Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων λόγω κτιρίων


Αποστόλης Τζελέτας

Δυσκολίες, αναντίστοιχες με αυτές που εμφανίζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρουσιάζει η 



ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς το εγχείρημα της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σκοντάφτει στις κτιριακές υποδομές.

Τα προβλήματα στην υπόλοιπη χώρα έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την απουσία επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών και με τον μικρό –σε σχέση με τον στόχο- αριθμό πολιτών, που έχουν εγγραφεί έως τώρα στις ΤΟΜΥ. Τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν στην περιοχή, καθώς η στελέχωση των τεσσάρων ΤΟΜΥ είναι σε βαθμό που καλύπτει τις έως σήμερα ανάγκες, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών της δεύτερης προκήρυξης για την πρόσληψη και νέων γιατρών, που θα καλύψουν τις εν λειτουργία δομές, αλλά και αυτές, που είναι στον σχεδιασμό να ενεργοποιηθούν έως το τέλος του έτους. Ικανοποιητικός κρίνεται και ο αριθμός των εγγεγραμμένων, με την 1η ΤΟΜΥ να είναι κοντά στο να καλύψει τον στόχο για τον πληθυσμό ευθύνης, ενώ με την επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός εγγεγραμμένων και στις υπόλοιπες, αν και παρατηρείται ένα κενό ενημέρωσης.

Στα Γιάννενα λειτουργούν τέσσερις από τις έξι ΤΟΜΥ, που προβλέπονται σε πρώτη φάση, αλλά εξακολουθούν να «συγκατοικούν» σε δύο χώρους. Η 1η και η 2η ΤΟΜΥ συστεγάζονται στην οδό Φιλικής Εταιρείας και η ΤΟΜΥ Ανατολής και Κουραμπά στην οδό Ιωαννίνων στην Ανατολή, καθώς ο σχεδιασμός για την εξεύρεση και διαμόρφωση των κτιριακών υποδομών έχει καθυστερήσει, σε βαθμό που έχει ρίξει έξω τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία είχε ανακοινώσει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Στόχος της 6ης ΥΠΕ, πλέον, είναι να ξεκινήσει πριν το τέλος του φθινοπώρου η λειτουργία των δύο υπολειπόμενων Τοπικών Μονάδων Υγείας στα Γιάννενα, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των έξι, που είχε ανακοινωθεί. Κάτι, βέβαια, που μένει να αποδειχθεί κατά πόσο είναι εφικτό, με δεδομένο ότι για την ΤΟΜΥ στα Σεισμόπληκτα ακόμη δεν έχει βρεθεί χώρος για την στέγασή της, ενώ δεν έχει υπογραφεί ακόμη η παραχώρηση του κτιρίου, που προοριζόταν στο παρελθόν να στεγάσει το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, στους Αμπελόκηπους.

«Για το κτίριο της ΤΟΜΥ Σεισμοπλήκτων είμαστε στη διαδικασία έκδοσης νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, καθώς την πρώτη φορά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Όσο για το κτίριο στους Αμπελόκηπους, υπάρχει συμφωνία παραχώρησης και αναμένουμε την υπογραφή», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, αποδίδοντας την καθυστέρηση στη διαδικασία μετεξέλιξης του ΚΕΕΛΠΝΟ –στο οποίο ανήκει το κτίριο- σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Βέβαια, από τη στιγμή που πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε παράταση έως τις 7 Σεπτεμβρίου (από 24 Αυγούστου) στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, μάλλον δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα εξελίξεις.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η μεταφορά της 2ης ΤΟΜΥ Ιωαννίνων στο κτίριο της οδού Ναπ. Ζέρβα, εκεί όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αν και η παραχώρηση από τον δήμο Ιωαννιτών έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος.

Η αιτία της καθυστέρησης της μεταφοράς συνίσταται στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός των εργασιών διαμόρφωσης ξεπερνά τις 27.000 ευρώ και θα πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, δηλαδή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Οι διαδικασίες, όμως, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, με τον κ. Νικολόπουλο, πάντως, να σημειώνει πως αυτό θα γίνει άμεσα και να εκτιμά πως είναι εφικτή η λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου, αφού υπάρχει διαθέσιμος και ο απαραίτητος εξοπλισμός.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου