Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Διεθνές θέμα η εκλογή Ελισάφ






Θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει γίνει η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ. Σχετική αναφορά 


έκαναν οι Times του Ισραήλ (φωτογραφία), ενώ οι αγγλικές εκδόσεις της Καθημερινής και της Ναυτεμπορικής φιλοξενούν επίσης την είδηση.
«Τα Γιάννενα εκλέγουν τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο της Ελλάδας», γράφουν οι Times του Ισραήλ και αναφέρουν πως «ο Mωυσής Ελισάφ πρόεδρος της πολύ μικρής Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη των Ιωαννίνων στη Βόρεια Ελλάδα εξελέγη δήμαρχος στις τοπικές εκλογές.
Ο Ελισάφ είναι καθηγητής Παθολογίας στο τοπικό πανεπιστήμιο και πρόεδρος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας για πάνω από 17 χρόνια, ενώ πρόσφατα ήταν πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων Ελλάδας».
Η ηλεκτρονική εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής. Αναφορά έχει και η online αγγλική έκδοση της Ναυτεμπορικής.
Οι Times παραθέτουν και ένα σύντομο ιστορικό της Εβραϊκής κοινότητας στα Γιάννενα: «Στις αρχές του 20ου αιώνα περίπου 4.000 Ρωμανιώτες Εβραίοι ζούσαν στα Γιάννενα.
Πολλοί όμως μετανάστευσαν μαζί με συμπατριώτες τους Έλληνες, μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και την κρίση που ακολούθησε την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Οι περισσότεροι πήγαν στην Αμερική και την Παλαιστίνη ιδρύοντας ρωμανιώτικες συναγωγές. Μόνο 112 Γιαννιώτες Εβραίοι επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου)». 



agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου