Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Guardian για εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα: Ανορθόδοξο και βάρβαρο μέτροΣτην θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα αναφέρεται σε ρεπορτάζ του o Guardian ο οποίος τονίζει ότι την ίδια στιγμή στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες γίνονται συζητήσεις για τη θέσπιση τετραήμερης εργασίας.

Η σύγκριση με άλλες χώρες

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «η Ελλάδα εισάγει την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας με προσανατολισμό στην ανάπτυξη» ο Guardian χαρακτηρίζει το βήμα «ανορθόδοξο» και «βάρβαρο». Ωστόσο αναφέρει ότι η Ελλάδα που κάποτε «βρισκόταν στο επίκεντρο της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου έχει αντιστρέψει ξανά την τάση, εισάγοντας μια εβδομάδα εργασίας 48 ωρών. Το μέτρο, που χαρακτηρίστηκε «βάρβαρο» από τα συνδικάτα, τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα».

Επιπλέον φιλοξενεί απόψεις συνδικαλιστών, όπως του Ακη Σωτηρόπουλου από την ΑΔΕΔΥ που τάσσεται κατά του μέτρου τονίζοντας: «Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να πάει στον άλλο δρόμο».Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας - μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκε πέρυσι - ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική μεταβολή ως "ωρολογιακή βόμβα". Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009.Το εξαήμερο καθεστώς, λένε οι αξιωματούχοι, θα ισχύει μόνο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο. Στο πλαίσιο της παρατεταμένης εβδομάδας εργασίας, το προσωπικό σε επιλεγμένες βιομηχανίες και μεταποιητικές εγκαταστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται δύο επιπλέον ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον οκτάωρη βάρδια, ανταμείβοντας με μια πρόσθετη αμοιβή 40% που προστίθεται στο ημερομίσθιο.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα αποκαταστήσει το πρόβλημα των εργαζομένων που δεν πληρώνονται για υπερωρίες, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει το διάχυτο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.
Θάνατος της πενθήμερης εργασίας
Στη συνέχεια ο Guardian αναφέρει ότι οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Σε μια χώρα που δεν έχει σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στο χώρο εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση ηχεί τελικά τον κώδωνα του θανάτου της πενθήμερης εργάσιμης εβδομάδας, κυρίως επειδή επιτρέπει στους εργοδότες να υπαγορεύουν εάν απαιτείται η έκτη ημέρα εργασίας.Για τους αντιπάλους, που έχουν ήδη βγει στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και αναιρεί τα μακροχρόνια κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας, σημειώνεται επίσης στο ίδιος άρθρο.
Παραδείγματα χωρών με 4ημερη εργασίαO Guardian αναφέρει επίσης στοιχεία από δοκιμασμένα τετραήμερα εβδομαδιαία προγράμματα που έχουν επανειλημμένα δείξει αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας.Το Βέλγιο το 2022 θέσπισε νομοθεσία για να δώσει στους εργαζομένους το νόμιμο δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε, και πιλοτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς.Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, έχοντας κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, και έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει συχνά κατακρίνει «τους βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα βρετανικών τιμών», υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο έχει επιδεινώσει μόνο τη διαρροή εγκεφάλων.«Αυτό που ουσιαστικά λέει η κυβέρνηση είναι «πήγαινε και δούλεψε περισσότερο, θα κάνουμε τα στραβά μάτια ακόμα κι αν είσαι συνταξιούχος», είπε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, επικεφαλής του σωματείου συνταξιούχων εκπαιδευτικών.
«Γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, με μέσο μηνιαίο μισθό 900 ευρώ, μπορεί να επιβιώσει μόνο μέχρι τις 20 του μήνα. Αυτό το τελευταίο βάρβαρο μέτρο δεν πρόκειται να λύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι πολύ άδικο για τους άνεργους νέους Έλληνες που μπορεί να μην έχουν ποτέ δουλειά».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου