Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Νέα πρόσωπα και παρατάξεις για τον Δήμο Ιωαννιτών


Νέα πρόσωπα και παρατάξεις για τον Δήμο Ιωαννιτών



Ο ιός των αλλαγών που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του 2012 χτύπησε πλέον δυνατά και τις δημοτικές εκλογές.

Όλα αλλάζουν, όλα μεταβάλλονται, κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το σκηνικό που θα διαμορφωθεί τον Μάιο. Σίγουρα πάντως θα περιέχει νέα πρόσωπα, νέες συμμαχίες, νέα δεδομένα για το μέλλον.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις εξελίξεις γύρω από τον Δήμο Ιωαννιτών. Μόνο τα πρόσωπα να μετρήσει κανείς καταλαβαίνει ότι δομείται ένα νέο τοπίο.
Πέραν των «παλιών» Φίλιππα Φίλιο και Νίκο Γκόντα, το ενδιαφέρον τους να ηγηθούν παρατάξεων έχουν εκδηλώσει ο Παντελής Κολόκας που το έκανε και επίσημα μέσα από το ITV την Πέμπτη, ο Θωμάς Μπέγκας που κατέθεσε υποψηφιότητα επίσημα στην παράταξή του Ενότητα Πολιτών, ο Αλέκος Φαρμάκης που ανακοίνωσε την παράταξη Δημοτική Ανόρθωση. Να προσθέσουμε και τον Καθηγητή Άρη Μπαρτζώκα, αναγνωρισμένο για τη συμμετοχή του στα κοινά από πολλές πλευρές, ο οποίος έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του.
Κι ακόμα έχουμε την πρωτοβουλία πολιτών «Γιάννενα τώρα» που κάλεσε ήδη την πρώτη της δημόσια συγκέντρωση και άνοιξε θέματα. Την παράταξη «3 κλικ αριστερά» που προχωρά στη δημιουργία νέου χώρου με βάση μεν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με σαφή διάθεση ανοιγμάτων.
Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση είναι βέβαιο ότι θα κατέβει στις εκλογές και πιθανά να γίνουν αναοινώσεις την Τετάρτη όταν θα περιοδεύσει στα Γιάννενα ο Γραμματέας του κόμματος Δ. Κουτσούμπας. Βέβαιη είναι επίσης η κάθοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ σύντομα αναμένεται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και ο έμπειρος πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης Στ. Σκόπουλης.Πολύς κόσμος δηλαδή και κυρίως ένας πολύπλευρος κόσμος, πολύχρωμος με πολλαπλές αφετηρίες.
Ένα μωσαϊκό από πρόσωπα και κινήσεις που έρχεται να απαντήσει στη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες προτάσεις.
Οι εκλογές του 2012 για τις εθνικές κάλπες σήμαναν την απαρχή του τέλους για το παλιό κομματικό σύστημα. Έκτοτε ακόμα κι όσα κόμματα επιβίωσαν, αναζητούν το νέο τους ρόλο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και τα κόμματα αποφεύγουν πια την ευθεία στήριξη υποψηφίων, ενώ όλο και περισσότερο ακούς τους ίδιους τους υποψηφίους να δηλώνουν ανεξάρτητοι.
Έχουν αλλάξει βέβαια και οι συνθήκες ζωής για τους πολίτες. Η κρίση, τα μνημόνια, η ανεργία έχουν θέσει νέα ζητήματα για τους πολίτες. Πολίτες που πλέον ζητάνε σαφές πρόγραμμα, ολοκληρωμένη διαχείριση και έλεγχο των πολιτικών βάσει του αποτελέσματος στην καθημερινή ζωή της πόλης.
Το διάστημα ως τις δημοτικές εκλογές είναι επαρκές για να αναπτυχθούν οι κατάλληλες ζυμώσεις που θα δείξουν και το τελικό σχήμα των υποψηφίων παρατάξεων και επικεφαλής. Κάποιοι ίσως να μην μπορέσουν να φτιάξουν παράταξη, μπορεί όμως να εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι ως τότε.


Τίποτα δεν είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή. Κι αυτό ακριβώς κάνει αυτές τις εκλογές πρωτόγνωρες.κ


ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου