Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Nίκη των κομμουνιστών στην Γαλλία και πρωτιά της Ακροαριστεράς – 2ος ο Μακρόν – 3η Λεπέν παρά την πρωτιά σε ποσοστά!Βαριά ήττα της Δεξιάς στην Γαλλία στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, φαίνεται ότι θα συνιστούν τα τελικά αποτελέσματα, μετά την διάψευση των πρώτων exit polls που έδειχναν πρωτιά του Εθνικού Συναγερμού (Μ.Λεπέν, Ζ.Μπαρντελά).

Το Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 172 έως 192 έδρες, το Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 150 έως 170 έδρες και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με 132 έως 152 έδρες.

Ηγετική φυσιογνωμία του Λαϊκού Μετώπου ο κομμουνιστής Ζαν-Λυκ Μελανσόν και διάφοροι εξτρεμιστές της ακροαριστεράς.

Η εκλογική σύμπραξη Ακροαριστεράς-Μακρόν έφερε επικράτηση στις περιφέρειες που ήθελαν, κάτι σαν την Βρετανία που ο Ν.Φάρατζ έλαβε 14% αλλά τι κόμμα του κέρδισε μόνο 4 έδρες!

Ο Ζ.Μπαρντελά της Μ.Λεπέν και το κόμμα του κέρδισαν περί το 38% των ψήφων, αλλά οι αντίπαλοι πήραν το υπόλοιπο 62%!

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll της Ipsos, το δεξιό κόμμα της Λεπέν αναμενόταν να εξασφαλίσει 228 έδρες, ο αριστερός-ακροαριστερός συνασπισμός 161 έδρες, το κόμμα του Μακρόν 124 έδρες και το γκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 50 έδρες.

Σύμφωνα με το δεύτερο exit poll της ίδιας εταιρείας, όμως υπάρχει ανατροπή σκηνικού.Νέο Λαϊκό Μέτωπο(Ακροαριστερά) : 170 έως 190 έδρες
Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 150 με 170 έδρες
Εθνικός Συναγερμός και σύμμαχοι: 135 έως 155 έδρες
Ρεπουμπλικάνοι και άλλοι δεξιοί βουλευτές: 57 έως 67 έδρες

Αυτό γιατί το εκλογικό μέτωπο Ακροαριστεράς και Μακρόν επικράτησε σε πολυεδρικές περιφέρειες.

Ανατροπή δείχνει και ένα από τα exit poll που δημοσίευσε η βελγική La Livre, που φέρει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν να έρχεται πρώτο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο exit poll, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες

-Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 175 έως 215

– Μακρόν: 150 έως 170

– Ρεπουμπλικάνοι: 68 έως 74

Αν αριστεροί-ακροαριστεροί συμμαχήσουν με Μακρόν θα καταφέρουν να κυβερνήσουν, αλλά αυτό φαντάζει αδύνατον, παρά την προεκλογική συμμαχία τους για να αποτρέψουν τη νίκη της Δεξιάς.

Είναι κάτι που εύχεται η Λεπέν, καθώς το χάος που αναμένεται να δημιουργηθεί θα αποτελεί «βούτηρο στο ψωμί της» για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Η Μαρί Λεπέν ήδη διακήρυξε ότι «Δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αν επιβεβαιωθούν τα exit polls».

Για «ήττα του κόμματος του Μακρόν» και «προεδρική μειοψηφία» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ εξηγώντας τη σημασία που θα έχει η πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έναντι των κεντρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου