Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Ασφαλιστείτε για να πληρωθείτε όταν πνιγείτε...
Προχθές στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή πραγματοποιήθηκε, (φυσικά ερήμην του ίδιου, συνάντηση αγροτών από τις παρακάρλιες ...περιοχές της Θεσσαλίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Αν ήξεραν τι θα έλεγε χθες ...ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, μάλλον θα κατέβαιναν με τα τρακτέρ τους. «Οι αγρότες λένε ότι θα φύγουν από τον τόπο τους» προειδοποίησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ζητώντας η κυβέρνηση να αιτηθεί αναθεώρηση της ΚΑΠ από τις Βρυξέλλες.

Πλημμυρικοί χάρτες: Φταίει η γραφειοκρατία της Ε.Ε.
Αλλά ο «μενουμευρωπαίος» Κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει πρόβλημα με την Ευρώπη στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει γιατί επί των ημερών του η Ελλάδα θα βρεθεί στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επειδή από το 2021 δεν επικαιροποίησε τους πλημμυρικούς χάρτες της Θεσσαλίας. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον εγκάλεσε και ο πρωθυπουργός υποτίμησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η γραφειοκρατία της Ε.Ε. αναγκάζει τις διοικήσεις να κάνουν δράσεις που σπανίως έχουν αποτέλεσμα» είπε και έκανε λόγο για «κάποιους χάρτες που αποδείχθηκαν προβληματικοί».

Όσα είπε ο πρωθυπουργός ήταν μια αρνητική απάντηση σχεδόν σε όλα τα προβλήματα που έθεσαν οι αγρότες και η σκιαγράφηση ενός μαύρου μέλλοντος για την πρωτογενή παραγωγή, καθώς το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ:

* Αγρότες: Υποχρεωτική ασφάλιση των κτημάτων τους. «Δεν μασάω τα λόγια μου» είπε και τους κατηγόρησε ότι πλήρωσαν 500 εκατ. ευρώ εισφορές στον ΕΛΓΑ και πήραν αποζημιώσεις παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

* Επιχειρήσεις: Υποχρεωτική ασφάλιση από το 2024 σε όσες έχουν κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Θα ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα τις εγκαταστάσεις τους, τον εξοπλισμό τους, τα αποθεματικά τους.

* Πολίτες: Παρότρυνση να ασφαλίσουν τα σπίτια τους με κίνητρο έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10%.

* Υιοθέτηση των προτάσεων της ιδιωτικής ολλανδικής εταιρείας HVA, η οποία προτείνει να καταστραφούν φράγματα και να δημιουργηθούν ξανά τα ποτάμια και οι λίμνες, ενώ οι αγρότες ζητούν σήραγγες για άμεση αποστράγγιση. Το τελικό σχέδιο θα δοθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

* Αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη Θεσσαλία.

* ΕΛΓΑ: Θα αλλάξει ο κανονισμός ασφάλισης.

* ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο: Υπαγωγή στο υπουργείο Πολιτική Προστασίας, αν και οι επιστήμονες διαμαρτύρονται ότι πλήττεται η ανεξαρτησία τους. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τι έχει στον νου του: «Όλοι να είναι υπόλογοι και να μην λένε εκ των υστέρων “εμείς τα είπαμε, αλλά δεν μας άκουσε κανείς”» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα αξιολογούνται από την πολιτική ηγεσία, δηλαδή από τον υπουργό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου