Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Συμφωνία τραπεζών - κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) όπου συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα ενσωματωθεί στο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες.

Στην συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης, εκτός του πρωθυπουργού, μετείχαν ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επιρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Από πλευράς τραπεζών ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ Χαρίκλεια Απαλλαγάκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha, Γεώργιος Αρώνης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, και ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την παράταση ισχύος του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη για δύο ακόμα μήνες, με στόχο στο διάστημα αυτό να ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Το νέο πλαίσιο θα έχει πολλές αλλαγές, σε σχέση με το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη. Εκτός από τη μείωση του ορίου αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θεωρείται βέβαιη, θα ενσωματωθούν δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, έχουν βρει καταφύγιο στο σημερινό πλαίσιο. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες ένα 20% με 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη στεγαστική πίστη αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή άτομα που ενώ μπορούν δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΤ ήδη έχει πραγματοποιήσει μεγάλη προεργασία για την δημιουργία των δικλείδων που θα αποκλείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ από πλευράς κυβέρνησης το ζήτημα παρακολουθεί στενά ο κ. Λιάκος.

Τραπεζικές πηγές σχολιάζουν στο economistas.gr ότι στην ουσία ο νόμος Κατσέλη θα ξαναγραφεί με στόχο να προσφέρει προστασία πραγματικά σε όσους έχουν ανάγκη. Το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα ενσωματωθεί στο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες (νόμος Κατσέλη) και θα έχει μόνιμη ισχύ, σε αντίθεση με το άρθρο 9, που είχε προσωρινό χαρακτήρα.

Δήλωση προέδρου ΕΕΤ

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι «θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό», «θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι». «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου