Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χάρισαν το 50% της παραγωγικής δυνατότητας ΕΑΣ στην MSM έναντι πινακίου φακής


Aπο το defence-point.gr
Την έγκριση του συμφωνητικού ίδρυσης κοινοπραξίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τη σλοβακική εταιρία MSM Export, ενέκρινε νωρίτερα σήμερα η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της κρατικής εταιρίας όπου εξέφρασαν τη συμφωνία τους τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DP οι βασικές προβλέψεις της συμφωνίας είναι οι ακόλουθες:
>Στο άρθρο 3 του συμφωνητικού σύστασης της κοινοπραξίας, ορίζεται ως σκοπός η λειτουργία του Συγκροτήματος Εργοστασίων Λαυρίου, με βάση επιχειρηματικό σχέδιο της MSM Export (συνημμένο στην συμφωνία χωρίς να περιλαμβάνεται…), το οποίο λαμβάνει υπόψη και την έγκριση της χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό κανονισμό ASAP για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών. Προβλέπεται η εντός 18 μηνών ίδρυση μετοχικής κοινοπραξίας όπου ποσοστό 51% θα κατέχει η σλοβακική εταιρία MSM Export και ποσοστό 49% τα ΕΑΣ.

>Στο άρθρο 4 ως διάρκεια της κοινοπραξίας ορίζεται η υλοποίηση παραγωγής
Α) 1.200.000 βλημάτων διαμετρήματος 155 χλστ. Μ107
Β) 1.000.000 βλημάτων διαμετρήματος 155 χλστ. L15
Γ) 1.000.000 βλημάτων όλμου διαμετρήματος 120 χιλ.
Δ) 250.000 βλημάτων διαμετρήματος 105 χλστ. ΗΕ & ΗΕΑΤ

Ε) 400.000 βλημάτων διαμετρήματος 105 χλστ. ΗΕ Μ1
ΣΤ) 250.000 βλημάτων αρμάτων μάχης διαμετρήματος 120 χλστ. υψηλής εκρηκτικότητας (ΗΕ)
Ζ) 70.000 τόνοι ΤΝΤ
Η) 70.000 τόνοι base bleed


>Στο άρθρο 5 προβλέπεται η άσκηση της διοίκησης της κοινοπραξίας από Διευθύνοντα Σύμβουλο που θα ορίσει η MSM Export. Επίσης αναφέρεται προϋπολογισμός επενδύσεων ύψους περίπου 84 εκ. ευρώ μείον τα 33 κατ. ευρώ της επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κανονισμός ASAP), άρα υπόλοιπο 51 εκατ. ευρώ που θα τα καταβάλει η MSM Export.

>Στο άρθρο 6 προβλέπεται ότι η κοινοπραξία δεν θα προβαίνει σε πωλήσεις προϊόντων. Τα παραγόμενα θα πωλούνται ξεχωριστά από τα δύο μέρη σε αναλογία 50-50.

>Στο άρθρο 7 προβλέπεται πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, εκ των οποίων τρία θα ορίζει η MSM και δύο τα ΕΑΣ, βέτο ΕΑΣ για θέματα άμυνας & ασφάλειας και σε ότι αφορά δάνεια, πιστώσεις και θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτείται ομοφωνία.

>Στο άρθρο 11 προβλέπονται προϋποθέσεις διάλυσης της κοινοπραξίας (π.χ. πτώχευση κ.λπ.). Όμως αν τα ΕΑΣ ενταχθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης αυτός από μόνος του δεν είναι λόγος διάλυσης.

>Στο άρθρο 12 προβλέπεται ότι οι προμήθειες της κοινοπραξίας θα γίνονται από τη MSM Export

Τέλος, προβλέπεται ότι αν υπάρχουν ανάγκες για την Εθνική Άμυνα αυτές θα έχουν προτεραιότητα υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου