Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

1.165 Γιαννιωτόπουλα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ!





Επιβεβαιώνεται η παράδοση που θέλει την πόλη μας πρώτη στα Γράμματα. Το 76% άγγιξε η επιτυχία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές.

Ένας στους τρεις επέλεξε ξανά να σπουδάσει σπίτι του. Ευχές από Αλέκο Καχριμάνη και Δημάρχους του Νομού…
Η συστηματική προετοιμασία, η υπομονή και επιμονή των υποψηφίων και η στήριξη που τους πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τα Γιαννιωτόπουλα πρώτα στα γράμματα!
Συνολικά 1.165 μαθητές και απόφοιτοι απ’ όλο το Νομό, οι οποίοι έδωσαν φέτος τη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, με το ποσοστό της επιτυχίας επί του συνόλου να αγγίζει το 76%.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, για άλλη μία χρονιά ένας στους τρεις υποψηφίους του Νομού μας εισάγεται σε σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Ιω­αννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.
Τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών συγχαίρουν με ανακοινώσεις τους εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ενώ παράλληλα καλούν όσους δεν εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να συνεχίσουν την προσπάθεια, τονίζοντας πως η ζωή έχει πάντα κι άλλες ευκαιρίες.
Ικανοποιητικές επιδόσεις
Ικανοποιητικές επιδόσεις πέτυχαν για μία ακόμη χρονιά οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών από τον Νομό Ιωαννίνων πιάνοντας τμήματα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με μεγάλη ζήτηση.
Από τους συνολικά 1.314 υποψηφίους των Εξετάσεων, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εισάγονται 1.165, εκ των οποίων οι 1.035 έδωσαν για πρώτη φορά Πανελλαδικές, ενώ οι 130 ήταν απόφοιτοι προηγούμενων ετών που εισάγονται με το ποσοστό του 10%.
Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας του 76% είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι που είχε αγγίξει το 80%.
Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ…
Απ’ αυτούς 698 υποψήφιοι εισάγονται σε ΑΕΙ και άλλοι 288 σε ΤΕΙ. Συνολικά 15 υποψήφιοι από ταΓιάννενα πέτυχαν μία θέση σε Ιατρικές Σχολές, που είναι από τις πλέον περιζήτητες, ενώ άλλοι 12 σε Νομικές! Με τις επιτυχίες αυτές διατηρείται η παράδοση που θέλει τα Γιάννενα να διακρίνονται κάθε φορά και σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ του Ν. Ιωαννίνων, από τους 150 αποφοίτους τους που συμμετείχαν στις εξετάσεις φέτος, πέτυχαν οι 85. Οι 56 εισάγονται για σπουδές σε ΤΕΙ και οι 25 σε ΑΕΙ. Εδώ το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 56%, σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ιωαννίνων.
Σπουδές στον τόπο τους!
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ένας στους τρεις υποψηφίους των πανελλαδικών Εξετάσεων από το Νομό μας επέλεξε τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου για τις σπουδές του.
Οι λόγοι για το φαινόμενο αυτό είναι ευνόητοι και έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση που σπρώχνει όλο και περισσότερα παιδιά στο να αναζητούν θέσεις σε ιδρύματα κοντά στο σπίτι τους ώστε να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους με τα έξοδα των σπουδών σε μακρινές πόλεις.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 698 υποψηφίους που εισάγονται σε ΑΕΙ, οι 278 θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ από τους 288 που μπαίνουν σε Τεχνολογικά Ιδρύματα, οι 148, δηλαδή κάτι παραπάνω από τους μισούς επέλεξαν να σπουδάσουν στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Ευχές από τις Αρχές
- Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης συγχαίρει και δημόσια τους μαθητές της περιοχής μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως τονίζει, «είμαι διπλά ικανοποιημένος γιατί για μια ακόμη φορά το ποσοστό της επιτυχίας των μαθητών της Ηπείρου, είναι πολύ υψηλό, κάτι που επιβεβαιώνει το διαχρονικό ποιοτικό επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών της μονάδων.
Για τους επιτυχόντες ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα γνώσης, που μελλοντικά θα τους δημιουργήσει προοπτικές επαγγελματικής και επιστημονικής καταξίωσης στην πατρίδα μας, η οποία ευελπιστούμε επιτέλους να είναι σε θέση να κρατά τα «παιδιά» της στον τόπο μας και να μην τα ωθεί στην αποδημία..
- Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά μας, μαζί με τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, έλαβαν και το πρώτο μεγάλο μάθημα της ζωής. Ότι κάθε αγώνας, ανεξάρτητα από την έκβασή του, αναδεικνύει νικητές όλους όσους συμμετέχουν.
Κάποιους, γιατί πέτυχαν στον στόχο τους, άλλους γιατί πέτυχαν σε κάποια Σχολή, αν και όχι αυτή που προτιμούσαν και κάποιους, γιατί κέρδισαν μια εμπειρία ζωής, επειδή προσπάθησαν, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν τα κατάφεραν.
Σημασία, έχει ο αγώνας που δόθηκε. Από τα παιδιά, από τους γονείς και τους καθηγητές. Σε συνθήκες αντίξοες, με άνισους όρους για τις οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση».
- Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος συγχαίρει τους υποψηφίους του Δήμου Ζίτσας αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για τον αγώνα που έδωσαν και απευθυνόμενος στα παιδιά τονίζει: «Όσοι πετύχατε την εισαγωγή σας σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βλέπετε τους κόπους όλων των προηγούμενων ετών να επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο.
Χαρείτε την επιτυχία σας. Στα φοιτητικά σας χρόνια θα ζήσετε σπουδαίες εμπειρίες. Όσοι πάλι δεν τα καταφέρατε, παρά την προσπάθεια που καταβάλατε, να θυμάστε πως η ζωή είναι μπροστά σας με νέες επιλογές και ευκαιρίες αρκεί να τις αδράξετε, γιατί η καταξίωση δεν κατακτάται μόνο με τις σπουδές, αλλά μέσα από τις καθημερινές μάχες της ζωής».
- Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης στο δικό του μήνυμα εύχεται στους επιτυχόντες καλή σταδιοδρομία στη φοιτητική τους ζωή επισημαίνοντας πως «ελπίδα μας είναι να μην ξεχάσουν ποτέ τον τόπο τους και να προσφέρουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους στην πατρίδα τους γιατί η χώρα μας τους έχει ανάγκη».
Σε όσους δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην σχολή της προτίμησής τους υπενθυμίζει ότι «το όνειρο δεν έχει τελειώσει. Η ζωή έχει εμπόδια και οφείλουμε να τα παρακάμπτουμε. Σημασία έχει ο αγώνας που δόθηκε, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους γονείς και τους καθηγητές».
- Τέλος, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, αλλά και στους γονείς και τους καθηγητές, «που υπερβαίνοντας τις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων των παιδιών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τους μαθητές που δεν έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα τονίζει ότι «δεν πρέπει να μας κάμπτουν οι ατυχίες και τα εμπόδια στη ζωή, αντίθετα οφείλουμε να συνεχίζουμε δημιουργικά, με πείσμα και δύναμη ψυχής, για να κατακτήσουμε τους στόχους μας»



epirusblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου