Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Κατεβάζει ρολά η Υγεία για τον ΕΟΠΥΥ

Κατεβάζει ρολά η Υγεία για τον ΕΟΠΥΥ



Με απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 έξω από την Περιφέρεια

Πανελλαδική κινητοποίηση όλων των κλάδων της Υγείας σήμερα λόγω της ψηφοφορίας στη Βουλή για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια Υγεία.

Οι σύλλογοι Ιατρών ΕΟΠΥΥ Ιωαννίνων, Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα, ΕΙΝΗ, καλούν σε συγκέντρωση στις 11.30 στην πλατεία έξω από την Περιφέρεια.
Στο σκεπτικό τους για τις εξελίξεις στη Βουλή σημειώνουν:
«Ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε μία περίοδο όπου έχει περικοπεί δραστικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ κατά 350 εκ. Ε , όπου η ανεργία έχει εξανεμίσει τους ασφαλιστικούς πόρους, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, και:
1. μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε «αγοραστή υπηρεσιών ΠΦΥ», μετατρέπει δηλαδή τον ασφαλιστικό φορέα σε γραφείο που διαχειρίζεται έναν κλειστό προϋπολογισμό. Αυτό, σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, οδηγεί σε περικοπή των παροχών προς τους ασφαλισμένους μέσω του «βασικού πακέτου παροχών» που θα οριστεί, και ανοίγει την πόρτα της επέκτασης των χαρατσιών στην πρόσβαση στις δομές της ΠΦΥ , δηλαδή το 5ευρω.
2. θέτει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των γιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, οδηγώντας σε «εθελούσια απόλυση», μεγάλο αριθμό γιατρών. Η «αξιολόγηση» των υποστελεχωμένων ΚΥ και πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε συγχωνεύσεις – καταργήσεις και σε νέες αποχωρήσεις και απολύσεις εργαζομένων μέσα από το σχέδιο για την «κινητικότητα» του προσωπικού.
3. τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αποσύνδεση των ΚΥ από τα νοσοκομεία, άρα και με τη μη αξιοποίηση νοσοκομειακών ιατρικών ειδικοτήτων σε υπηρεσίες ΠΦΥ, ανοίγει το δρόμο για αγορά υπηρεσιών από τις κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, μεταφέροντας ουσιαστικά πόρους από τις κοινωνικές παροχές προς τις επιχειρήσεις αυτές.
4. μεταφέρει στα υπερφορτωμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία το βάρος της ΠΦΥ για όσο διάστημα θα παραμένουν κλειστά τα πολυϊατρεία λόγω της διαθεσιμότητας του προσωπικού».
Γι’ αυτό και ζητούν μεταξύ άλλων, ένα δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγειας, πραγματικά δωρεάν που θα καλύπτει ασφαλισμένους και ανασφάλιστους και πλήρη χρηματοδότηση των υγειονομικών μονάδων.
Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων στηρίζει την πανυγειονομική απεργία και διεκδικεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους:
• Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
• Κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών
• Πλήρης χρηματοδότηση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας από τον προϋπολογισμό
• Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για ΟΛΟΥΣ. Κατάργηση των ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
• Παραγραφή οφειλών των πολιτών στο σύστημα υγείας από παροχή υπηρεσιών που διαβιβάζονται στις εφορίες
• Να μην καταργηθεί κανένα Νοσοκομείο κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ, κανένα τμήμα, καμία κλινική καμία οργανική θέση
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση που να καλύπτει τις ανάγκες
• Να αυξηθεί το κονδύλι των πρόσθετων αμοιβών του έτους 2014 που είναι πετσοκομμένο κατά 11 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το έτος 2013 και πληρωμή των οφειλομένων
• Απόσυρση του Σχεδίου Π.Δ. Αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου