Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους





Πρώτος ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων, δεύτερος ο ΦΠΑ, τρίτος ο ΕΝΦΙΑ και τελευταίος ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. 



Με αυτή τη σειράπληρώνουν τους ..φόρους τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης.

Ταυτόχρονα περίπου το 20% των τεσσάρων βασικών φόρων δεν πληρώνεται στην ώρα του με ό,τι αυτό σημαίνει για τη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην εποχή της πιο βαριάς φορολόγησης των τελευταίων δεκαετιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:

την υψηλότερη εισπραξιμότητα από τους τέσσερις βασικούς φόρους παρουσιάζει το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών 89,26%.
τη δεύτερη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2018 παρουσιάζει ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας με ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών 83,77%
την τρίτη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στο ίδιο δεκάμηνο εμφανίζει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο γνωστός ΕΝΦΙΑ. Το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών του ΕΝΦΙΑ ανήλθε στο 74,18%
τη χαμηλότερη εισπραξιμότητα εμφανίζει ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με 68,89%
η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων φόρων ανήλθε στο 10μηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου στο 81,51%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων φόρων τα τελευταία πέντε χρόνια (76,77%) εμφανίζεται το «καταστροφικό» 2015, όταν η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και η ανασφάλεια και απώλεια εμπιστοσύνης στην οικονομία προκάλεσαν μεγάλη μείωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Αυτό σημαίνει πως ένα στα πέντε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν εξοφλούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους εμπρόθεσμα.
Υπενθυυμίζεται πως η εμπόθεσμη εξόφληση των φόρων είναι σημαντική για όσους έχουν ρυθμίσει παλαιότερες φορολογικές οφειλές επειδή με την μη εμπρόθεσμη εξόφληση έστω και μιας φορολογικής οφειλής τότε επέρχεται απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου