Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Γιάννενα: «Σχολικά γεύματα» με τριπλή στόχευση







Επεκτείνονται τα γεύματα στα σχολεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς και χιλιάδες μαθητές και στα Γιάννενα θα σιτίζονται πριν φτάσουν στο σπίτι.


Η εφαρμογή του προγράμματος σχολικών γευμάτων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, όχι όμως χωρίς προβλήματα, με την επιδίωξη φέτος να είναι αυτά να εκλείψουν.

Στα 20 σχολεία των Ιωαννίνων για παράδειγμα, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, λόγω των δικαστικών εμπλοκών μεταξύ των προμηθευτών, η διάθεση των γευμάτων ξεκίνησε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Φέτος, πάντως, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες των γευμάτων, ξεκίνησε την διαδικασία του διαγωνισμού από τον Μάιο. Έτσι, εκτιμάται ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης.
Σύμφωνα με την εμπειρία από την περσινή χρονιά, κυρίως σε Θεσπρωτία και Άρτα, τα σχολικά γεύματα, παρά την αρχική επιφύλαξη πολλών γονέων, τελικά έγιναν αποδεκτά, σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού.
Πρόκειται για γεύματα σχεδιασμένα από ειδικούς διατροφολόγους, υψηλής ποιότητας και αυστηρούς ελέγχους, ενώ όλα δίνονται συσκευασμένα στους μαθητές, όπως σημείωσε.
«Τα σχολικά γεύματα δεν έρχονται να καλύψουν μόνο τις επισιτιστικές ανάγκες, που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και να καλύψουν την ανάγκη των παιδιών να μάθουν να τρέφονται σωστά, ενώ, παράλληλα, συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή τους. Όλα τα παιδιά θα τρώνε μαζί στους χώρους, που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα», ανέφερε η κ. Φωτεινού.
Πρόκειται, άλλωστε, για μια πρακτική, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στα σχολεία των περισσότερων χωρών του εξωτερικού, σε πολύ πιο οργανωμένο βαθμό βέβαια.
Τα γεύματα θα διανέμονται στους μαθητές 21 σχολείων των Ιωαννίνων, 19 της περιφερειακής ενότητας Άρτας και επτά της Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για τα 1ο, 20 και 4οΕιδικά σχολεία Ιωαννίνων, 3ο, 4ο, 6ο, 9ο Διαπολιτισμικό, 10ο, 13ο, 24ο και 25ο δημοτικά σχολεία Ιωαννίνων, το 2ο δημοτικό σχολείο Ανατολής, το 1ο Περάματος, το 1ο Μαρμάρων και τα σχολεία Αγίας Μαρίνας, Ασβεστοχωρίου, Δροσοχωρίου, Κατσικά, Κουτσελιού, Λογγάδων και Μπάφρας – Νεοκαισάρειας.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 1.45 το μεσημέρι για τους μαθητές, που δεν παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο.
Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο ολοήμερο πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» λήγει, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του ολοημέρου, στις 2 το μεσημέρι.
Προετοιμασία για το «πρώτο κουδούνι»
Στόχος είναι και φέτος η τυπική έναρξη της νέας σχολικής χρονιά να ακολουθηθεί, την αμέσως επομένη κιόλας ημέρα, από την έναρξη των μαθημάτων. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή της χρονιάς θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στις θέσεις τους.
«Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια επιστροφή στην κανονικότητα, αν και τα προηγούμενα χρόνια αυτό δε γινόταν ποτέ.
Το καταφέραμε πρόπερσι, το καταφέραμε πέρυσι και στόχος είναι να το καταφέρουμε και φέτος, για αυτό και όλοι, στις διευθύνσεις της εκπαίδευσης, βρισκόμαστε στα γραφεία και δουλεύουμε σκληρά αυτές τις ημέρες», σημείωσε η κ. Φωτεινού.
Η νέα σχολική χρονιά θα απαιτήσει επιπλέον εκπαιδευτικούς, λόγω και την ένταξης υποχρεωτικά των τετράχρονων παιδιών των δήμων της Ηπείρου (πλην Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας) στην προσχολική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των νηπιαγωγείων, όλα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν κανονικά από την νέα χρονιά, καθώς έχουν εξευρεθεί αίθουσες και έχουν υπολογιστεί επιπλέον αναπληρωτές νηπιαγωγοί.
Όλα τα νηπιαγωγεία, πάντως, σύμφωνα με την κ. Φωτεινού, θα ακολουθούν και ολοήμερο πρόγραμμα.




agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου