Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξυπηρετώντας τις ιδεοληψίες τους… ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!



- Από τις αρχές του 2015 έχουν προωθήσει 100 αποσπασματικές ρυθμίσεις και ετοιμάζουν νέες για το Σεπτέμβριο
- Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης





• Ενάμιση σχεδόν μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (12 Σεπτεμβρίου) η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «προθερμαίνεται» για τη λήψη αποφάσεων που θα φέρουν μεγάλες ανατροπές στη λειτουργία των σχολείων, κυρίως δημοτικών και γυμνασίων.

Με το «μανδύα» του εκσυγχρονισμού και του «ορθολογισμού» του εκπαιδευτικού συστήματος στην πραγματικότητα η συγκυβέρνηση, δέσμια της ιδεοληψίας και της ανικανότητάς της, επιχειρεί να επιβάλλει αλλαγές, οι οποίες υποβαθμίζουν τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική εκπαίδευση. Από την ανάληψη της εξουσίας, υπολογίζεται ότι έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 100 αποσπασματικές ρυθμίσεις (αρκετές εκ των οποίων έχουν καθαρά ρουσφετολογικό χαρακτήρα) οι οποίες έχουν αποσαρθρώσει την Εκπαίδευση, την οποία επιχειρεί να ξεθεμελιώσει στο σύνολό της με τα νέα μέτρα, στη «γραμμή» που έχει χαραχθεί και για άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Εκτός ΑΕΙ- ΤΕΙ

Η Κυβέρνηση, στηριζόμενη και από ένα μικρό αριθμό εκπαιδευτικών έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τις «χειρουργικές επεμβάσεις» στην εκπαίδευση, από την οποία έχουν μείνει «εκτός Πανεπιστήμια και ΤΕΙ», καθώς εκεί υπάρχει ένα ισχυρό «μπλοκ» καθηγητών φίλα προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επειδή δρουν ανενόχλητοι οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες», τους οποίους «αγκαλιάζουν» κάποιες συνιστώσεις του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.

Το σήμα για τις παρεμβάσεις δόθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος είχε εξορκίσει την αριστεία, για να πάρει τη «σκυτάλη» στη συνέχεια ο νυν Υπουργός κ. Νίκος Φίλης. Αν και «βάλλεται πανταχόθεν»- πλην στενού πυρήνα ΣΥΡΙΖΑ- ο Υπουργός μεθοδικά σχεδιάζει την αποβολή κάθε χριστιανικής αναφοράς στα σχολεία, το «κόψιμο» των παρελάσεων, ενθαρρύνει με ανιστόρητες ενίοτε δηλώσεις, την αλλαγή ακόμη και ιστορικών αληθειών με τις οποίες είναι συνυφασμένη η Ελλάδα και το έθνος.

Τι σχεδιάζουν για το νέο σχολικό έτος

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Έθνος» από τη νέα σχολική χρονιά το Υπουργείο ετοιμάζει σειρά αλλαγών, ορισμένες εκ των οποίων «επιβραβεύουν την ήσσονα προσπάθεια» και φυσικά λειτουργούν αντίστροφα ως προς το επίπεδο μάθησης σε σύγκριση και με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το Υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζει βέβαια τα αντίθετα κάνοντας λόγο για ορθολογισμό, αλλά ποιος όμως μπορεί σήμερα, με τόσα που έχουν μεσολαβήσει τους τελευταίους μήνες, να αποδώσει αξιοπιστία και επιστημονική τεκμηρίωση στα λεγόμενά τους;

Συγκεκριμένα μερικές από αυτές είναι οι εξής

• μειώσεις ωρών διδασκαλίας

• μειώσεις εξεταζόμενων μαθημάτων

• περιγραφική αξιολόγηση μαθητών (πιλοτική εφαρμογή φέτος)

• ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου

• μελέτη των μικρών μαθητών στο σχολείο

Αντιδράσεις

Αλλαγές όμως επέρχονται και στον τρόπο διδασκαλίας της ύλης των μαθημάτων, για την οποία τώρα ετοιμάζονται σχετικές οδηγίες που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς. Την ίδια ώρα βέβαια παραμένουν άλυτα σειρά άλλων «καυτών» προβλημάτων, όπως τα κενά στα σχολεία, η εγκατάλειψη του ολοήμερου σχολείου, η περιθωριοποίηση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης κ.α.

Τα διαφαινόμενα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας προκαλούν αντιδράσεις και αναβρασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία διαβλέπει ότι όλες τελικά οι κυβερνητικές παρεμβάσεις συντείνουν στην εξίσωση προς τα κάτω.

Η Νέα Δημοκρατία

Τα ζητήματα που «ανοίγουν» για μια ακόμη φορά στην Παιδεία, προκαλούν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε τη διεξαγωγή προ Ημερήσιας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα της Παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» και κάνει λόγο για πρωτοφανείς αποφάσεις ιδεοληψίας και ανικανότητας, που υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι αποφάσεις που λαμβάνονται με ιδεολογική εμμονή προδίδουν «κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση». Αλλά και «απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία: Συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση».

«Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η ελληνική Παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών. Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα» καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου