Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

«Διαλύει» τις επιχειρήσεις ο νέος φορολογικός νόμος


«Διαλύει» τις επιχειρήσεις ο νέος φορολογικός νόμος




- Στα όριά τους βρίσκονται λογιστές και οικονομολόγοι που διαμαρτύρονται για τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος ακόμη και για μικρά ανθρώπινα λάθη
- Με νέα απόφαση του Υπουργείου οι επιχειρηματίες θα πρέπει να χτυπούν «κάρτα» στην Εφορία ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι λογιστές και οι οικονομολόγοι με τον κυκεώνα των νόμων, των εγκυκλίων, των διατάξεων, των ερμηνευτικών εγγράφων που συνοδεύουν το νέο φορολογικό νόμο, ο οποίος πέραν των άλλων προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για ένα μικρό, ανθρώπινο λάθος.

Όπως πανελλαδικά, έτσι και σε τοπικό επίπεδο, μαζικά λογιστές και οικονομολόγοι του νομού Ιωαννίνων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια και επέδωσαν ψήφισμα στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Παντελής Ζαρβαλιάς. Σύμφωνα με πραγματικό παράδειγμα για παράλειψη παρακράτηση φόρου μισθωτού ύψους 54 ευρώ, το πρόστιμο ξεπερνά τις 40.000 ευρώ!
Πέρα από τα εξοντωτικά πρόστιμα οι λογιστές διαφωνούν με τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, καταγγέλλοντας ότι κάθε άλλο παρά ανάπτυξη φέρνουν στην επιχειρηματικότητα, ενώ ο κ. Ζαρβαλιάς αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και αγρότες που θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στα λογιστικά γραφεία και τις τράπεζες.
«Είναι ανεφάρμοστα και ανεδαφικά αυτά τα μέτρα και σε αντίθεση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα», σημείωσε.
Στο πλευρό βέβαια των λογιστών, οικονομολόγων και φοροτεχνικών βρίσκονται και οι επιχειρηματικοί φορείς που καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα στις 7.30 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Χορέβας και ο οικονομικός επόπτης και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Βασίλης Βασιλείου, χαρακτήρισαν απαράδεκτα και εξοντωτικά τα πρόστιμα, υπογραμμίζοντας ότι θα οδηγήσουν στην κατάρρευση και εξαφάνιση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, οι λογιστές και οι οικονομολόγοι ζητούν:
1) Άμεση κατάργηση των άρθρων 53-60 του Ν. 4174/2013 που αφορούν ουσιαστικά το νέο ποινολόγιο και τη συνέργεια. Κατάργηση της μηνιαίας / τριμηνιαίας υποβολής συγκεντρωτική κατάστασης εσόδων – εξόδων.
2) Κατάργηση του εξοντωτικού προστίμου για μη αναγραφή έστω και ενός ατόμου στη μηνιαία ΑΠΔ του ΙΚΑ ύψους 10.550,00 ευρώ καθώς και μείωση των προστίμων του ΣΕΠΕ.
3) Τροποποίηση της διάταξης Ν. 4172/2013 (άρθρο 23 περιπτ. Β) για τον τρόπο έκπτωσης δαπάνης για τις συναλλαγές άνω των 500,00 ευρώ με αύξηση του ορίου, περίοδο προσαρμογής κλπ.
4) Έγγραφη ειδοποίηση (όχι ηλεκτρονική) με απόδειξη παραλαβής (αν είναι δυνατόν και σε δύο διευθύνσεις) για κατασχέσεις (κινητών και ακινήτων), καθώς το 80% των φορολογούμενων δεν γνωρίζουν να διαχειριστούν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο taxisnet και δεν διαθέτουν e-mail.
Ακόμη ζητούν:
1) Θεσμοθέτηση παράτασης προθεσμιών παντός είδους για λόγους ανωτέρας βίας (ασθένεια) σε πιστοποιημένους Λογιστές – Φοροτεχνικούς.
2) Υποβολή όλων των δηλώσεων τακτικών προθεσμιών εντός του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη της υποχρέωσης (όπως π.χ. Φ.Μ.Υ).
3) Επαναπροσδιορισμός φετινών καταληκτικών ημερομηνιών υποχρεώσεων (ΔΦΕ κλπ) και ισόχρονη μετάθεση προθεσμιών σε περίπτωση μη λειτουργίας συστημάτων για οποιοδήποτε λόγο.
4) Έγκαιρη έκδοση εγκυκλίων από τη Διοίκηση με σαφή προσδιορισμό οδηγιών και χρόνο προσαρμογής σε νέες διατάξεις όπου αυτό χρειάζεται.
5) Σοβαρό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας.
«Κάρτα» στην Εφορία
Εν τω μεταξύ λογιστή– φοροτεχνικό θα πρέπει να αναζητήσουν σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιτηδευματίες για να μπορέσουν να τα... βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Κάθε μήνα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet τα στοιχεία για όλες τις συναλλαγές τους, ακόμη και του ενός ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, με την οποία αποσαφηνίζεται το νέο σύστημα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου 2014 Ιανουαρίου – Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης σπεύδει να δηλώσει μέσω του twitter ότι η απόφαση θα διορθωθεί και τελικά θα υπάρξει τετράμηνη περίοδος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα τον Μάιο να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές του πρώτου τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου. Από τον Ιούνιο και μετά η υποβολή των καταστάσεων πελατών θα γίνεται ανά μήνα από όλους τους υπόχρεους, ενώ η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β’ κατηγορίας).
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων άνοιξε από χθες στη ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) ενώ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προβλέπονται τα εξής:
1. Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ υποβάλλει καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά ηλεκτρονικά ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).
2. Στις καταστάσεις καταχωρίζονται:
- Ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή.
- Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
- Η αξία της συναλλαγής, προ ΦΠΑ.
- Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή.
- Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο (μόνο για τους προμηθευτές).
Τρόπος καταχώρισης
3. Στην κατάσταση πελατών καταχωρίζονται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου, με μία κατ' ελάχιστο εγγραφή, κατά περίπτωση:
- Τα τιμολόγια και κάθε έγγραφο που υπέχει θέση τιμολογίου, πλην πιστωτικών, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που διαθέτουν στο εσωτερικό της χώρας ΑΦΜ.
- Τα πιστωτικά τιμολόγια
Επίσης καταχωρίζονται συγκεντρωτικά (καθαρή αξία), χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου:
- Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, με μια εγγραφή ανά αριθμό μητρώου ΦΤΜ.
- Τα λοιπά μηχανογραφικά ή χειρόγραφα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής, με μια εγγραφή.
4. Στην κατάσταση προμηθευτών καταχωρίζονται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, με μία κατ' ελάχιστο εγγραφή αναλόγως, παραστατικά αγορών αγαθών ή υπηρεσιών.
Λογαριασμοί ΔΕΗ
5. Καταχωρίζονται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου, ληφθέντα παραστατικά, που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), στις καταστάσεις του προσώπου που αφορά πραγματική δαπάνη ή που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών και έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής.
Χρόνος υποβολής
6. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά ως εξής:
- Από τον εκδότη μηνιαίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων του (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής του από τήρηση και το αργότερο τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.
- Από τον λήπτη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης που αφορούν (μήνα ή τρίμηνο) και εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης, μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη κάθε ημερολογιακού εξάμηνου που αφορούν.
7. Στην περίπτωση υποβολής διορθωτικής κατάστασης, μπορεί να καταχωρίζονται μόνο οι εγγραφές του πίνακα που τροποποιούνται.
8. Οι καταστάσεις υποβάλλονται είτε ενιαία για την έδρα και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είτε για την έδρα και κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά.
Διασταυρώσεις και εκκαθάριση
9. Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων πελατών−προμηθευτών διασταυρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και περαιτέρω διόρθωσης αυτών.

Γεωργία Χαλάτση από τον Ανεξάρτητο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου