Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Στο φουλ οι προεκλογικές διαδικασίες στους τέσσερις μεγάλους δήμους της Ηπείρου…. Ονόματα, τάσεις και κινήσεις…

Στο φουλ οι προεκλογικές διαδικασίες στους τέσσερις μεγάλους δήμους της Ηπείρου…. Ονόματα, τάσεις και κινήσεις…

Έντονες είναι οι διεργασίες στους τέσσερις μεγάλους δήμους, πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Τρεις περίπου μήνες πριν την ώρα της κάλπης, αυτό που γίνεται ολοφάνερο είναι η αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να επιβάλλουν υποψηφίους. Παράλληλα είναι σαφής και ξεκάθαρη πια η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη με κομματικά στελέχη και να της προσδώσει αντιμνημονιακά και αντικαλλικρατικά χαρακτηριστικά, κόβοντας έτσι και τις γέφυρες συνεργασίας.

Το πρώτο, η αδυναμία δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας να επιβάλλει υποψηφίους αλλά και η πολιτική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ που δεν του επιτρέπει κάτι τέτοιο, έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξουν οι ασκοί των φιλοδοξιών ή να στήνονται σε κάθε περιοχή παιχνίδια από τους τοπικούς κομματάρχες.

Η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη ναι μεν αποτυπώθηκε ξεκάθαρη στην επιλογή υποψηφίων περιφερειαρχών, ωστόσο όσο κρατά ανοιχτό το θέμα επιλογής υποψηφίων δημάρχων, αφήνει χώρο για διάφορα σενάρια.

Το τοπίο λοιπόν είναι εξαιρετικά ρευστό και αυτό που διαφαίνεται είναι ένας πολυκερματισμός δυνάμεων και σε αρκετές περιπτώσεις πλειάδα υποψηφιοτήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Άρτας.

Υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε ότι θα είναι ο Χρήστος Τσιρογιάννης. Προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας όπου είχαν εκδηλωθεί αρκετές υποψηφιότητες. Οι εν δυνάμει υποψήφιοι κατέβηκαν στη Συγγρού και σε σύσκεψη με τον Λευτέρη Ζαγορίτη συμφώνησαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Χρήστου Τσιρογιάννη.

Λίγες μέρες μετά, αυτό που διαφαίνεται ότι ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας δεν συσπειρώνεται σύσσωμος γύρω από την υποψηφιότητα αυτή. Ήδη γίνονται κινήσεις για στήριξη άλλης υποψηφιότητας.

Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο σημερινός δήμαρχος της Άρτας Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος μετρά ήδη απώλειες από τον συνδυασμό του. Προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπαλέξης αυτή τη φορά δεν θα έχει καθόλου εύκολη δουλειά.

Στην εκλογική μάχη κατεβαίνει με αξιώσεις ο πρώην βουλευτής Παύλος Στασινός. Ο γνωστός κι ιδιαίτερα αγαπητός γιατρός στην Άρτα, επιχειρεί να κάνει άνοιγμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους και να δημιουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

Ένα ακόμη σχήμα ετοιμάζεται από τον πρώην αντιδήμαρχο Γιάννη Νικολάου. Ο κ. Νικολάου θα ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό του σε λίγες ημέρες. Φέρεται πάντως να έχει συμφωνήσει με αρκετούς αυτοδιοικητικούς ενώ δεν αποκλείεται δίπλα του να βρεθούν και στελέχη από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, όπως έχει γίνει γνωστό ο κ. Ηλίας Καραμπίκας.

Ένα ακόμη ψηφοδέλτιο που θα μετέχει στις εκλογές θα είναι αυτό της Λαϊκής Συσπείρωσης, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γνωστό ποιος θα ηγηθεί.

Συνοψίζοντας στο Δήμο της Άρτας, με τα σημερινά δεδομένα στις εκλογές του Μαΐου θα μετέχουν έξι συνδυασμοί.

Στο Δήμο Ηγουμενίτσας, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό. Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας γίνονται ολοφάνερες, καθώς είτε αδυνατούν να βρουν υποψήφιο αξιώσεων είτε δεν μπορούν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους.

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Θωμάς Παππάς, ο οποίος μετείχε στην παράταξη του Γιώργου Κάτσινου και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, έχει δηλώσει ότι θα ηγηθεί ψηφοδελτίου στις εκλογές του Μαΐου.
Προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά σήμερα μπορεί να κοιτάζει και πιο αριστερά.

Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του. Είναι άγνωστο λοιπόν τι θα κάνει, καθώς μετρά και απώλειες στην παράταξή του. Πληροφορίες πάντως τον θέλουν να ετοιμάζεται για τις εκλογές και να μετρά ήδη δυνάμεις.

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα παραμένουν μετέωρα. Τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν των Περιφερειακών Συμβούλων Δημήτρη Δημάκου και Νίκου Κώτσιου. Στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του πρώην δημάρχου Μαργαριτίου Γιάννη Λώλου.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Δώρη Δήμα ενώ είναι άγνωστο με ποιο στέλεχος θα κατέβει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλει να δώσει τη μάχη με καθαρά κομματικό στέλεχος ελπίζοντας ότι θα απορροφήσει τη δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική αλλά και από τη φθορά της Δημοτικής Αρχής.

Στις εκλογές αναμένεται να μετέχει μία ακόμη κίνηση από το χώρο της Αριστεράς, η οποία έχει παράδοση στην Ηγουμενίτσα. Το 2010 του σχήματος αυτού ηγούνταν ο Παύλος Αλεξίου, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι παρών κι αυτή τη φορά.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, οι διεργασίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην παράταξη της σημερινής πλειοψηφίας.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των συζητήσεων με πολιτικά κόμματα και κινήσεις και θα ακολουθήσει η δημοσκόπηση για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων του Φίλιππα Φίλιου και του Θωμά Μπέγκα.

Στόχος της διαδικασίας αυτής, όπως έχει τονιστεί με έμφαση από πολλά στελέχη της παράταξης είναι η διεύρυνση και η ενίσχυση της ενότητάς της. Επισημαίνεται ακόμη ότι κάθε διασπαστική κίνηση είναι καταδικασμένη και θα απομονωθεί.

Ο πολυκερματισμός είναι ήδη δεδομένος στο χώρο της κεντροδεξιάς. Υποψήφιος θα είναι ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας.

Υποψήφιος επίσης θα είναι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο οποίος ήδη καταφέρνει να έχει δίπλα του τόσο στελέχη που υπήρξαν στους στενούς συνεργάτες του Νίκου Γκόντα όσο και νέα πρόσωπα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του ο καθηγητής μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας. Ο κ. Μπαρτζώκας είναι σε συζητήσεις τόσο με στελέχη διαφόρων χώρων όσο και με πολίτες που εντάσσονται στην κίνηση Γιάννινα Τώρα.

Την απόφασή του να ηγηθεί ψηφοδελτίου έχει ανακοινώσει ο Αλέκος Φαρμάκης.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε επίσης την κάθοδο της Λαικής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Δημήτρη Τασιούλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν τον υποψήφιο που θα στηρίξει καθώς στο εσωτερικό του κόμματος επικρατούν διαφορετικές απόψεις και αντικρουόμενες τάσεις. Φαίνεται όμως ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κάθοδος με κομματικό στέλεχος.

Παρούσα στις εκλογές θα είναι η ΔΡΑΣΥ του Στέφανου Σκοπούλη. Έτσι δεν αποκλείεται στις εκλογές να είναι παρούσες οκτώ τουλάχιστον παράταξεις.... Αν φυσικά καταφέρουν να φτάσουν όλες μέχρι το νήμα!

Στο Δήμο Πρέβεζας υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης. Μετράει μεν απώλειες, αλλά ελπίζει σε διαρροές από το χώρο της κεντροδεξιάς, καθώς διάφορα τοπικά κομματικά στελέχη φέρεται να του έχουν υποσχεθεί την ολόθερμη στήριξή τους.

Η Νέα Δημοκρατία επίσημα δεν θα έχει υποψήφιο. Όμως είναι πλέον δεδομένη η κάθοδος του Δημήτρη Παππά που προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Δυνατά μπήκε στην προεκλογική μάχη ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας. Ο κ. Κλάπας απείχε από τις εκλογές του 2010 και επανακάμπτει με αξιώσεις αλλά και με διεύρυνση προς όλους τους χώρους.

Είναι άγνωστες οι τελικές αποφάσεις του Γιώργου Νίτσα, ο οποίος το 2010 μετείχε ως ανεξάρτητος. Αυτή τη φορά απευθύνθηκε ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στη στήριξη της υποψηφιότητας τουΓιάννη Ρέντζιου.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του γιατρού Γιάννη Νόβα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο Δήμο Πρέβεζας ετοιμάζεται πυρετωδώς να κατεβάσει ψηφοδέλτιο και η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα τα πρώτα ονόματα βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ενώ για την θέση του επικεφαλής δεν αποκλείεται να προκριθεί άνθρωπος που προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι σαφές λοιπόν ότι σήμερα καταγράφεται μία πληθώρα υποψηφιοτήτων αλλά και φανερές αδυναμίες... Αδυναμίες που απορρέουν από τη στάση των κομμάτων τα οποία ναι μεν δεν μπορούν να επιβάλλουν αλλά στελέχη τους δεν μπορούν να απαλλαχθούν από τις νοοτροπίες ετών και εξακολουθούν να επιθυμούν ενεργό ρόλο στα αυτοδιοικητικά δρώμενα...

EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου