Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Γιάννενα: Αιχμή του δόρατος η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων

Γιάννενα: Αιχμή του δόρατος η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων

Συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση του Σκευοφυλακίου στο Νησί

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκονται οι σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του νησιού, με την δρομολόγηση της διαμόρφωσης του Σκευοφυλακίου της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, ένα έργο...
προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν τεράστιες προσπάθειες από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να τεθεί το έργο σε προτεραιότητα και από το υπουργείο Πολιτισμού, κάτι τελικά που συμμερίστηκε και η Γενική Γραμματέας Λίνα Μενδώνη που έχει επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή.

Το Σκευοφυλάκιο στη Μονή Ελεούσας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αναβάθμιση του μοναστηριακού συμπλέγματος στο Νησί όσο και για την διάσωση του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών και της Ιεράς Μητρόπολης για την υλοποίηση του έργου και τον ορισμό μελών για την Επιτροπή Παρακολούθησης.

Με το έργο αυτό, ολοκληρώνονται οριστικά οι παρεμβάσεις στα μοναστήρια του Νησιού, όπως επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της επιτροπής Τατιάνα Καλογιάννη.
Την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης ψήφισε και ο Γ. Παπαδημητρίου με το δεδομένο ότι πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο, ενώ την κάθετη αντίθεσή του εξέφρασε ο Ν. Ζήκος που καταψήφισε την πρόταση, ζητώντας να χρηματοδοτηθεί το έργο από την Ιερά Μητρόπολη, στην οποία και ανήκει το Σκευοφυλάκιο.

Άλλα θέματα
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν τα μέλη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε τουριστικές εκθέσεις και συζητήθηκε ο απολογισμός της περασμένης χρονιάς.

Εκ... παραδρομής, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Αερολιμένα Ακτίου, αν και αρμόδια στην ουσία είναι η αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα στάθηκε αφορμή πάντως να ανέβουν οι τόνοι, με τον κ. Παπαδημητρίου να επισημαίνει ότι το περιφερειακό συμβούλιο θα έπρεπε να έχει συζητήσει για την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ακτίου προς όφελος του τουρισμού της περιοχής, ενώ πρόσθεσε πως η «βιασύνη» του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση της ΜΠΕ οφείλεται στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, το οποίο έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τον Αερολιμένα Ακτίου, και σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στους Δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας. Επίσης, γνωμοδότησε θετικά επί των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

• Αδειοδότηση υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων –υδρομαστεύσεων στη Δ.Ε. Φαναρίου του Δήμου Πάργας Π. Ε. Πρέβεζας (ομόφωνα)
• Αδειοδότηση υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων –υδρομαστεύσεων στη Δ.Ε. Πάργας του Δήμου Πάργας Π. Ε. Πρέβεζας (ομόφωνα)
• Υφιστάμενες υδρομαστεύσεις και υδρογεωτρήσεις υδρευτικής χρήσης του Δήμου Πωγωνίου (ομόφωνα)
• Αμμοληψία από τον ποταμό Διπόταμο, στη θέση Καμπέρ Αγά της Τ.Κ. Δεματίου Δήμου Ζαγορίου Π.Ε. Ιωαννίνων (κατά πλειοψηφία)
• Αμμοληψία από τον ποταμό Βάρδα, στη θέση Παλαιόβουρκο της Τ.Κ. Δεματίου Δήμου Ζαγορίου Π.Ε. Ιωαννίνων (κατά πλειοψηφία)
• Αμμοληψία, στη θέση Μέγα Ρέμα της Τ.Κ. Λαγκάδας Δήμου Κόνιτσας Π.Ε. Ιωαννίνων (ομόφωνα).

Με αφορμή τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για το περιεχόμενο Μ.Π.Ε. για αδειοδότηση υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων - υδρομαστεύσεων σε περιοχές των Δήμων Πάργας και Πωγωνίου, η κ. Καλογιάννη, τόνισε πως η Περιφερειακή Αρχή για κάθε αίτημα αδειοδότησης σε υφιστάμενες υδρογεωτρήσεις θέτει τον όρο "οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι να εκκινήσουν την αδειοδότηση χρήσης νερού, έχοντας καθορίσει προσωρινές ζώνες προστασίας για κάθε σημείο υδροληψίας χωριστά, σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο όρο από το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδάτων Περιφέρειας Ηπείρου, WD05B110".

Πηγή: http://www.anex.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου