Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Σοβαρές ευθύνες για τη νέα καθυστέρηση στο έργου του βιολογικού


Προ των σοβαρών ευθυνών της έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας τη Δημοτική Αρχή αλλά κυρίως τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ σε σχέση με την αρνητική 



εξέλιξη της αποχώρησης του προσωρινού μειοδότη από το έργο της αναβάθμισης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως τόνισε, η δημοτική αρχή της οποίας ήταν επικεφαλής, έδωσε μια μάχη χαρακωμάτων για να μη χαθεί η χρηματοδότηση για τα έργα της επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης και του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού και δεν μπορεί παρά να αγωνία για το μέλλον του έργου μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«Το έργο πρέπει να γίνει, εμείς ως Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ φροντίσαμε να διασφαλίσουμε τον ανταγωνισμό στο έργο γιατί ενώ η εισήγηση προς το Δ.Σ. της ΔΕΑΥΙ από την αρμόδια επιτροπή ήταν να περάσει στην επόμενη φάση μόνο ένας διαγωνιζόμενος, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η βαθμολογία για όλους τους συμμετέχοντες, διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή όσων το δυνατών περισσότερων διαγωνιζόμενων. Δυστυχώς όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις χάθηκε η καλύτερη μελέτη», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Ο ίδιος κατέδειξε την αστοχία των κινήσεων της νέας Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΥΑΙ καθότι ήταν αυτές που ενώ γνώριζαν ότι από τις 28 Αυγούστου του 2019 υπήρχε κατακύρωση του έργου στον προσωρινό μειοδότη, δεν φρόντισαν για την ολοκλήρωση του φακέλου και την αποστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας.

«Σας ρωτούσα σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο τι γίνεται με την αποστολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η απάντηση σας ήταν συνεχώς ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται και αποστέλλεται. Πότε δεν τέθηκε θέμα καθυστέρησης αποστολής για έλεγχό νομιμότητας της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αν είχατε κινηθεί πιο γρήγορα και είχατε βάλει σε προτεραιότητα, ως οφείλατε, το έργο αυτό, η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν στην ώρα της και θα καλούσατε τον προσωρινό μειοδότη πριν τη λήξη της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής του να υπογράψει την σύμβαση και σε περίπτωση που αρνούνταν είχαμε κάθε δικαίωμα κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής», τόνισε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το θέμα του διαγωνισμού ήταν σε γνώση του αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου, διότι υπήρξε μέτοχος επιχείρησης που συμμετείχε σε κοινοπρακτικό σχήμα στο διαγωνισμό για το εν λόγω έργο και η οποία συμμετέχει ακόμα στο διαγωνισμό ως τρίτος μειοδότης.

Ζήτησε μάλιστα από το Δήμαρχο να ενημερώσει το Σώμα για το ποια είναι σήμερα η σχέση του αντιδημάρχου με την εταιρία «Αρλέτος ΑΤΕΒΕ», επειδή ο ίδιος ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, σε συνεδρίασή της κι όταν συζητήθηκε θέμα παράτασης για ένα έργο που έχει αναλάβει η πιο πάνω εταιρία, δήλωσε ότι απέχει διότι σχετίζεται με κάποιο τρόπο μαζί της, την ώρα που έκανε το ίδιο και στην ψηφοφορία της ΔΕΥΑΙ για το θέμα του βιολογικού, συμμετέχοντας όμως νωρίτερα στη συζήτηση.

***

H λογική της συστράτευσης όλων των πολιτικών παραγόντων του τόπου για την προώθηση των μεγάλων ζητημάτων

Με αφορμή τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά και την πρόταση του Δημάρχου Ιωαννίνων για την έκδοση ψηφίσματος, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε την πάγια θέση της παράταξής του πως για τα μεγάλα θέματα του τόπου δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια αλλά απαιτούν ουσιαστική συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου καλώντας το Δήμο να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλισης ευρείας σύσκεψης.

Το ίδιο κάλεσε να πράξει και για το θέμα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για τη σωτηρία της λίμνης Παμβώτιδας, υπενθυμίζοντας τις θετικές εξελίξεις που είχε η παρόμοια πρωτοβουλία που ανέλαβε η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για το θέμα της λειτουργικής αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου