Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

τροφές που δυναμώνουν τον εγκέφαλο


τροφές που δυναμώνουν τον εγκέφαλο




Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού, βελτιώνει τη μνήμη, ενισχύει την προσοχή και τείνει να αυξήσει την αποδοτικότητά σας.

Τα τελευταία χρόνια, μια πληθώρα ερευνών υποστηρίζει επίσης, ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενδυναμώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας και δρα προστατευτικά σε εμφράγματα εγκεφαλικά επεισόδια και κατά της άνοιας.


Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν: τα ψάρια (κυρίως η σαρδέλα, ο σολομός, το σκουμπρί κ.α.), ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, η αντράκλα (γλιστρίδα) κ.α.
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια), είναι απαραίτητα καθημερινά για τον οργανισμό, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χοληστερίνης και αποτελούν τα βασικά «καύσιμα» του εγκεφάλου.
Η καφεΐνη σε μικρές δόσεις είναι τονωτική, προκαλεί εγρήγορση στον οργανισμό και βοηθάει στη συγκέντρωσή σας. Η καφεΐνη υπάρχει στον καφέ, στο τσάι, στις σοκολάτες, δε διάφορα ενεργειακά ποτά κ.α. Καλό είναι να μην το παρακάνετε όμως, γιατί μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και υπερδιέγερση.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β5, Β6, Β12 κ.λπ.) αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, Όταν βρίσκονται σε μειωμένα επίπεδα στον οργανισμό, προκαλούν αδυναμία συγκέντρωσης, έντονες μεταβολές της διάθεσης, προκαλούν εκνευρισμό, σας κάνουν ευέξαπτους και πολλές φορές δεν σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι οι εξής: το συκώτι, τα ψάρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα φιστίκια κ.α.
Το φυλλικό οξύ διαδραματίζει και αυτό σημαντικό ρόλο, αφού η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι μπανάνες κ.α.
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η Ε και η C, είναι απαραίτητες για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και επιπλέον μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη συγκέντρωση, όσο και τη μνήμη. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών (όπως για παράδειγμα στην αδρεναλίνη), οι οποίες έχουν τη ικανότητα να βοηθούν τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει το στρες. Καλές πηγές αποτελούν τα φραγκοστάφυλα, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι χρωματιστές πιπεριές, το σπανάκι κ.α.
Τέλος, το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, που ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών Β και ενισχύει την καλή διάθεση. Μπορείτε λοιπόν να καταναλώσετε μπανάνες, σουσάμι, ταχίνι, αμύγδαλα, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου