Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Η Αλβανία πλυντήριο μαύρου χρήματος της μαφίας – Από τα ίδια «ταμεία» χρηματοδοτείται και η τρομοκρατία





Η Αλβανία «πλυντήριο» μαύρου χρήματος της μαφίας και εσόδων από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, λέει η Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης.



Σύμφωνα με έκθεση της Moneyval, που δημοσιεύεται και σε αλβανικά ΜΜΕ και αναμεταδίδεται από το Βαλκανικό Περισκόπιο, η Αλβανία έχει κάνει κάποιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ωστόσο «παραμένει ανησυχητικό το φαινόμενο».
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την εκκαθάριση των χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες είναι η διαφθορά.
Υπάρχουν πολλοί διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, πολλοί συνδέονται με τον κόσμο του εγκλήματος και εμπλέκονται σε κυκλώματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
«Η διαφθορά είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία.
»Συχνά συνδέεται με δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά δημιουργεί τεράστια ποσά εγκληματικών οφελών και υπονομεύει σοβαρά τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
»Ο Αρχές γνωρίζουν τους κινδύνους της διαφθοράς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει προσοχή ή έχουν δώσει περιορισμένη προσοχή στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαφθορά», αναφέρει η έκθεση.
Η Moneyval καλεί τις αλβανικές Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη δίωξη των ατόμων που εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρήματος και να δημεύσουν τις περιουσίες που αποκτήθηκαν από εγκληματικές ενέργειες και να δώσουν την απαραίτητη προσοχή σε όσους χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.
Επισημαίνεται ακόμη ότι «δεν υπάρχει συστηματική προσέγγιση για τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό των οικονομικών πτυχών που συνδέονται με τις παραβιάσεις περί τρομοκρατίας».
Όσον αφορά την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν τεχνικές ελλείψεις που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων», αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της αλβανικής εφημερίδας SOT.
Αλβανία: Ένα ΑΕΠ από… ναρκωτικά
Στα τέλη Νοεμβρίου η αυστριακή Die Press έγραφε, ότι το ΑΕΠ της Αλβανίας στηρίζεται στα ναρκωτικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Αλβανίας προέρχεται από τα ναρκωτικά..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου