Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Τέσσερις αιτήσεις για αναδρομικά που πρέπει να γίνουν τώρα





Προσοχή! Απατεώνες ζητούν λεφτά δήθεν για επιστροφές χρημάτων. Πολλά κρούσματα
• Προθεσμία έως το τέλος του έτους προκειμένου να κατοχυρωθούν τα κλεμμένα..



■ Οι δύο υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι άλλες δύο με παράδοση του σχετικού εγγράφου ■ Ολες οι λεπτομέρειες ■ Αφορούν συντάξεις, επικουρικές, δώρα και διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος
Τη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών πενταετίας από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις, από την κατάργηση των δώρων και από τις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης έχουν όσοι συνταξιούχοι και όσοι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλουν τις απαραίτητες αιτήσεις μέχρι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018. Η «δημοκρατία» παρουσιάζει αναλυτικά τα απαραίτητα υποδείγματα αιτήσεων.
Καταρχάς, τη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και από την κατάργηση των δώρων (με βάση τους μνημονιακούς νόμους του 2012, τους οποίους στα μέσα του 2015 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικούς) έχουν όλοι οι συνταξιούχοι, είτε προέρχονται από τα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ είτε είναι δικαιούχοι του Δημοσίου. Οι αιτήσεις, με βάση τα υποδείγματα της ΕΝΥΠΕΚΚ, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, υποβάλλονται μόνο διαδικτυακά (για την κύρια σύνταξη μέσω του efka.gov.gr και για την επικουρική μέσω του eteaep.gov.gr).
Οι συνταξιούχοι, προτού υποβάλουν τις αιτήσεις, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: α) Στην ηλεκτρονική αίτηση του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει αναφορά για τη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και β) αντίστοιχα, τέτοια αναφορά δεν υπάρχει στην αίτηση του ΕΤΕΑΕΠ.
Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να συμπληρώσουν στις αιτήσεις ότι «επιθυμούν την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν παράνομα από το 2013 έως σήμερα».
Για 620.000 άτομα
Επίσης, περίπου 620.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του 2018, για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από την παράνομη, κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο χειρόγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων (1.000 ευρώ τον χρόνο) μπορούν να διεκδικήσουν και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ (αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου). Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις μόνο χειρόγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες μισθοδοσίας, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου. Οπως αναφέρεται σε νεότερες οδηγίες της ΑΔΕΔΥ, «προς το παρόν και μέχρι να ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ δεν απαιτείται για τη διεκδίκηση αναδρομικών άλλη περαιτέρω ενέργεια πέραν της υποβολής αίτησης».
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Στις 23 Ιανουαρίου η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ
Στο μικροσκόπιο οι αποφάσεις του '15
Οι εξελίξεις σε σχέση με τα αναδρομικά σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, οπότε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κληθεί να αποφανθεί σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2015, που έκριναν αντισυνταγματικούς τους «δρεπανηφόρους» νόμους του 2012.
Κατά της κυβερνητικής άρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012 (με τους οποίους «κουρεύτηκαν» οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις και καταργήθηκαν για όλους τους συνταξιούχους καθώς και τους δημόσιους υπαλλήλους τα δώρα), έχουν κινηθεί συνταξιουχικοί φορείς.
Εφόσον η Ολομέλεια αποφανθεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του 2015, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει μια συνολική λύση του θέματος, σε πολιτικό επίπεδο.
Το θέμα των αναδρομικών, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα αποτελέσει έτσι κι αλλιώς ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.
δημοκρατια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου