Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Η αυτοκρατορία της Ευρώπης καταρρέει! Η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης καθώς η αγορά ακινήτων γκρεμίζεται



H Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης καθώς οι κρίσεις της μεταποίησης και των ακινήτων κατακλύζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 , σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, καθώς οι επενδύσεις σε κατασκευές και μηχανήματα υποχώρησαν,όπως αναφέρει η telegraph.co.uk/business

Μετά από έξι μήνες σταθερής παραγωγής η Γερμανία δεν έχει αναπτυχθεί από τους πρώτους μήνες του 2023. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 2023 συνολικά.

Η δραστηριότητα μειώνεται μετά την αποκοπή της γερμανικής βιομηχανίας από τη φθηνή ρωσική ενέργεια και καθώς η ζήτηση από την Κίνα μειώνεται. Τα εργοστάσια αυτοκινήτων έχουν επίσης αντιμετωπίσει προβλήματα με τα ανταλλακτικά που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Στα επιπρόσθετα στα δεινά της χώρας και η αγορά κατοικίας αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν και οι προγραμματιστές ακυρώνουν έργα, προκαλώντας ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι απεργίες των τρένων δείχνουν το δύσκολο ξεκίνημα του 2024, αυξάνοντας την προοπτική ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο του έτους και θα οδηγήσει τη χώρα σε επίσημη ύφεση.

Ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING, δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε «μόνιμη κατάσταση κρίσης».

Είπε: «Με μέσο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0% από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η γερμανική οικονομία κάθε άλλο παρά ταχέως αναπτυσσόμενη είναι.

«Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι ότι βρίσκεται σε μια ρηχή ύφεση. Στην πραγματικότητα, η οικονομία παραμένει κολλημένη στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας».


Κατά τα άλλα, η γαλλική οικονομία συνεχίζει να είναι σταθερή, σημειώνοντας το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο χωρίς ανάπτυξη. Οι λιανικές πωλήσεις και η φιλοξενία δυσκολεύτηκαν, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν επίσης καθώς τα υψηλά επιτόκια ανέβασαν το κόστος χρηματοδότησης των εταιρειών.

Η χώρα αγωνίζεται να τερματίσει την ύφεση το 2024, όμως με τους αγρότες να πολιορκούν το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στους κανόνες της ΕΕ και τη γραφειοκρατία, δεν πρόκειται να συμβεί.

Αντίθετα, η ανάπτυξη στην Ισπανία και την Ιταλία επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2023 με ανάπτυξη 0,6% και 0,2% αντίστοιχα. Η Ισπανία ειδικότερα υπήρξε πρωταγωνίστρια, εν μέρει ενισχυμένη από την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι επιδόσεις στις περιφέρειες βοήθησαν την ευρωζώνη να αποφύγει την ύφεση με το μικρότερο περιθώριο. Δεν σημείωσε ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat, μετά από συρρίκνωση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Το 2023 συνολικά, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,5%.

Ο Ντιέγκο Ισκάρο, οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Οι προοπτικές για το 2024 συνεχίζουν να είναι προκλητικές εν μέσω της παραπαίουσας ζήτησης και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

«Πιστεύουμε ότι η δραστηριότητα της ευρωζώνης θα παραμείνει ουσιαστικά στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας φέτος, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% το 2024 – μείωση από το 0,9% που προβλεπόταν προηγουμένως τον Οκτώβριο.

Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη υποβάθμιση οποιασδήποτε οικονομίας της G7.

Η Γαλλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1%, μειωμένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, ενώ η ευρωζώνη ως σύνολο θα αναπτυχθεί κατά 0,9%, από την πρόβλεψη για 1,2% πριν από τρεις μήνες.

Το ΔΝΤ είπε ότι ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό από το αναμενόμενο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, «η αυξανόμενη δυναμική δεν έγινε αισθητή παντού».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε «ιδιαίτερα υποτονική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, που αντανακλά το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα, τις παρατεταμένες επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας και την αδυναμία στην ευαίσθητη στα επιτόκια μεταποίηση και τις επιχειρηματικές επενδύσεις».




pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου