Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Οι “Άξονες Απόφασης” που προτείνει ο Σάκης Βλέτσας για το «Μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Σάκης Βλέτσας προτείνει τέσσερις “Άξονες Απόφασης” για το «Μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα», που αποφασίστηκε να συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως αναφέρει πρόκειται για ζήτημα που θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια το οποίο θα τείνει να μεταβάλλει το προφίλ των περιοχών εγκατάστασης στενά και ευρύτερα. 



Η εγκατάσταση δίπλα σε ανθρώπους με διαδρομή ζωής που πλήρωσαν φόρους και εισφορές και που η κρίση τους οδήγησε σε σημείο να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους πρέπει να γίνει σωστά ώστε να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά ίσως βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού.

Αναλυτικά οι “Άξονες Απόφασης” που προτείνει ο κ. Βλέτσας για το «Μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα»:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

► Η Περιφέρεια Ηπείρου θα έχει ενεργό ρόλο στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Είναι ζήτημα που θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια το οποίο θα τείνει να μεταβάλλει το προφίλ των περιοχών εγκατάστασης στενά και ευρύτερα.

Η εγκατάσταση δίπλα σε ανθρώπους με διαδρομή ζωής που πλήρωσαν φόρους και εισφορές και που η κρίση τους οδήγησε σε σημείο να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους πρέπει να γίνει σωστά ώστε να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά ίσως βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού

► Απαιτείται σοβαρότητα, αξιοπιστία και ψυχραιμία. Πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, ώστε να είναι απολύτως γνωστό ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς καλείται να κάνει τί.

► Θα υπάρξει συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, δηλαδή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους

► Συγκρότηση σύμφωνα με το άρθρο 97 του Ν.4555/18 «Συντονιστικής Επιτροπής για το προσφυγικό –Μεταναστευτικό ζήτημα» από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία θα επεξεργαστεί και θα εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο προτάσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες της Περιφέρειας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού.

Η Επιτροπή μεταξύ άλλων θα παρακολουθεί, θα εποπτεύει και όπου χρειάζεται θα παρεμβαίνει και στα σχεδιαστικά και στα εφαρμοστικά ζητήματα που θα προκύπτουν του προσφυγικού ζητήματος, και συγκεκριμένα:

α) την αναλογικότητα, δηλαδή κατά πόσο η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει με το μερίδιο που της αντιστοιχεί στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και αντίστοιχα ενδοπεριφερειακά

β) τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης κλπ

γ) τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της αναγκαίας ασφάλειας

δ) τον έλεγχο για την ουσιαστική παραγωγή έργου από τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ

ε) το είδος και την αναλογικότητα της φιλοξενίας, δηλαδή ενοικίαση σπιτιών και δωματίων, δομές, είδος αυτών (ανοιχτές, κλειστές κλπ) καθώς και οι τυχόν απαιτούμενες εργασίες πρόσβασης, ανάπλασης κλπ

στ) το προφίλ των φιλοξενουμένων (εθνολογικό, ηλικιακό, οικογενειακό κλπ)

Πρόταση η επιτροπή να είναι ευέλικτη, πολυσυμμετοχική και ολιγομελής. Να αποτελείται από έντεκα (11) κατά μέγιστο μέλη, τέσσερις περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας (έναν από κάθε Νομό), πέντε περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης (από έναν οι 4 παρατάξεις με επικεφαλής τους κ. Ζάψα, Ριζόπουλο, Δημητρίου και Πρέντζα και έναν συνολικά από τις υπόλοιπες παρατάξεις και περιφερειακούς συμβούλους) και δύο εκπροσώπους της ΠΕΔ Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου