Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Περιμένει 10 χρόνια για σύνταξη





Ο κ. Πρόδρομος Χατζηγεωργίου με τον συντάκτη της «Εφ.Συν.» Μιχαήλ-Αγγελο Κωνσταντόπουλο στα γραφεία της εφημερίδας..


Ενα χρέος-φάντασμα προς τον ΟΑΕΕ από την περίοδο 1987-1992 έχει μπλοκάρει την αίτηση συνταξιοδότησης που έχει υποβάλει από το 2009 ο 73χρονος σήμερα Πρόδρομος Χατζηγεωργίου. Πάνω από 40.000 υπολογίζονται οι ηλικιωμένοι που δεν παίρνουν σύνταξη λόγω οφειλών.
Δέκα χρόνια για μια σύνταξη του πρώην ΟΑΕΕ έχει φτάσει να περιμένει ο 73χρονος Πρόδρομος Χατζηγεωργίου, λόγω ενός παλιού χρέους στο Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ) το διάστημα 1987-1992 και της ανίκητης ελληνικής γραφειοκρατίας που δεν έχει καταφέρει να βρει λύση για έναν άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας (κολπική μαρμαρυγή, υπέρταση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), που παραμένει ανασφάλιστος και παίρνει τα φάρμακά του από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

«Ελπίζω να προλάβω να πάρω τη σύνταξή μου όσο ζω!», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», που είχε αναδείξει την οδύσσεια που βιώνει σε ρεπορτάζ τον Δεκέμβριο του 2016 («Δώστε μου τη σύνταξή μου», 22.12.2016), χωρίς να έχει βρεθεί λύση 2,5 χρόνια μετά. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ με συσσωρευμένα χρέη άνω των 20.000 ευρώ, που δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και είναι δύσκολο να βρουν λύση ακόμα και με την πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο κ. Χατζηγεωργίου εργάστηκε το διάστημα 1970-2008, διατηρώντας σχολή εκπαίδευσης αεροσυνοδών και επιχείρηση εμπορίας τροχόσπιτων.

Τον Φεβρουάριο του 2009 κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 10,5 χρόνια αργότερα δεν θα έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, ζώντας με τη χαμηλή σύνταξη της συζύγου του (550 ευρώ) και οικονομική βοήθεια από την κόρη του.

Παρότι έχει δικαιωθεί πρωτόδικα και από το Εφετείο Πειραιά σχετικά με το διάστημα έναρξης της καταβολής της σύνταξής του (Νοέμβριος 2009), η αδυναμία διακανονισμού των χρεών του προς τον ΟΑΕΕ, που σήμερα έχουν φτάσει σωρευτικά και με προσαυξήσεις τα 104.000 ευρώ -από 56.000 τον Νοέμβριο του 2016- τού στερεί κάθε δυνατότητα να λάβει έστω μια μικρή σύνταξη.

Ακόμα και με τη ρύθμιση των 120 δόσεων το χρέος του, με έκπτωση 85% στις επιβαρύνσεις (χωρίς να υπάρξει επανυπολογισμός της σύνταξης), φτάνει τα 61.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλει 41.000 ευρώ για να αρχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή του, κάνοντας διακανονισμό για τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ του χρέους προς τον ΟΑΕΕ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Χάνει 100.000 ευρώ αναδρομικά

«Αυτή τη στιγμή χάνω αναδρομικά που, όπως τα υπολογίζω, ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ και επιπλέον μου καταλογίζεται χρέος 61.000 ευρώ. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τα τέλη 2007, όταν υπέγραψα ένα χαρτί για την ενοποίηση των τότε ΤΕΒΕ και ΤΑΕ στον ΟΑΕΕ. Αυτή η υπογραφή ερμηνεύτηκε ότι εγώ αποδέχομαι ένα χρέος για το διάστημα 1987-1992 από αδρανή επιχείρηση εμπορίας τροχόσπιτων που διατηρούσα, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει παραγραφεί και για το οποίο έμαθα αφού έκανα αίτηση συνταξιοδότησης. Εάν δεν υπήρχε αυτό το χρέος-φάντασμα, χρωστούσα περίπου 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ τα οποία αναγνωρίζω και θα μπορούσα εύκολα να βάλω σε διακανονισμό», εξηγεί στην «Εφ.Συν. » ο κ. Χατζηγεωργίου.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που προσπαθεί επίμονα να βρει το δίκιο του έχοντας προσφύγει στα δικαστήρια, έχοντας καταθέσει σειρά ενστάσεων στον ΕΦΚΑ και έχοντας καταθέσει αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και την υπηρεσία «Καθημερινότητα» (όλα τα έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

«Κάθε μήνα πήγαινα δύο φορές στα κεντρικά του ΕΦΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου για να μάθω για την εξέλιξη της υπόθεσης. Υπάλληλοι με έβλεπαν και με ρωτούσαν, «καλά, δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα;»», μας λέει χαρακτηριστικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο ΣτΠ είχε καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αδυναμίας συνταξιοδότησης λόγω οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η αύξηση στα 45.000 ευρώ του ορίου των οφειλών που είναι δυνατόν να συμψηφιστούν με μέρος των δικαιούμενων συντάξεων, η δυνατότητα ο συνταξιούχος να συμψηφίζει το σύνολο των δικαιούμενων συντάξεων με την οφειλή του μέχρι αυτή να κατέλθει στο παρακρατήσιμο όριο κ.ά.
Εγκύκλιος για ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, οι ηλικιωμένοι οφειλέτες που δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω οφειλών ανέρχονται σε περίπου 10.000 προερχόμενους από τον ΟΑΕΕ και, εάν προστεθούν κι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο αριθμός ξεπερνά τους 40.000.

Ο πρόσφατος νόμος των 120 δόσεων (4611/19) παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης σύνταξης στους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας χάνουν, λόγω χρεών, τη σύνταξη. Στις 6 Ιουνίου εκδόθηκε επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ για το θέμα, που προβλέπει ρυθμίσεις για διάφορες υποπεριπτώσεις και για τους οφειλέτες που χρωστούν άνω των 20.000 ευρώ και έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ υποστηρίζει ότι οι παρακρατήσεις σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που προβλέπεται από τον ν. Κατρούγκαλου θα οδηγήσουν σε συνολικές περικοπές έως 40%, με αποτέλεσμα για 3-5 χρόνια να υπάρχει μια κατηγορία οφειλετών συνταξιούχων που θα λαμβάνουν συντάξεις (π.χ. ύψους 400 ευρώ εάν υπάρχει μια παρακράτηση 500 ευρώ σε σύνταξη των 900) οι οποίες δεν θα φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη.

Η Ομοσπονδία προτείνει τη χορήγηση αναλογικής σύνταξης στους οφειλέτες, που θα αντιστοιχεί στις καταβληθείσες από τους οφειλέτες εισφορές με ταυτόχρονη διαγραφή των χρεών (οφειλόμενων εισφορών και προσαυξήσεων) που βαραίνουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους στο μέλλον.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου