Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Εκατόν σαράντα στρατιωτικούς στέλνει η κυβέρνηση στην Σαουδική Αραβία μαζί με 6 εκτοξευτές και ραντάρ Patriot!



Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να στείλει μια συστοιχία των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία και όχι μόνο αυτό αλλά θα συνοδεύεται και Έλληνες χειριστές του συστήματος.



Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει πηγή του Μαξίμου στο CNN Greece ανέφερε ότι το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι από 65 έως 140 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Δεν διευκρινίζεται αν στην ελληνική αποστολή πέρα από τους χειριστές του πυραυλικού συστήματος Patriot, θα συμπεριληφθεί και άλλο στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη της εγκατάστασης, ούτε φυσικά από πού θα προέλθει η συστοιχία αυτή.
Υπάρχουν 6 συστοιχίες Patriot, η κάθε μια με έξι τετραπλούς εκτοξευτές δύο στη βόρεια Ελλάδα (Ελευθερούπολη, Μίκρα), δύο στην Αθήνα, μία στην Σκύρο και τέλος μια στα Χανιά (115ΠΜ).
Σύμφωνα πάντα με το καινοφανές «σκεπτικό» του Μεγάρου Μαξίμου δεν… δημιουργείται «τρύπα» στην ελληνική αεράμυνα γιατί ενεργοποιήθηκε συστοιχία Patriot η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας.
Δηλαδή, επειδή ήταν εκτός λειτουργίας, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ήταν που ήταν εκτός απλά τώρα την στέλνουμε στο εξωτερικό "Που το είδατε το κενό"!
Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να βγάλουμε εκτός τις μισές ή και όλες τις συστοιχίες Patriot και το επόμενο έτος να τις στείλουμε στο εξωτερικό, αφού ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, οπότε δεν δημιουργείται «τρύπα» στην αεράμυνα!
Αυτή είναι η «λογική» πίσω από την αποστολή των Patriot και όχι σε μια τυχαία περίοδο, αλλά τώρα που όλοι μιλούν για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, και τον υπουργό Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο ότι «είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».
Σε αυτή την συγκυρία βρήκε η Ελλάδα να απαντήσει θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, για την ενίσχυση της Αεράμυνάς της!
Έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό και το πυραυλικό σύστημα να είναι καλά φυλασσόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τη μεταφορά των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, έκλεισε στην προχτεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν.
ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες περιπέτειες
Ωστόσο, η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητική στην αποστολή των Patriot. Ο Θοδωρής Δρίτσας κάνει λόγο για επικίνδυνες περιπέτειες της χώρας. Στη δήλωσή του ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι:
«Σε επικίνδυνες περιπέτειες εμπλέκει τη χώρα μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επιβεβαίωση της παραχώρησης πυραύλων Patriot, στη Σαουδική Αραβία.
Πρόκειται για εμπλοκή -έστω έμμεση- σε πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ τρίτων χωρών, χωρίς αυτή να εντάσσεται σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Διεθνών Οργανισμών και χωρίς την παραμικρή κάλυψή τους.
Είναι ολοφάνερο ότι, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πλέον να κάνει ό,τι του ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, να αποδεικνύει δηλαδή διαρκώς ότι είναι προβλέψιμος, δηλαδή δεδομένος.
Σε καμία περίπτωση αυτές οι επιλογές δεν ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας, ούτε διαμορφώνουν στέρεη βάση για τις αναγκαίες συμμαχίες, τις οποίες όντως πρέπει να επιθυμεί και να επιδιώκει η Ελλάδα ως φιλειρηνική χώρα. Αντίθετα, επιτείνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή».


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου