Πυρ ομαδόν από τους τραπεζίτες κατά του νόμου Κατσέλη και των παρενεργειών που είχε στην αγορά. Όπως σημειώθηκε στη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και σε άλλες παρόμοιες βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες ...
προνομιούχοι δανειολήπτες που ενώ είχαν την δυνατότητα να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους, πήγαν και κρύφτηκαν πίσω από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.
Ο πρόεδρος μάλιστα της Alpha Bank καθηγητής Βασίλης Ράπανος εμφανίστηκε ο πλέον επικριτικός από όλους τους τραπεζίτες που συμμετείχαν στο πάνελ συζήτησης που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η μεσαία τάξη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και πιο συγκεκριμένα ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ο Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ο Β. Ράπανος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι ειδικά ο νόμοςΚατσέλη κόστισε πανάκριβα στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, θεωρώντας ότι περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από τα κόκκινα δάνεια οφείλονται στον συγκεκριμένο νόμο.
Και οι άλλοι τραπεζίτες όμως εμφανίστηκαν επικριτικοί με τον συγκεκριμένο νόμο. Αναφορικά με τον υπάρχον πλαίσιο οι τραπεζίτες δεν φάνηκαν να γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία που θα ξεκινήσει την εφαρμογή της η κυβέρνηση. Έτσι ενώ αρχικά ο στόχος ήταν να ξεκινήσει πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα, πλέον έχει μεταφερθεί για τον επόμενο κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να πάρει και άλλη αναβολή για τον Σεπτέμβριο.
Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα
Οι τραπεζίτες αναφερόμενοι στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επιστροφή στην κανονικότητα τόνισαν ότι ήδη διαφαίνεται τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, αλλά η επιστροφή αυτή θα είναι αργή και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επίλυση του θέματος με τα κόκκινα δάνεια και την ύπαρξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια σημείωσαν ότι η διαδικασία ενεργής διαχείρισης θα πρέπει να επιταχυνθεί και οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της πώλησης ή εκχώρησης της σχετικής διαδικασίας σε εξειδικευμένες εταιρίες που έχουν το know how και παράλληλα διαθέτουν τα εργαλεία εκείνα για να πετύχουν τους στόχους τους. Διαφώνησε μόνο ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς που είπε πως πρωταρχικός σκοπός θα πρέπει να είναι η ρύθμιση του δανείου και όχι η πώλησή του. Ο Φ. Καραβίας από την Eurobank σημείωσε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την εποπτική αρχή είναι τόσο αυστηροί και ο χρόνος επίτευξης περιορισμένος που είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς την πώληση δανείων σε funds.
Από την πλευρά του ο Β. Ράπανος σχολίασε ότι πλέον έχουμε περάσει από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «κρατήστε εσείς (οι τράπεζες) τα σπίτια και μην τα δίνεται στα funds».
Τέλος στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ΓκίκαςΧαρδούβελης ο οποίος είπε ότι ήδη φαίνονται τα πρώτα αχνά σημάδια ανάκαμψης στην τραπεζική αγορά και μετά από οκτώ χρόνια ο ρυθμός δανειοδότησης είναι θετικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου