Στις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα από την περίοδο της κατοχής αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel.
Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικόπεριγράφει τον οδικό χάρτη για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία ώστε να της καταβάλει το ποσό των 296 δισ. ευρώ.
«Πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία για τα 296 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ. στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το ποσό είναι 269 δισ.) που της χρωστάει» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, όπου γίνεται αναφορά στην Επιτροπή της Βουλής για το θέμα.
«Μετά από δυόμισι χρόνια, η ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέβαλε μια έκθεση στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου συντάσσουν έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τα δικαιώματα της χώρας της», τονίζει το Spiegel.
«H καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων είναι μια νόμιμη και ηθική επιταγή» τονίζει η έκθεση των 77 σελίδων, συνεχίζει το δημοσίευμα. Όπως αναφέρει το περιοδικό, μία τέτοια κίνηση αποτελεί «την καλύτερη βάση για μια ειλικρινή και ήρεμη σχέση ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Έλληνες».
Η έκθεση περιγράφει και τον οδικό χάρτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε νομικό «εφόσον χρειαστεί». «Αν και δεν περιγράφεται στην έκθεση αλλά σε μια αδημοσίευτη νομική προσθήκη, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το πρώτο βήμα για την Αθήνα να είναι να απευθύνει μια ρηματική διακοίνωση – μια ανυπόγραφη διπλωματική επικοινωνία – στο Βερολίνο ζητώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων. Αν η διπλωματία αποτύχει, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα που περιλαμβάνουν την προσφυγή στο Δικαστήριο που προβλέπεται από τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για το γερμανικό εξωτερικό χρέος και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Συνεχίζοντας ο συντάκτης του Spiegel αναφέρει πως και τα ελληνικά δικαστήρια θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, παρά το δόγμα κρατικής ασυλίας. «Το δόγμα θα μπορούσε να παρακαμφθεί, σύμφωνα με την έκθεση, με τον ισχυρισμό ότι το δάνειο δεν ήταν μια πράξη της κυβέρνησης (acta jure imperii), αλλά μια εμπορική του δραστηριότητα του κράτους (acta jure gestionis)».
Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως αν και ούτε η έκθεση ούτε η ψηφοφορία στη Βουλή (που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου) είναι δεσμευτικές «βουλευτές είπαν στο Spiegel ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει με βάση την έκθεση. Η αποτυχία να το πράξει θα έχει πολιτικό κόστος για τον Τσίπρα».
Παράλληλα, το Spiegel υποστηρίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες του, «οι βουλευτές της επιτροπής έλαβαν εντολή από την κυβέρνηση να διερευνήσουν το θέμα με πλήρη ελευθερία. Αλλά επίσης κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει το θέμα με το Βερολίνο πριν η νέα συμφωνία διάσωσης και η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη καταστούν ασφαλείς. Λέγεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να αποφύγει να λάβει θέση που θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία».
Spiegel, tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου