Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

H Συνέντευξη Του Θωμά Μπέγκα Για Την Υποψηφιότητά Του Για Το Δήμο Ιωαννιτών.

 H Συνέντευξη Του Θωμά Μπέγκα Για Την Υποψηφιότητά Του Για Το Δήμο Ιωαννιτών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, κος Θωμάς Μπέγκας κατέθεσε ένα σύνολο αρχών και θέσεων, που οριοθετούν το πλαίσιο της υποψηφιότητάς του.

Ακολουθεί η τοποθέτησή του:
΄΄Το Νοέμβριο του 2010 συστρατευθήκαμε όλοι μαζί σε ένα νικηφόρο αγώνα. Απομακρύναμε από τη διοίκηση του νέου Δήμου μας, μια ανίκανη και καθεστωτική στη λειτουργία της Αρχή, οι επιλογές της οποίας θα...
εξακολουθούν να υποθηκεύουν το μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών για πολλά ακόμη χρόνια. Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οι πολιτικές του κεντρικού κράτους ήταν εχθρικές προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ο καθένας από εμάς, από όποια θέση ευθύνης και αν είχε, έδωσε τα τρία αυτά χρόνια ένα καθημερινό αγώνα για να σταθεί όρθιος ο Δήμος. Πολλές φορές τα καταφέραμε. Κάποιες όχι. Οι πολίτες θα μας κρίνουν.

Σήμερα, έστω και καθυστερημένα καλούμαστε να λάβουμε κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις όσον

αφορά το μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών και την πορεία του, για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια.

Προσωπικά, εξακολουθώ να πιστεύω πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάταση των τοπικών οικονομιών.

Παρά τις δραματικές μειώσεις των πόρων και τις προσπάθειες θεσμικής υποβάθμισης που υφίσταται, μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή της κοινωνικής σταθερότητας και της ισορροπίας των τοπικών κοινωνιών.

Αφουγκραζόμενος τα μηνύματα της κοινωνίας, κατέθεσα την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου τόσο στην παράταξη την οποία υπηρέτησα τα τρία τελευταία χρόνια, κυρίως όμως την απεύθυνα στην κοινωνία , που είναι ο τελικός και αυθεντικός κριτής όλων των επιλογών και αποφάσεών μας.

Διεκδικώ να είμαι στη θέση του επικεφαλής προτάσσοντας ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο που επιδιώκει:
τη συμπόρευση και με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται και οραματίζονται μια αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος
που σηματοδοτεί την ανανέωση και τον επανακαθορισμό στην άσκηση πολιτικής, μέσα από την ενεργή συμμετοχή πολιτών και φορέων, ως δύναμης ιδεών, προτάσεων, πρωτοβουλιών, αλλά και ελέγχου.

Το δίλλημα δεν είναι Μπέγκας ή Φίλιος. Δεν αναζητώ απλά μια εναλλαγή ρόλων και θέσεων. Θέλω να κάνω απολύτως καθαρό, πως δεν διεκδικώ απλώς το ρόλο του επόμενου αρχηγού της σημερινής παράταξης. Δεν με ενδιαφέρει και δεν ανταποκρίνεται στα πολιτικά μου πιστεύω .

Εγώ προτείνω ένα πλαίσιο τελείως διαφορετικό και γι αυτό οι αλλαγές θα είναι βαθιές από την πρώτη στιγμή. Η σημερινή παράταξη θα είναι η βάση του νέου εγχειρήματος , αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν θέλουμε να αποκτήσουμε απήχηση και σε άλλους χώρους, αν επιθυμούμε να συναντηθούμε και με άλλους ενεργούς πολίτες, αν επιλέγουμε να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες αυτής της τριετίας , γιατί είχαμε αρκετές, τότε οι αλλαγές θα πρέπει να είναι και πολλές και μεγάλες .

Επιδιώκω την πολιτική ανανέωση και θα εργαστώ γι αυτή, γιατί για μένα σημαίνει:
εμβάθυνση της συλλογικότητας και αναζήτηση της σύνθεσης στις διαφορετικές απόψεις,
προσπάθεια απάντησης στην απαξίωση της πολιτικής. Θα δώσω χώρο έκφρασης σε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Τα αναζητεί εναγωνίως η κοινωνία, τα έχει ανάγκη η πολιτική.

Δεν απαξιώνω τίποτα και κανέναν. Ο Δήμος Ιωαννιτών όμως δεν μπορεί να πορευτεί στο μέλλον με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο καθένας από αυτούς είχε έως τώρα την μικρή ή μεγαλύτερη συνεισφορά σε μια πορεία ετών.

Αφουγκράζομαι και εγώ όμως την κοινωνία και διαπιστώνω ότι αναζητά το καινούργιο, τάσσεται συντριπτικά υπέρ των αλλαγών στις πολιτικές, στα πρόσωπα που τις υπηρετούν, στις πρακτικές που ακολουθούν.

Θα προσπαθήσω να καταθέσω το περίγραμμα της δικής μου πολιτική πρότασης, μιας πρότασης που θέλει να συμβάλλει στην οικοδόμηση μια νέας εποχής στο Δήμο Ιωαννιτών, σε έναν από τους δέκα μεγαλύτερους Δήμους της Ελλάδας. ‘’

3 σημεία αρχών
1. Λογοδοσία, έλεγχος , χρηστή διοίκηση με διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και σεβασμό στις διαδικασίες και στους θεσμούς.

2. Ουσιαστική και όχι τυπική διαβούλευση με όλους τους φορείς, πρωτοβουλίες και οργανώσεις πολιτών που έχουν όχι μόνο θεσμικό ρόλο, αλλά και άποψη, θέσεις και ενδιαφέρον για το μέλλον του Δήμου. Θα κατοχυρώσουμε στην πράξη το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως συμμετοχικό.

3. Αποτελεσματική δημοτική διακυβέρνηση αξιοποιώντας πόρους και προγράμματα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες κοινωνικής ευημερίας και προστασίας των πολιτών, σε μια κοινωνία που είναι σε απόγνωση, με μια οικονομία που είναι σε βαθιά κρίση

5 + 1 σημεία πολιτικής
1. Αποτελεσματική, συλλογική διοίκηση. Όχι στις παράλληλες πορείες δημοτικών και τοπικών αρχόντων, αποτέλεσμα ισορροπιών που οδηγούν σε παραλυτική ακινησία . Ανοιχτές συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας με ατζέντα και εισηγήσεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το δήμο και τους πολίτες

2. Αποκεντρωμένη διοίκηση του δήμου μέσω αναβάθμισης του ρόλου των τοπικών συμβουλίων. Στην παρούσα τριετία οι Δημοτικές Ενότητες κλήθηκαν να αναλάβουν ένα κόστος που δεν τους αναλογούσε, αποτέλεσμα κυρίως των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Γκόντα.

3. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου με δημοτικά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών σε κάθε δημοτική ενότητα. Σύσταση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στο Δήμο Ιωαννιτών. Άμεση ενεργοποίηση του θεσμού του συμπαραστάτη του Δημότη.

4. Άμεση προτεραιότητα στην καθημερινότητα του πολίτη και στην προώθηση πολιτικών που υποστηρίζουν την οικογένεια και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

5. Θεμελίωση μιας νέας ΄΄εταιρικής σχέσης΄΄ μεταξύ Δήμου και Φορέων, η προγραμματική συμφωνία των οποίων θα αποτυπώνεται μέσω ενός στοχοθετημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για την περίοδο 2014 – 2020.

1. Μέτωπο όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης απέναντι στις κεντρικές πολιτικές που περιθωριοποιούν την αυτοδιοίκηση, καθώς και συγκρότηση ενός ισχυρού πολιτικού δικτύου των αυτοδιοικητικών αρχών της Ηπείρου για τη διεκδίκηση των μεγάλων ζητημάτων της Ηπείρου.

Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω πως η εκδήλωση της υποψηφιότητάς μου λειτούργησε ως ένας καταλύτης αναζωογόνησης, φρεσκάδας, ενεργοποίησης όλων σε μια παράταξη που εμφάνιζε σημάδια κούρασης και απογοήτευσης. Ομολογείται από όλους.

Το ίδιο θα συμβεί και στην κοινωνία, μόλις η προσπάθεια η δική μου συναντηθεί με όλους τους ενεργούς πολίτες. Μαζί θα θέσουμε σε νέες βάσεις τα αυτοδιοικητικά δρώμενα στο δήμο Ιωαννιτών. ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου