Τρίτη 12 Ιουνίου 2018


«Καθεστώς» το Μνημόνιο με το νέο Μεσοπρόθεσμο


Ενέχυρο στους δανειστές κρατική περιουσία 25 δισ - Ψαλίδι 18% στις συντάξεις από τον Ιανουάριο - 


Στα 5.686 ευρώ το αφορολόγητο από το 2020 - Χάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα - Σε ειδικό λογαριασμό όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των
κρατικών φορέων - Στο Υπερταμειο και η ΓΑΙΟΣΕ.


«Το μεγαλύτερο κόλπο που θα παίξει η κυβέρνηση, είναι να πείσει τον κόσμο ότι …Μνημόνιο δεν υπάρχει» έλεγε τον Μάιο του 2014 ο νυν υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2019 που είχε καταθέσει η τότε κυβέρνηση.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο που φέρνει ο ίδιος όμως μειώνει συντάξεις και αφορολόγητο, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 42 δισ. ευρώ ως το 2022. Ξεπερνά έτσι κατά πολύ τον στόχο για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια πενταετία τα οποία, όπως τότε έλεγε ο ίδιος στην Βουλή, είναι απόδειξη πως το Μνημόνιο είναι "καθεστώς": «Ποιος είναι ο βασικός στόχος του Μνημονίου, από τον οποίο προκύπτει ότι είναι καθεστώς; Είναι να έχουμε για όλα τα επόμενα χρόνια μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που ολοένα και θα αυξάνονται. Και -όπως σημείωνε- «ένα θέμα είναι εάν αυτό είναι εφικτό (…) Η μόνη χώρα που κατάφερε αυτό το επίτευγμα, της ύπαρξης για πολλά χρόνια πλεονάσματος, είναι η Νορβηγία, μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υπόσχεται και 13η σύνταξη από το υπερ-πλεόνασμα 1 δισ. ως το 2019 (ή 8 δισ. συνολικά ως το 2022), όπως προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Την ίδια ώρα όμως, με το νομοσχέδιο αυτό:

1.Βάζει «ενέχυρο» το υπερταμείο που διαχειρίζεται όλες τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ακίνητα κλπ) να πληρώσει έως και 25 δισ. από το δάνειο των 86 που πήρε το 2015 η Ελλάδα από τον ESM, αν φανεί ασυνεπής στις πληρωμές του το δημόσιο.

2.Επαναβεβαιώνει ότι καταργείται η προσωπική διαφορά (και κόβονται έως 18% οι συντάξεις) το 2019, χάνουν τα οικογενειακά επιδόματα οι συνταξιούχοι και, από 1.1.2020, μειώνεται το αφορολόγητο στα 5686 ευρώ, από τα 8636 που είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα οι περικοπές ανέρχονται σε 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου, ενώ η μείωση του αφορολόγητου το 2020 κοστολογείται σε 1,920 δισ. ευρώ. Το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019.

Και, όπως έλεγε το 2015 ο κύριος Τσακαλώτος, «να μην ξεχνάμε το βασικό ζήτημα, ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί από τότε που μπήκαμε στο Μνημόνιο είναι σωρευτικά. Για παράδειγμα, τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που κόπηκαν το 2013 κόπηκαν για πάντα και κόβονται και άλλα» κάθε χρόνο από τότε και μετά.

3.Η κυβέρνηση (εξ-) αντλεί τα ρευστά ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων, τα μεταφέρει υποχρεωτικά στον Κοινό Λογαριασμό του Δημοσίου και συστήνει και ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών που θα τα διαχειρίζεται.

Του Κωστή Πλάντζου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου