Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων



Σε απαγόρευση της χρήσης μετρητών μεταξύ των επιχειρήσεων και στην καθιέρωση μικρού ορίου


 πληρωμών, ίσως 100 ευρώ, με μετρητά από τους καταναλωτές προχωρεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτρεπτό όριο των συναλλαγών με μετρητά θα μειωθεί δραστικά, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν και προτάσεις ακόμη και για τη μείωση στο επίπεδο των 100 ευρώ, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, το όριο των πληρωμών με μετρητά, εξετάζεται να μηδενιστεί. Τη δραστική μείωση του ορίου των πληρωμών, την προτείνουν οι τράπεζες που θεωρούν ότι με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, ακόμη και από άτομα μεγάλης ηλικίας είναι ώριμες οι συνθήκες για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100 ευρώ το όριο, μέχρι το οποίο θα επιτρέπονται τα μετρητά.

Όλες οι αγορές άνω των 100 ευρώ, θα γίνονται με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή με χρέωση τραπεζικών λογαριασμών). Με την άποψη των τραπεζών τάσσεται η ΑΑΔΕ, που θεωρεί ότι θα δοθεί αποτελεσματικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, βλέποντας ότι στα τελευταία δυόμισι χρόνια που επεκτάθηκε αισθητά (αναγκαστικά λόγω των capital controls) το πλαστικό χρήμα, αυξήθηκα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αλλά και από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες φοβούνται ότι με την χαλάρωση των capital controls και την αύξηση του ορίου των αναλήψεων στο ποσό των 5.000 ευρώ, από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, μήπως δοθεί μήνυμα χαλάρωσης του μέτρου πληρωμής μέσω καρτών και επανέλθουν οι πληρωμές με μετρητά.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση είναι προτιμότερη η μείωση του ορίου των πληρωμών στα 200 ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να υποχωρήσει και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100 ευρώ. Οι αποφάσεις πάντως αναμένονται άμεσα και δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο η σχετική διάταξη να ενταχθεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 12 Ιουνίου.

Μηδενικό όριο για τις επιχειρήσεις

Δραστικότερη θα είναι η παρέμβαση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων δηλαδή στα τιμολόγια προμήθειας αγορών αγαθών ή λήψης υπηρεσιών. Και στις συγκεκριμένες συναλλαγές το όριο των πληρωμών με μετρητά είναι σήμερα μέχρι 500 ευρώ. Για επιπλέον ποσό είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική πληρωμή, μέσω τραπεζικού συστήματος.

Προκειμένου να περιοριστεί αποφασιστικά η χρήση των μετρητών και η φοροδιαφυγή, εξετάζεται ο μηδενισμός του ορίου πληρωμής με μετρητά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή των παρόχων υπηρεσίες σε εταιρείες όπως π.χ. είναι οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι προγραμματιστές κ.λπ.. για τους οποίους τα στοιχεία των τραπεζών και της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν τα POS σε απόλυτη αχρηστία. Με τη μείωση του ορίου η επιχείρηση, που θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του ηλεκτρολόγου, εάν τον πληρώσει με μετρητά, δεν θα μπορέσει να εκπέσει από τα έσοδά της το ποσό της αμοιβής. Οπότε αναγκαστικά ο ελεύθερος επαγγελματίας θα υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει το POS ή να αποδεχθεί τη διατραπεζική πληρωμή.

Οι ποινές

Για όσους επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά αντί ηλεκτρονικών, υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ποινές. Ειδικότερα:


Οι καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν κάρτες για τις αγορές και τις πληρωμές τους, δεν μπορούν να «χτίσουν» το αφορολόγητο με όριο και κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο μέχρι 650 ευρώ επιπλέον. Επίσης, αν χρησιμοποιούν μετρητά αντί για κάρτες, βοηθούν τον επιχειρηματία να φοροδιαφύγει (εφόσον έχει τέτοια τάση). Οπότε έχουν κίνητρο να πληρώνουν με κάρτες ανεξαρτήτως ποσού.
Οι επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με μετρητά άνω των 500 ευρώ, σήμερα έχουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε συναλλαγή. Το ίδιο πρόστιμο θα παραμείνει και μετά τη μείωση του ορίου των πληρωμών με μετρητά.
Για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, το όριο για πληρωμές με μετρητά είναι επίσης 500 ευρώ. Όταν πληρωμές μεγαλύτερου ποσού γίνονται με μετρητά, δεν υπάρχει χρηματικό πρόστιμο, αλλά οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα έσοδα της εταιρείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου