Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά



Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής:



1. Για τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ήπειρο χάθηκαν, δυστυχώς, 4 ½ ολόκληρα χρόνια, από τις αρχές του 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019.
Υπενθυμίζω το βόρειο τμήμα του Ε65, τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, αλλά και τα ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, τα οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (υποτίθεται ότι) θα έθετε σε λειτουργία το 2018…

Όταν επί μία πενταετία, σχεδόν, δεν κινείται καμία διαδικασία για δημόσια έργα αυτού του μεγέθους, δημιουργούνται πάντοτε προβλήματα, καθώς αλλάζει η σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, χάνονται χρηματοδοτικές ευκαιρίες και πολλά άλλα. Αυτή την παράμετρο ανεδείκνυα, τεκμηριωμένα, τα προηγούμενα χρόνια.

2. Για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά που ανήκει στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, υπάρχει πλήρης ωριμότητα από το 2013, όπως έχω δηλώσει δεκάδες φορές, γραπτώς και προφορικώς, και όπως το αρμόδιο Υπουργείο επιβεβαιώνει. Συνεπώς, όπως ανέφερα και στον Υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή, με τον οποίο είχα συνεργασία για το θέμα, το Υπουργείο πρέπει να επιμείνει στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του άξονα, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και αδειοδοτήσεις, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει άπρακτο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτονόητο είναι ότι εναλλακτικές λύσεις, όπως η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Ιόνιας οδού μέχρι τα Ελληνο-αλβανικά σύνορα, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, παρά τα ζητήματα που τίθενται κυρίως από πλευράς Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ. Οι σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πρέπει συνεπώς να περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών επί του θέματος, το οποίο μόνον εκκρεμότητες και προβλήματα παρέλαβε, ανά την Ελλάδα, και επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει με ορθολογικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου