Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Το πλάνο για το νέο επικουρικό ταμείο

Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου επικουρικού επαγγελματικού Υπερταμείου, όπου θα ενταχθούν οι περίπου 2.000.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να βάλουν μέσα στο 2019 οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς ).
Πότε θα λειτουργήσει το νέο επικουρικό ταμείο


Στόχος φαίνεται ότι είναι το νέο επικουρικό ταμείο να αρχίσει να να λειτουργεί έως το 2020. Ο φορέας θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών (θα υπάρχει ατομική μερίδα για κάθε μισθωτό).
Πώς θα διαμορφώνονται οι συντάξεις (εκτός δημοσίου)

Οι συντάξεις και οι παροχές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία» θα προκύπτουν με βάση τις εισφορές που θα έχει καταβάλει ο εργαζόμενος και από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται από τις επενδύσεις των αποθεματικών (αναμένεται μα κυμανθούν σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ).
Τι ισχύει για τους μισθωτούς

Το επαγγελματικό Υπερταμείο για τους μισθωτούς, αν και θα συμπεριληφθεί στον δεύτερο πυλώνα, δεν θα ανήκουν στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του, με πιθανή τη συμμετοχή ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών, επιθυμούν να είναι υποχρεωτική η υπαγωγή στην ασφάλιση του, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν να συμπεριληφθεί σε μια από τις επόμενες ΕΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου