Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Γιάννενα: Η ΔΕΥΑΙ ζητά τέλη σύνδεσης που δεν τα δικαιούται!







Βαρύτητα στη θωράκιση του Δήμου Ζίτσας σε περιβαλλοντικά ζητήματα δίνει η Δημοτική Αρχή, με το δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί ο Δήμος του να παίξει το ρόλο του δυτικού λεκανοπεδίου της Αττικής.

Αφορμή για την τοποθέτηση του Δημάρχου, ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή.

Η απόφαση ήταν ομόφωνα αρνητική, με το Δήμαρχο να δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι αντίθετη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά οι συγκεκριμένες μονάδες και κυρίως ο όγκος των ζωικών αποβλήτων που πρέπει να επεξεργάζονται, είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός και θα προκαλέσει σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή, καθώς εκτός όλων των άλλων, απαιτεί έκταση περί των 30.000 στρεμμάτων για εναπόθεση των αποβλήτων.

Οι διαφορές με ΔΕΥΑΙ
Ωστόσο το σημαντικότερο θέμα που την περίοδο αυτή απασχολεί το Δήμο Ζίτσας, είναι η διαφορά που υπάρχει με τη ΔΕΥΑΙ για το τέλος σύνδεσης κατοικιών/καταστημάτων της Ελεούσας με το δίκτυό της.

Ο Δήμος Ζίτσας υπογραμμίζει ότι η κατασκευή του αποχετευτικού έργου Ελεούσας έγινε με χρήματα του ΕΠΕΡΡΑΑ (Ευρωπαϊκοί πόροι) και κατά ένα μικρό ποσοστό του Δήμου Ζίτσας και άρα δε νομιμοποιείται στις διεκδικήσεις της η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ιωαννιτών για επιβολή τελών σύνδεσης.

Οι προσπάθειες εξεύρεσης συναινετικής λύσης έχουν πέσει στο κενό, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ κ. Μάκη Χρυσοστόμου, όπως του καταλογίζουν οι του Δήμου Ζίτσας.

Η ΔΕΥΑΙ απέστειλε μάλιστα εξώδικο στο Δήμο Ζίτσας, το οποίο κληθείς να σχολιάσει χθες από τον «Π.Λ.» ο δήμαρχος Μ. Πλιάκος, κατονόμασε ως υπαίτιο της διαιώνισης της διαφοράς τον κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος, όπως είπε, δείχνει ανυποχώρητος και δεν κάθεται στο «τραπέζι» για εξεύρεση λύσης.

«Ζητάμε την παρέμβαση του Δημάρχου και Προέδρου της Επιχείρησης κ. Θωμά Μπέγκα, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να επιληφθεί συνολικά της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων στο θέμα των συνδέσεων, που είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες ΔΕΥΑ της χώρας», πρόσθεσε.

Τέλος ο κ. Πλιάκος αναφέρθηκε και στην πρόταση- αίτημα που κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομίας για την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού στα όρια του Δήμου Ζίτσας, ο οποίος θα μπορεί- όπως εξήγησε- να λειτουργεί και ως εναλλακτικός του λειτουργούντος σήμερα από τη ΔΕΥΑΙ.




proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου