Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Συγκινημένος ο Παπούλιας από την έκθεση του Ε. Τσικνή


Συγκινημένος ο Παπούλιας από την έκθεση του Ε. Τσικνή


Την 1η Ιουλίου 1988 η Ελλάδα αναλαμβάνει για 2η φορά την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας προσκαλεί τους ομόλογούς του στην Ήπειρο για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 15 και 16 Οκτωβρίου 1988, οι 12 υπουργοί εξωτερικών βρίσκονται στα Γιάννενα. Μετά τη διεξαγωγή του Συμβουλίου περιοδεύουν στα Ζαγοροχώρια, όπου γίνονται αποδέκτες της θερμής φιλοξενίας των κατοίκων και της εξαιρετικής ομορφιάς του φυσικού τοπίου.
Ο Ευθύμιος Τσικνής, στενός συνεργάτης της Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ανταποκριτής διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, είναι παρών στην επίσκεψη αυτή και απαθανατίζει την κάθε στιγμή. 26 χρόνια αργότερα, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται για 5η φορά στο τιμόνι της Ευρώπης, το Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου σε συνεργασία με τον κύριο Τσικνή, παρουσιάζουν

στο Σουφαρί Σεραί μια μοναδική έκθεση με τίτλο ««Η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ήπειρο το 1988».
Η έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννενα προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του για μια ακόμη φορά τις εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της απελευθέρωση της πόλης. Εμφανώς συγκινημένος από θεματολογία της έκθεσης, σχολίασε την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης: «Προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ευρώπης, ήρθαν τότε στα χωριά μας και γνώρισαν αυτή την άλλη Ελλάδα, που λέω εγώ». Επεσήμανε δε ότι τότε, είχε γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα προσέγγισης Ανατολής- Δύσης, ενώ πρόσθεσε χαμογελώντας ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση θα κάνει και το βήμα που χρειάζεται στην εποχή μας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είχε άλλη ποιότητα πριν από 26 χρόνια»,
Στο πλαίσιο των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης αποδόθηκαν τιμές στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, διότι ως υπουργός Παιδείας είχε παραχωρήσει το κτίριο του Σουφαρί Σεράι για την φιλοξενία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Στόχος της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει μόνιμα στη συλλογή του Γενικού Αρχείου του Κράτους, είναι να αναδείξει τη συνύφανση της ζωής με τον κόσμο και την εποχή, αλλά και να επαναφέρει πληροφορίες ιστορικού χαρακτήρα από τον πολιτικό χώρο. Απώτερος σκοπός της είναι να αναδείξει τον οικολογικό χώρο ως σφαίρα σχέσεων κοινωνίας και φύσης, προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες της ηπειρώτικης γης.

http://vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου