Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Handelsblatt: Ο Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή των πιστωτών με ακριβά εκλογικά δώρα




Το θέμα των συντάξεων μπορεί να αποτελέσει τo πρώτο τεστ εξουσίας μεταξύ της Ελλάδας και 


των πιστωτών της στη μεταμνημονιακή περίοδο, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο: «Ο Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή των πιστωτών με ακριβά εκλογικά δώρα».

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να ακυρώσει τις μειώσεις συντάξεων το 2019 που έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή. Το θέμα των συντάξεων, σημειώνει, είναι σημαντικό πολιτικά και για τις δύο πλευρές. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών θεωρούν τις προγραμματισμένες μειώσεις σημαντικές όχι μόνο για την περιστολή των δημοσίων δαπανών, αλλά και ως διαρθρωτική αλλαγή, που θα κάνει πιο ανθεκτικό το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο Τσίπρας, όμως, θέλει, με το βλέμμα του στραμμένο στις επόμενες εκλογές, να τις αποφύγει με κάθε τίμημα και να αποζημιώσει τους Έλληνες για τις στερήσεις των προηγούμενων ετών.

Η αναστολή των μειώσεων των συντάξεων δεν θα είναι το μοναδικό δώρο, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς ο Τσίπρας θέλει να διανείμει από τον φετινό προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο Χέλερ, υπάρχουν συνεχώς περισσότερες φωνές που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει, σε περίπτωση ανάγκης, να ακυρώσει μονομερώς τις μειώσεις των συντάξεων, ακόμη και κόντρα στη γνώμη των πιστωτών, για να δώσει ένα δείγμα γραφή. «Στο κάτω-κάτω ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί κατά την ανάληψη της εξουσίας να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή τρόικα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου