Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Δώδεκα χρόνια χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο





Στις 28 Ιανουαρίου 2008 κοιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, νικημένος από τον καρκίνο



Σαν χθες, τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου του 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη που έδινε επί επτά μήνες με την επάρατη νόσο. Λίγο νωρίτερα οι γιατροί, οι στενοί του συνεργάτες και πολλοί κληρικοί έσπευσαν στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό.
Ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε στην κατοικία του, καθώς οι γιατροί σεβάστηκαν την επιθυμία του να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο ό,τι και να του συμβεί. Η σορός του αρχιεπισκόπου ακολούθως εκτέθηκε σε τριήμερο προσκύνημα, ενώ η κηδεία έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.

Το δωδεκαετές μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου τελέστηκε χθες στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Στη θεία λειτουργία προεξήρχε μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ ενώ συμμετείχαν οι μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγος και Σύρου κ. Δωρόθεος καθώς επίσης κληρικοί πνευματικά τέκνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Στο μνημόσυνο έλαβαν μέρος επίσης ο μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος καθώς και ο επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Επίσης, Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες το πρωί ημέρα της εκδημίας του μακαριστού Χριστόδουλου στον Μητροπολιτικό Ναό Βόλου καθώς και το ετήσιο μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.Επίσης παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η παρουσίαση βιβλίου του αρχιμανδρίτη Επιφανίου Οικονόμου με τίτλο «Χριστόδουλος, Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού 1974-1998».

Το βιβλίο ήταν αφιερωμένο στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο καθώς συμπληρώθηκαν 12 χρόνια μετά την εις Κύριον εκδημία του.Το παρών έδωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, πολλοί Κληρικοί και πλήθος λαού, που τίμησαν για μία ακόμα φορά την μνήμη του αλησμόνητου αρχιεπισκόπου.

Τον λόγο έλαβε, στην συνέχεια, ο συγγραφέας π. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και επεσήμανε ότι «το βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μου κατάθεση ψυχής και ευγνωμοσύνης προς εκείνον που καθόρισε και θα καθορίζει την ζωή μου έως τέλους και με καταδέχθηκε δίπλα του από τα παιδικά μου χρόνια… Προσωπικότητες σαν τον Χριστόδουλο δεν πεθαίνουν ποτέ. Πεθαίνουν όσοι ξεχνιούνται και ο Χριστόδουλος δεν θα ξεχαστεί ποτέ!».Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κλείνοντας την εκδήλωση συνεχάρη τον συγγραφέα για την παρουσίαση του πονήματος τόνισε ότι ήταν θέλημα Θεού η σύνδεσή του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και την Αδελφότητα.Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε από καρδιάς τους ομιλητές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μακαριστό Χριστόδουλο, που τον επέλεξε να διακονεί από αυτή την θέση, «γιατί πρώτος εγώ νιώθω την δωρεά να ποιμαίνω έναν λαό σαν και σας».

Ποιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Χαρισματικός από τα νεανικά του χρόνια, διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.Νεότατος, μόλις 35 ετών, το 1974, εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ΄όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών.Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.Ανάμεσα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις ξεχωρίζουν : "Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση από την αρχαιότητα στον χριστιανισμό", "Η ψυχή της Ευρώπης".

Μνημειώδες θεωρείται το έργο του, το οποίο αποτελεί και τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο με τίτλο : "Ιστορική και Κανονική θεώρησις του παλαιοημερολογητικού ζητήματος κατά την γένεσιν και την εξέλιξιν αυτού εν Ελλάδι", ενώ εμπεριστατωμένες θεωρούνται οι μελέτες του για τον Μελέτιο Πηγά και το Θείο Πάθος.



arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου