Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ο Τραμπ προσφέρει οικονομική στήριξη στην Ιταλία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, βοήθεια με τη χρηματοδότηση τουδημόσιου ιταλικού χρέους για το 2019, αγοράζοντας κρατικά ιταλικά ομόλογα.

Η προσφορά του Τραμπ έρχεται λίγο καιρό μετά την ίδρυση του «Κινήματος» που θα του επιτρέψει να πατήσει πόδι στην Ευρώπη και να υπονομεύσει τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιταλική κυβέρνηση απείλησε με αναστολή της χρηματοδότησης προς την ΕΕ για το 2019, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας «Il Corriere della Sera», Ο Ντ. Τραμπ πρότεινε προ τριών εβδομάδων στον Κόντε να τον βοηθήσει με την αποπληρωμή του ιταλικού χρέους, αγοράζοντας κρατικά ιταλικά ομόλογα που θα εκδοθούν το 2019. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, η χώρα θα μπορέσει να εκδώσει για το 2019 ομόλογα συνολικής αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα, που το 2017 ανήλθε στο 130% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διευκολύνει την αποπληρωμή των ιταλικών κρατικών ομολόγων, ωστόσο αναμένεται να τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2018 οι ξένοι επενδυτές πούλησαν ιταλικά κρατικά ομόλογα ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς είχαν θορυβηθεί από τις κινήσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης και την αβεβαιότητα που εξέφραζαν οι αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση είχε προκρίνει για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Πάολο Σαβόνα, που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες ήταν πολέμιος του ευρώ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ματαρέλα αρνήθηκε υπό την πίεση της ΕΕ να δεχθεί τον Σαβόνα στη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Ψάχνει πάτημα στην Ευρωζώνη

Ο αναλυτής Κρίστοφερ Γουντ, δήλωσε στο πρακτορείο CNBC ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτή την κίνηση, θέλοντας να προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωζώνη. «Με την κίνηση αυτή ο Τραμπ κάνει ξεκάθαρο ότι συντάσσεται με όσους στην Ιταλία επιθυμούν να εγκαταλείψουν το ευρώ».

Τον Ιούλιο ο Στιβ Μπάνον, πρώην υπεύθυνος πολιτικής στρατηγικής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως προτίθεται να δημιουργήσει το «The Movement», το οποίο θα έχει στόχο να υπονομεύει τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επεκτείνει την επιρροή του Τραμπ, σε συνεργασία με την ακροδεξιά.

Ο Ραχίμ Κάσαμ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, που πλέον θεωρείται δεξί χέρι του Μπάνον, είχε δηλώσει πως μέσω του «Κινήματος» θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι πρώτος μεγάλος τους στόχος θα αποτελέσουν οι ευρωεκλογές του 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου