Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Γαλλία: Φασαρίες και συλλήψεις στην 7η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων





Νέα εμφάνιση, την έβδομη κατά σειρά, έκαναν σήμερα τα Κίτρινα Γιλέκα, μικρές ομάδες των οποίων βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού αλλά και σε άλλες πόλεις της γαλλικής πρωτεύουσας.



Επεισόδια σημειώθηκαν στη Ρουέν, ενώ στην Αμιέν, οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή ήταν μειωμένη, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι το κίνημα έχει αρχίσει να ατονεί. Πάντως, ηγετικές φιγούρες του κινήματος αποδίδουν τη μειωμένη συμμετοχή στις εορτές των Χριστουγέννων και υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές θα επιστρέψουν στους δρόμους στις αρχές του νέου έτους.

Μερικές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, στη λεωφόρο των Ιλισίων, σημείο αναταραχής τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν 57 προσαγωγές ατόμων. Εξ αυτών, τα 33 τέθηκαν υπό κράτηση.

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς

Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες άτομα διαμαρτυρήθηκαν κοντά στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού BFM TV κάνοντας λόγο για «Fake News», διαμαρτυρόμενοι για την κάλυψη των διαμαρτυριών. Διαμαρτυρία έγινε και έξω από την κρατική France Televisions, με την οργή τους να κατευθύνεται κατά των δημοσιογράφων.

Διαδήλωση υπήρξε και στη Μασσαλία, όπου σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 900 άτομα συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «Κάτω ο Μακρόν».

Ορισμένα μέλη των Κίτρινων Γιλέκων κατηγορούν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ότι ευνοούν τον Εμανουέλ Μακρόν και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τις διαμαρτυρίες.

Οργανώνουν συγκεντρώσεις για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς

Παρότι η συμμετοχή των Κίτρινων Γιλέκων είναι μειωμένη, αρκετά μέλη του κινήματος προγραμματίζουν νέες συγκεντρώσεις το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ιδιαίτερα στην Μπορντό ή τα Ιλίσια Πεδία στο Παρίσι, όπου βρίσκονται παραδοσιακά Παριζιάνοι αλλά και τουρίστες για να αλλάξουν χρόνο.

Μειώνεται η συμμετοχή

Τα Κίτρινα Γιλέκα βρίσκονται στους δρόμους από τις 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, στην πρώτη κινητοποίηση βρίσκονταν 282.000 άτομα, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου 38.600. Μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 15 Δεκεμβρίου, περίπου 66.000 άτομα είχαν βγει στους δρόμους.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων, δέκα άτομα έχουν πεθάνει στα σημεία των συγκεντρώσεων, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.500 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 50 σοβαρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου