Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Εδαφικές διεκδικήσεις Τουρκίας σε Ελλάδα, Βαλκάνια & Μ. Ανατολή




Η τουρκική προπαγάνδα έχει ξεφύγει πλέον, καθώς η Άγκυρα μέσω των γνωστών άγνωστων, διεκδικεί περιοχές από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και το Ανατολικό Αιγαίο, μέχρι την ελεύθερη Κύπρο και τη Συρία.



 Νέους χάρτες κυκλοφορούν..στην τουρκική κοινή γνώμη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Twitter, ανώνυμοι τουρκικοί λογαριασμοί.

Ο πιο πρόσφατος χάρτης που διακινείται παρουσιάζει με κόκκινο χρώμα, ως ισλαμο-τουρκικές,
μεγάλες χερσαίες εκτάσεις των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, στην τουρκική επικράτεια εντάσσουν την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, τα μισά νησιά του Αιγαίου, ολόκληρη την Θράκη, την μισή Βουλγαρία, ολόκληρη την βόρεια Συρία, κυρίως τις περιοχές που διεκδικούν οι Κούρδοι, περιοχές της Γεωργίας και του Ιράκ. Επίσης, ολόκληρη η Κύπρος εντάσσεται στην Τουρκία.
Τους χάρτες συνοδεύει κείμενο που αναφέρει πως «χθες πολεμήσαμε για την Σμύρνη, την Θράκη, την Αλεξανδρέττα, την Κύπρο. Σήμερα πολεμούμε για το Χαλέπι και την Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο, για την Ρωμυλία και το Μπατούμι της Γεωργίας. Ήμασταν ξυπόλυτοι, τώρα πάμε με τεθωρακισμένα». Το tweet κλείνει με την εξής δήλωση: «Δεν ξεχνάμε το Misak-ı Millî».
Το Misak-ı Millî είναι ο «Εθνικός Όρκος», μια σειρά έξι αποφάσεων που έλαβε η Οθωμανική Εθνοσυνέλευση κατά την τελευταία της σύγκληση, στις αρχές του 1920. Η ακόλουθη φράση του Κεμάλ κάνει πλήρως αντιληπτή την ουσία του «Εθνικού Όρκου»: «Κάθε έδαφος όπου ζουν Τούρκοι περιλαμβάνεται στο Misak-ı Millî. Με την βοήθεια του Αλλάχ, θα πάρω πίσω την Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά, καθώς επίσης θα ενσωματώσω εντός των συνόρων της Τουρκίας την Θεσσαλονίκη και τη Θράκη». Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων της Πρωθυπουργίας της Τουρκίας φέρει το όνομα «Εθνικός Όρκος».
Ο λογαριασμός που ανάρτησε τα πιο πάνω ονομάζεται «Barbarossa». Ο Μπαρμπαρόσα, που στα ιταλικά σημαίνει «κοκκινογένης», ήταν το παρατσούκλι του Khayr al-Din, γνωστού και ως Khidr, Βερβέρου πειρατή και μετέπειτα Ναύαρχου του Οθωμανικού στόλου. Με δική του πρωτοβουλία, η Αλγερία και η Τυνησία έγιναν περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του Khidr ήταν Τούρκος που γεννήθηκε στην τότε κατεχόμενη Λέσβο. Το μίσος αυτού και του αδελφού του Aruj κατά των Ισπανών και των Πορτογάλων τον ώθησε μεταξύ 1505-1511 να εντείνουν τις πειρατικές τους δραστηριότητες. Με την βοήθεια Τούρκων και Μουσουλμάνων μεταναστών ήθελαν να ελέγξουν την βόρεια Αφρική. Υπό τον φόβο αντεπίθεσης των Ισπανών, πρόσφερε εκδούλευση στον Σουλτάνο και κατέλαβε το Αλγέρι το 1529, μεταβάλλοντας το σε οθωμανικό κέντρο απ’ όπου εκπορευόταν η πειρατεία στην Ευρώπη.
Η τακτική κυκλοφορίας χαρτών μέσα από αδιευκρίνιστες πηγές για την δημιουργία εντυπώσεων εντάθηκε τον τελευταίο καιρό από πλευράς Τουρκίας. Τον περασμένο άλλοι χάρτες με προπαγανδιστικές σκοπιμότητες, «εξαφάνισαν» Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη και Κύπρο, ενώ οι χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» προηγήθηκαν της υπογραφής του παράνομου μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.
Επίσης,προηγήθηκε η κυκλοφορία τουρκικών χαρτών που μιλούσε για «Δυτική Τουρκμενία». Το ίδιο έγινε και στην Κύπρο, με τους διχοτομικούς χάρτες για «τουρκοκυπριακή βόρεια Κύπρο» να κυκλοφορούν από το 1957, προετοιμάζοντας το έδαφος για την Τουρκανταρσία του 1964 και την εισβολή του 1974.



πενταποσταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου