Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Εν μέσω αντιδράσεων του ιατρικού κόσμου ψηφίστηκε χθες το Ν/Σ Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΧΘΕΣ…ΠΕΔΥ!


Εν μέσω αντιδράσεων του ιατρικού κόσμου ψηφίστηκε χθες το Ν/ΣΗ ΥΓΕΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΧΘΕΣ…ΠΕΔΥ!

Αντ. Μπέζας: Στόχος της μεταρρύθμισης η ισότιμη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όλους τους πολίτες
Πενιχρή (και λόγω βροχής) η χθεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα



• Νέο σκηνικό διαμορφώνεται από χθες στη Δημόσια Υγεία, καθώς υπερψηφίστηκε επί της αρχής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, για τη δημιουργία Πρωτοβάθμιου Ε­θνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.­Δ.Υ.).
Υπέρ του νομοσχεδίου, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν 151 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης, ενώ κατά τάχθηκαν 119 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση και η ψήφιση του Νομοσχεδίου, έγινε εν μέσω αντιδράσεων του ιατρικού κόσμου, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας έγινε και στα Γιάννενα με μικρή συμμετοχή που εν μέρει οφείλεται και στο βροχερό καιρό.
Ο Αντ. Μπέζας
Αναλυτικά στις αλλαγές που επέρχονται αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ηπειρώτης Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος τους είναι η μεταρρύθμιση και ξεκαθάρισε ότι δεν κλείνουν δομές, δεν απολύεται κανένας, δεν μετακινείται κανένας σε άλλες περιοχές, αλλά παραμένουν όλοι μετά το πέρας της διαθεσιμότητας στις μονάδες που εργάζονται. Αναφερόμενος ειδικά στους γιατρούς, είπε ότι όσοι δεν θα προτιμήσουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα με το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επειδή ακριβώς αναγνωρίζεται η εμπειρία και η προσφορά τους στην ΠΦΥ, θα έχουν με τον ΕΟΠΥΥ ένα ειδικό καθεστώς ως συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί.

Οι βασικοί άξονες
Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα κινείται, όπως τους παρουσίασε ο κ. Μπέζας σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος πλέον αποκλειστικά θα έχει ως αντικείμενο την αγορά υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους. Ο δεύτερος άξονας, αφορά τα Κέντρα Υγείας με τις αποκεντρωμένες μονάδες τους (πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία κλπ.), μεταφέρονται και εντάσσονται στην οργανωτική δομή των ΔΥΠΕ.
Ο τρίτος άξονας αφορά την εισαγωγή του οικογενειακού γιατρού για τους ασφαλισμένους, με παράλληλη καθιέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας. Τέλος ο τέταρτος άξονας, αναφέρεται στην ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας από τον ΠΕΔΥ προς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική και ασφαλιστική του κατάσταση.

Ο Χρήστος Μαντάς

Την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση εξέφρασε σε όλους τους τόνους στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των ομιλητών, ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Χρήστος Μαντάς, ο οποίος χαρακτήρισε «αδειανό πουκάμισο» τις εξαγγελίες, υποστηρίζοντας ότι όσες μεταρρυθμίσεις κάνει ο νεοφιλελευθερισμός «με κάποιο περίεργο τρόπο πάντα την πληρώνουν οι αδύναμοι και οι πιο «φτωχοί». Πρόσθεσε ακόμη ότι «στην ουσία πάμε σε ένα σύστημα ελάχιστων παροχών με όσο γίνεται λιγότερους γιατρούς και όσο γίνεται λιγότερες μονάδες υγείας». Ο Αντ. Μπέζας, απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τους καταλόγισε ότι κινδυνολογούν, υπεκφεύγουν και αυτοαναιρούνται. «Δεν μπορεί να είστε και με τον αστυφύλαξ της διάσωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και με τον χωροφύλαξ του λαϊκισμού. Ούτε μπορείτε να κλείνετε το μάτι ταυτόχρονα σε όλους. Δεν γίνεστε πιστευτοί. Σας έχουν όλοι πλέον καταλάβει», ανέφερε.
Σε νοσοκομεία 526 σχολικοί φύλακες
Την οριστική ανακοίνωση επανατοποθέτησης συνολικά 526 πρώην σχολικών φυλάκων (τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών), που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρινόμενος στα αυξημένα αιτήματα κάλυψης άμεσων λειτουργικών αναγκών του υπουργείου Υγεί-ας.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας αξιοποιείται έτσι, ώστε να καλυφθούν κενά στον κρίσιμο τομέα της υγείας (βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό), ενισχύοντας σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου