Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η Γαλακτοκομική Σχολή, «πυλώνας» της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο!


Η Γαλακτοκομική Σχολή, «πυλώνας» της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο!
Συμπληρώνει 100 χρόνια προσφοράς στην εγχώρια βιομηχανία γάλακτος


Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Εκατό σχεδόν χρόνια προσφοράς στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του γάλακτος στη χώρα μας!Μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτελεί το φυτώριο των ειδικών τεχνιτών τυροκομίας και γαλακτοκομίας, οι οποίοι αποφοιτούντες, πλαισιώνουν Βιομηχανίες γάλακτος, Συνεταιριστικά τυροκομεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αποκτούν ακόμη τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν το γάλα οικογενειακής κτηνοτροφικής Μονάδας.Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του κράτους για την ενίσχυση και προαγωγή της γαλακτοκομίας στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε το 1911, όταν ιδρύθηκε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο είχε στη δικαιοδοσία του και τη Γεωργική Υπηρεσία. Προσέλαβε τότε τον ειδικό γεωπόνο Νικόλαο Ζυγούρη και τον τοποθέτησε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λαρίσης –που μόλις είχε ιδρυθεί- προκειμένου να διδάξει γαλακτοκομία.

Η ίδρυση της Σχολής
Την ίδρυση ειδικής Γαλακτοκομικής Σχολής θεώρησε απαραίτητη ο Νικ. Ζυγούρης, για την προαγωγή της γαλακτοκομίας, διότι θα δίδονταν η ευκαιρία να μελετηθούν τα πολλά προβλήματα της Ελληνικής γαλακτοκομίας και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να επιδιωχθεί η βελτίωση των εγχώριων γαλακτοκομικών προϊόντων και θα επιτυγχάνονταν η κατάρτιση τεχνιτών τυροκόμων, οι οποίοι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν βελτιωμένα προϊόντα.Έτσι, ιδρύθηκε στα Γιάννενα το 1914 (νόμος 301/4-10-1914) η πρώτη στην Ελλάδα Δημόσια Τυροκομική Σχολή, η οποία άρχισε να
λειτουργεί τον Μάρτιο του 1916 (Β.Δ. – ΦΕΚ Α73/13-4-1916), με πρώτο διευθυντή τον Νικόλαο Ζυγούρη.Η συμβολή της Γαλακτοκομικής Σχολής στην εξέλιξη της γαλακτοκομίας στην Ελλάδα ήταν καθοριστική. Πολύ γρήγορα έγινε Πανελλήνιο Ίδρυμα, το οποίο επισκέπτονταν ακόμα και ξένοι επιστήμονες και παρακολουθούσαν τις εργασίες του.

Αρχικά αντέδρασαν…
Η αντίδραση των πρακτικών τυροκόμων και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας, από τη λειτουργία της Σχολής, ήταν στην αρχή ιδιαίτερα έντονη! Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι με το ίδιο γάλα, από το οποίο κατασκεύαζαν αυτοί τα διάφορα… ασβετοτύρια τους (!) ήταν δυνατόν να γίνουν ανώτερα προϊόντα.Γρήγορα, όμως, αντελήφθησαν τα λάθη τους και έκτοτε ζητούσαν από τη Σχολή οδηγίες, όπως έκαναν και συνάδελφοί τους απ’ όλη την Ελλάδα, από την Αλβανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, ακόμα και από την Κεντρική και Νότιο Αφρική!

Κτίρια και εξέλιξη
Στις αρχές του 1937, η Σχολή εγκαταστάθηκε σε ένα κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Είναι το κτίριο, στην οδό Βορείου Ηπείρου, όπου σήμερα στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Στις νέες απόλυτα σύγχρονες εγκαταστάσεις, στην περιοχή Κατσικάς, μεταφέρθηκε το 1986.Το 1932 (Ν. 5318/29-2-1932), «το εν Ιωαννίνοις Τυροκομικόν Σχολείον, μετονομάζεται σε «Πρακτικήν Γαλακτοκομικήν Σχολήν Ιωαννίνων».Το 1989 (Π.Δ. 227/1989 – ΦΕΚ 109/2-5-1989), η Πρακτική Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, μετατρέπεται σε «Τεχνική Επαγγελματική Σχολή με ειδικότητα Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας».Το 1999, η Γαλακτοκομική Τεχνική Επαγγελματική Σχολή μετατρέπεται σε Γαλακτοκομικό ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) Ιωαννίνων με τις ειδικότητες Τεχνιτών Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας και Τεχνιτών Ζωοτεχνικής (Απόφαση 356380 – ΦΕΚ Β 1404/7-7-1999).Το 2001 μετατρέπεται η ειδικότητα «Τεχνιτών Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας» του Γαλακτοκομικού ΤΕΕ Ιωαννίνων, σε «Γαλακτοκομία – Τυροκομία» (Απόφαση 398859/16-10-2001 – ΦΕΚ Β 1410/20-10-2001).
Τέλος με την υπ’ αριθ. 235745/17-9-2007 απόφαση μετατρέπεται το Γαλακτοκομικό ΤΕΕ Ιωαννίνων σε Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ (Επαγγελματική Σχολή), με ειδικότητα «Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας».
Έπεται συνέχεια; Να δούμε!

Χιλιάδες σπουδαστές
Την ευθύνη λειτουργίας της Σχολής, από το 2011, έχει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ». Η φοίτηση στη Σχολή είναι διετής. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι μαθητές πραγματοποιούν επισκέψεις σε μικρές και μεγάλες Μονάδες επεξεργασίας γάλακτος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Όσοι μαθητές επιθυμούν, μπορούν να σιτίζονται και να διαμένουν δωρεάν στις εγκαταστάσεις της Σχολής.Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από τη λειτουργία της Σχολής μέχρι τώρα, έχουν αποφοιτήσει 2.000 μαθητές περίπου. Σήμερα φοιτούν, απ’ όλη την Ελλάδα, 110 μαθητές (60 στην πρώτη τάξη – 42 μαθητές και 12 μαθήτριες και 60 στη δεύτερη τάξη – 47 μαθητές και 13 μαθήτριες). Διδάσκουν (τα θεωρητικά μαθήματα) Γεωπόνοι και Τεχνολόγοι τροφίμων. Η πρακτική εξάσκηση των μαθητών γίνεται από πεπειραμένους τυροκόμους.Τη Σχολή διευθύνει, τα τελευταία χρόνια, ένας ιδιαίτερα αξιόλογος επιστήμων, ο κ.Κων/νος Μάντζαρης, Γεωπόνος. «Ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση», λένε συνεργάτες του και μαθητές!Πρέπει να σημειωθεί ότι γαλακτοκομικά προϊόντα, από την πρακτική εκπαίδευση των μαθητών, διατίθενται σε ευαγή Ιδρύματα.

Τιμή στον ιδρυτή
Η πόλη των Ιωαννίνων τίμησε για την προσφορά του το σεμνό επιστήμονα Νικόλαο Ζυγούρη. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου 1975, αποφάσισε ομόφωνα να ονομαστεί η ανώνυμη οδός, ενωτική Θεμιστοκλή με Βορείου Ηπείρου (στους Αμπελόκηπους), σε οδό Νικολάου Ζυγούρη. Εντυπώσεις από την επίσκεψη: Οι εγκαταστάσεις, λόγω παλαιότητας και φυσιολογικής φθοράς, απαιτούν άμεση και ριζική βελτίωση. Το φαινόμενο, αναμφισβήτητα, όχι κολακευτικό για εκπαιδευτικό Ίδρυμα!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου