Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Eκλογές Γαλλία, έξαλλη η Λεπέν: Πώς έκαναν την ανατροπή Μελανσόν, Μακρόν, έκπληξη μεγατόνων




Έξαλλη φέρεται να είναι η Μαρί Λεπέν μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και την ακροδεξιά Εθνική Συσπέιρωση της Μαρίν Λεπέν τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Liberation, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει μεταξύ 172 και 192 εδρών.

Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ensemble θα κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, μεταξύ 132 και 152 βουλευτών.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, ένα ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Ο αριστερός συνασπισμός του μετώπου προηγείται τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού όσο και του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, σύμφωνα με την Ipsos Talan.

Οι 577 συνολικά βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εκλέγονται για πενταετή θητεία σε δύο γύρους (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου). Την Κυριακή έγιναν εκλογές για 501 έδρες, αφού δεκάδες βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2024 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 67%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1981 και έπειτα, δηλαδή εδώ και 43 χρόνια.

Νωρίτερα, στις 17:00 ώρα Γαλλίας (18:00 Ελλάδας) είχε ανακοινωθεί ότι η συμμετοχή έφτανε στο 59,71%.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα εκλογικά κέντρα
Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι αρκετά κρίσιμη. Για τον λόγο αυτό, τουλάχιστον 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία εν μέσω ανησυχιών για περιστατικά βίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, δήλωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές, ώστε να διασφαλίσουν ότι «εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές» δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος.

Υπό τον φόβο επεισοδίων, οι περισσότερες πολυτελείς μπουτίκ της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και πολλά άλλα καταστήματα ανακοίνωσαν ότι θα έχουν κατεβασμένες τις βιτρίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου