Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ Π.Δ. ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ!

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ Π.Δ. ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ! 


Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές Άρτας απέστειλε ο Σύλλογος Αλιέων Άρτας με την οποία τονίζει τις επιπτώσεις που θα έχει για τους παράκτιους αλιείς του Αμβρακικού η εφαρμογή του Π.Δ 174/2013 με το οποίο καθορίζονται νέοι όροι για το ψάρεμα...
Όπως διευκρινίζουν, με το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα απαγορεύεται από 01.01.2014 η αλιεία με δίχτυ απλάδι κάτω από 20 χιλιοστά σε όλη την ελληνική επικράτεια με εξαίρεση το δίχτυ αθερίνας που το ελάχιστο άνοιγμα επιτρέπεται να είναιτουλάχιστον 16 χιλιοστά.

Επειδή όμως στον Αμβρακικό Κόλπο έχει καθιερωθεί από πολλά χρόνια πριν, κατά τον μήνα Αύγουστο να αλιεύεται παραδοσιακά με μικρά σκάφη κάτω των 10 μέτρων καισαρδελόδιχτο 18 χιλιοστών η σαρδέλα παπαλίνα του Αμβρακικού μεγέθους περίπου 6-8 εκατοστά οι αλιείς ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε παρέκκλιση του παραπάνω Π.Δ. ούτως ώστε να μπορούν οι ψαράδες να συνεχίσουν την παράδοση αυτή και να αλιεύουν με σαρδελόδιχτο 18 χιλιοστών κάθε μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους αλιείς, αν δεν αλλάξει κάτι στο Π.Δ ουσιαστικά «χάνουν» τον Αύγουστο αφού η σαρδέλα φτάνει στο επιτρεπόμενο μέγεθος για να μπορεί να αλιευθεί τονΣεπτέμβριο.

Και μπορεί ο ένας μήνας να φαντάζει μικρό διάστημα, ωστόσο οι αλιείς τονίζουν ότι πρόκειται για τον κατεξοχήν τουριστικό μήνα με τους πολλούς επισκέπτες θέτοντας ως ένα ακόμη επιχείρημα και την πραγματοποίηση της γιορτής της σαρδέλας σε Πρέβεζααλλά και Άρτα.


Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχη Ηπείρου, Όλγα Γεροβασίλη η οποία κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κα Γεροβασίλη ζητά κατά παρέκκλιση του Π.Δ., η αλίευση της παπαλίνας με δίχτυ 18 χιλιοστών στον Αμβρακικό Κόλπο τον μήνα Αύγουστο, ζητώντας ταυτόχρονα από τον υπουργό τόσο την προσήκουσα απάντησή του προς τους ενδιαφερόμενους, όσο και την ενημέρωσή της σχετικώς.

Οι αλιείς του Αμβρακικού υπογραμμίζουν ότι τα πλήγματα που δέχεται το επάγγελμά τους είναι συνεχή και ζητούν από την πολιτεία να τους στηρίξει και να τους δώσει την ευκαιρία αν μη τι άλλο να επιβιώσουν σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου