμβόλια πχ, απο επίσημες μελέτες, εικόνες, βίντεο, προσωπικές μαρτυρίες… τα πάντα. Τότε θα μείνουν οι πληροφορίες στα εναλλακτικά μέσα, αλλα πόσοι απο μας θα αντέξουν την πίεση;

Ήδη τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης δέχονται πιέσεις να εξαφανίσουν όλα τα παλιά και νέα άρθρα που περιλαμβάνουν την κριτική στα εμβόλια, αυτό έχει το αποτέλεσμα να μη προβάλλονται οι διαφημίσεις στα συγκεκριμένα άρθρα. Στο μέλλον, μπορεί να σημαίνει πως δεν θα προβάλλονται καθόλου διαφημίσεις αν δεν τα αποκλείσεις όλα… Πολλοί που έχουν στη κατοχή τους ένα εναλλακτικό μέσο, ζουν μόνο απο αυτό και η πίεση είναι ήδη αφόρητη.

Με άλλα λόγια, αυτή η απαίτηση για νέα επίπεδα επιτήρησης είναι πραγματικά ένα αίτημα παγκόσμιας λογοκρισίας και μια επίθεση στο ίδιο το Σύνταγμα. Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει… Η ελευθερία όμως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη λειτουργία μιας δημοκρατίας.

Ελευθερία σημαίνει να κατοχυρώνεις την ανθρώπινη βούληση ως κεντρική αρχή, που έχει τις ρίζες της στην ιδέα ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να μιλά και να ενεργεί ελεύθερα με οποιονδήποτε τρόπο, υπό τον όρο ότι δεν βλάπτει τους άλλους. Αυτή η τελευταία προϋπόθεση, ωστόσο, υπόκειται σε μεγάλη κατάχρηση.

Η Nikki Haley, για παράδειγμα, λέει ότι οι ανώνυμοι λογαριασμοί βλάπτουν την εθνική ασφάλεια. Με αυτό εννοεί όχι την ευημερία μας αλλά την δική τους. Το κράτος θέλει την ταυτότητα του καθενός και θέλει να ξέρει που βρίσκεσαι και τι κάνεις. Στο χέρι είναι να το αποτρέψουμε με μαζική ανυπακοή. Θα υπάρχει προσωπικό κόστος αλλα πραγματικά πόσο κοστολογείται η ελευθερία μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου