Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Εάν γίνει πόλεμος θα είμαστε μόνοι μας – Γι΄ αυτό ο ναύαρχος Αποστολάκης έχει διατάξει να «εξαϋλώσουμε» τους Τούρκους





Γιατί ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, πάντα ψύχραιμος και μετρημένος στις δηλώσεις του, απείλησε με «εξαΰλωση» τους Τούρκους αν τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος;



Άπαντες επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σ΄ αυτή τη φράση του Αρχηγού.
Ο ίδιος όμως έδωσε την απάντηση στο γιατί έκανε μια τόσο «επιθετική» δήλωση:
«Αν κληθούμε να πολεμήσουμε κατά της Τουρκίας, κανείς δεν θα ΄ρθει στο πλάι μας. Σ΄ αυτό τον πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας», είπε εξηγώντας γιατί είναι αποφασισμένος να δώσει τη διαταγή για να πατηθούν όσα «κόκκινα κουμπιά» έχουμε στη διάθεσή μας.
Η κυριακάτικη εφημερίδα «Real News», σε ρεπορτάζ του Πάρι Καρβουνόπουλου, αποκάλυψε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους ο Ναύαρχος Αποστολάκης εμφανίζεται έτοιμος για όλα.
Έχει μεγάλη σημασία ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά από την επιστροφή του Α/ΓΕΕΘΑ από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα.
Η επαφή του με τον Αρχηγό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Τ. Ντάντφορντ είναι πολύ στενή.
Επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ κάθε φορά που επισκέπτεται τις ΗΠΑ γινόταν δεκτός από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζ. Μάτις.
Δεν είναι σύνηθες το αφεντικό του Πενταγώνου να βλέπει Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων. Ο πεζοναύτης Μάτις, «το τρελό σκυλί της Φαλούτζα», όμως ζητούσε να δει τον «βάτραχο» Βαγγέλη Αποστολάκη.
Παρόλα αυτά ο Α/ΓΕΕΘΑ, έχει «αφουγκραστεί» ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έναντι της τουρκικής επιθετικότητας έχει «όρια και περιορισμούς» που επιβάλλονται από τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα.
Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να «χάσει» οριστικά την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με τον Ερντογάν, όχι με την Τουρκία.
Ωστόσο όσο το καθεστώς δεν αλλάζει δηλώνουν περίπου αδυναμία να εγγυηθούν για την συμπεριφορά των Τούρκων.
Η Αθήνα έχει αρχίσει να προβληματίζεται ιδιαίτερα από την αμερικανική στάση.
Η Ουάσιγκτον διευκόλυνε τον Ερντογάν αποσύροντας τα στρατεύματά της από τη Συρία και αφήνοντας ακάλυπτους τους Κούρδους.
Του πουλάει αντιαεροπορικά Patriot και παρά τις φωνές από το Κογκρέσο είναι έτοιμη να του παραδώσει 10 αεροσκάφη F-35 μέχρι το 2020.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Πούτιν και υποδέχεται στην Άγκυρα τον Ιρανό πρόεδρο. Η Ελλάδα έχει δώσει στις ΗΠΑ τα πάντα.
Οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που έχουν οι Αμερικανοί σε ελληνικό έδαφος είναι τόσες πολλές και τόσο σημαντικές που έχουν αρχίσει να προκαλούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Εκτός από τη Σούδα, οι Αμερικανοί έχουν πλήρη χρήση της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, επιθεωρούν τον Άραξο και τις αποθήκες όπλων, έχουν αναπτυχθεί στο Βόλο και είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο στην Αλεξανδρούπολη.
Εκτός από τις στρατιωτικές διευκολύνσεις η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει δώσει «χοντρά λεφτά» στις ΗΠΑ.
Η αμφιλεγόμενη όπως αποδεικνύεται απόφαση για τον εκσυγχρονισμό 84 F-16 κοστολογήθηκε από την Αμερικανική Lockheed Martin σε 1,5 δισ. δολάρια με το πρόγραμμα πληρωμών να είναι ασύμφορο για την Ελλάδα, αφού μέχρι το 2021 θα πρέπει να πληρωθεί περίπου το 80% με τα αεροσκάφη να παραδίδονται εκσυγχρονισμένα το… 2028.
Η συμφωνία είναι πολύ καλή για την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά όχι καλή για την Ελλάδα και την ΠΑ, η οποία «καίγεται» για το τι θα γίνει αύριο κι όχι το 2028.
Το αντίτιμο που έχει εισπράξει η Ελλάδα για όλα αυτά που έχει δώσει στις ΗΠΑ είναι σχεδόν μηδενικό.
Η κάπως ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και οι κατά καιρούς δηλώσεις υποστήριξης δεν αποτελούν ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα η οποία ανέμενε:
Ουσιαστική αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ κι όχι παραχωρήσεις υλικού που οι Αμερικανοί είχαν για… πέταμα.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η πώληση των ελικοπτέρων Kiowa τα οποία ο Αμερικανικός στρατός τα είχε έτοιμα για να τα κάνει παλιοσίδερα και τα έδωσε στην Ελλάδα έναντι 47 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Αθήνα πίστευε ότι θα πρέπει να λάβει οικονομική βοήθεια με τον τρόπο που λαμβάνουν άλλες χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος.
Η διαπίστωση Αποστολάκη ότι «αν χρειαστεί να πολεμήσουμε κανείς δεν θα ΄ναι δίπλα μας», εύκολα προκύπτει απ΄ όλα αυτά.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Α/ΓΕΕΘΑ μίλησε για «εξαΰλωση» είναι το γεγονός ότι το σχέδιο είναι παλιό, υπαρκτό, δοκιμασμένο και μέχρι στιγμής αποτελεσματικό!
Η επιλογή «εξαφάνισης» βραχονησίδας ακούστηκε για πρώτη φορά μια πολύ δύσκολη νύχτα. Τη νύχτα των Ιμίων.
Ο βομβαρδισμός των βραχονησίδων ήταν μια επιλογή που είχε παρουσιάσει ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης στην κυβέρνηση Σημίτη.
Το σχέδιο δεν έγινε δεκτό, αλλά από τότε εξακολουθεί να υπάρχει.
Η στρατιωτική ηγεσία και ο Α/ΓΕΕΘΑ έχουν πειστεί ότι ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας είναι ένας και μοναδικός: να εκπέμπεται με πειστικό τρόπο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να «πατήσει κόκκινα κουμπιά» αν η Άγκυρα ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές».
Αυτή η τακτική είχε δοκιμαστεί στην πράξη πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν μια νύχτα εντοπίστηκαν πολύ ύποπτες κινήσεις στα Ίμια.
Εκείνη τη νύχτα ο Ναύαρχος Αποστολάκης εφάρμοσε στην πράξη την ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων στρατιωτικών μέσων και φρόντισε να φθάσει στην Άγκυρα μέσω «διπλωματικού αγωγού», το μήνυμα:
«Αν τολμήσετε να πατήσετε σε νησί θα το κάψουμε!».
Το μήνυμα πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και πολύ πριν ξημερώσει οι Τούρκοι είχαν εξαφανιστεί από την περιοχή.
Αυτή θα είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε κάθε τουρκική «ακρότητα» και αυτό εννοούσε ο Α/ΓΕΕΘΑ με τη δήλωσή του περί «εξαΰλωσης».
Η σκληρή στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει έναντι των Τούρκων αποτυπώνεται και στην επιτήρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στα ανοιχτά της Κύπρου.
Ο Αποστολάκης επιμένει να έχει η Ελλάδα μόνο ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή, αλλά οι εντολές που έχει δώσει είναι σαφέστατες:
«Δεν με ενδιαφέρει ακόμη κι αν συγκρουστείτε με το Barbaros, δεν θα το αφήσετε να περάσει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων».
Σε αρκετές περιπτώσεις η σκληρή επιτήρηση του Barbaros έφθασε πραγματικά σε οριακό σημείο με την σύγκρουση να αποφεύγεται την τελευταία στιγμή.
Σ΄ όλες τις περιπτώσεις η πορεία του Barabaros ανακόπηκε.




Πηγή: Εφημερίδα Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου