Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Για τις ακυρώσεις των διαγωνισμών ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτες





Με πρόσφατες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, 



ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε τρεις προς το παρόν Δήμους των Ιωαννίνων (Ζαγορίου-Μετσόβου-Δωδώνης) καθώς οι συγκεκριμένες δημοτικές αρχές είχαν ζητήσει να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού και βάση νόμου δεν μπορούν πλέον να αναθέσουν την καθαριότητα σε ιδιώτη.

Φυσικά αυτός ο νόμος δεν αλλάζει στο παραμικρό το πλαίσιο που «γεννά τις ιδιωτικοποιήσεις». Παραμένει η υποχρηματόδοτηση των Δήμων, ο ξεχωριστός, υποχρεωτικά ισοσκελισμένος, προϋπολογισμός των υπηρεσιών καθαριότητας που επιβάλει είτε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών ή επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής για τα λαϊκά στρώματα, διατηρούνται οι άθλιες συνθήκες εργασίας στην πλειοψηφία των δήμων τέτοιες που να αναγκάζουν το σακατεμένο προσωπικό να αλλάζει ειδικότητα, παραμένει η υποστελέχωση των υπηρεσιών κλπ

Η εξέλιξη αυτή ούτε στο ελάχιστο δεν κάνει πιο «φιλολαϊκή» τη διαχείριση απορριμμάτων από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν για την αποκομιδή.

Υπάρχει πλέον εμπειρία από τις κουτοπονηριές της κυβέρνησης: με τον ίδιο τρόπο που «έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία», και έγιναν οι διοικήσεις των νοσοκομείων εργολάβοι που προσλαμβάνουν φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, να δουλεύουν για ψίχουλα, έτσι και στην περίπτωση των Δήμων, θα φύγουν οι ιδιώτες από την αποκομιδή και θα αυξηθούν οι στρατιές των συμβασιούχων των Δήμων και του ΟΑΕΔ που θα δουλεύουν για ψίχουλα σε μια υπηρεσία που μετρά κάθε χρόνο εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Το μόνο που αλλάζει είναι ο φορέας που θα προσλαμβάνει τους κακοπληρωμένους και με ελαστικές σχέσεις εργασίας εργάτες, και με «τη βούλα του νόμου» πλέον.

Οι ακυρώσεις της Αποκεντρωμένης, πατώντας σε έναν ακόμα νόμο που επιβάλλει το «δημοσιονομικό νοικοκύρεμα», ώστε να περισσέψει ζεστό χρήμα για τους ιδιώτες, έχουν λογιστικό κι όχι πολιτικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει καμία πολιτική πρόθεση για υπεράσπιση των υπηρεσιών από μια κυβέρνηση που κλίνει την «ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» του κεφαλαίου σε όλους τους τόνους και στέλνει το λογαριασμό στο λαό, σε κάθε ευκαιρία.

Καμιά εμπιστοσύνη! Ο αγώνας για να μη ιδιωτικοποιηθούν τόσο οι υπηρεσίες καθαριότητας όσο και άλλες υπηρεσίες είναι υπόθεση των εργαζομένων.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες καθαριότητας Απαιτούμε:

ü Καμία ανταποδοτική δράση στους Δήμους – Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

ü Νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου, όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου

ü Προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες

ü Διατήρηση και διεύρυνση του καθεστώτος των βαρέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου