Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου

Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ε.Μ.Π. (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.



Η ερευνητική πρόταση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την ανάδειξη και βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου, του φυσικού και ιστορικού χώρου του Σουλίου, καθώς και για την μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση της περιοχής – με αφετηρία τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- και αρχικό στόχο της έρευνας την περιοχή του Τετραχωρίου (Τ.Κ. Σαμονίδας).
Στο πλαίσιο της πρότασης προβλέπεται η διατύπωση μέτρων/ δράσεων γα τη δημιουργίας μιας βιώσιμης κοινότητας, η συγκρότηση ενός δικτύου παρεμβάσεων με ένα ενιαίο και σύγχρονο τρόπο, η οργάνωση ενός δικτύου διαδρομών, η ψηφιακή ανάδειξη του χώρου του Τετραχωρίου και η διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021, η Ήπειρος έχει υποχρέωση να θέσει ως αφετηρία της περιοχή του Σουλίου. «Επικοινώνησε με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το ΜΕΚΔΕ και τον κ. Γ. Σμύρη από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να διαμορφωθεί μια ερευνητική πρόταση που θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια.. Στο τέλος αυτού του εγχειρήματος θα έχουμε προμελέτες για να ετοιμάσουμε και αποδώσουμε το Σούλι όπως πρέπει».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Στ. Μπραΐμη – Μπότση τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάδειξη της περιοχής η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μελέτη για την ανάδειξη της ευεργετικής δράσης

του μελιού της περιοχής της Πίνδου

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/ ΕΛΚΕ για το έργο «Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης του μελιού του ορεινού όγκου της Ηπείρου, καθώς και της ευεργετικής δράσης του ενεργειακού τζελ «Bear strenght» στην υγεία του ανθρώπου με κλινική μελέτη».

Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξήγησε πως στη συγκεκριμένη ερευνητική δράση θα συμμετέχουν όλες οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου. «Με την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας θα υπάρχει μια ειδική πιστοποίηση του μελιού. Και με βάση αυτό, το προϊόν θα μπορέσει να αποκτήσει Γεωγραφική Ένδειξη και Ταυτότητα».

Αρνητική γνωμοδότηση για τα φωτοβολταϊκά

πάρκα στην Τ.Κ. Μαργαριτίου

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε αρνητικά κατά πλειοψηφία για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 9,9946 MWp, το καθένα, (τα τρία στη θέση «Καλμπάκια, το ένα στη θέση Μεσοβούνι και το πέμπτο στη θέση Μεσοβούνι- Καλαμπάκια της Τ.Κ. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας).

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική γνωμοδότηση, καθώς με τα πέντε φωτοβολταϊκά δεσμεύεται το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη στη συνέχεια η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ στο έργο του αναδασμού του κάμπου Μαργαριτίου, είτε από κτηνοτρόφους που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια για χρήση τους και παράλληλα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση, η οποία τόνισε πως η αρνητική γνωμοδότηση αφορά το μέγεθος της ισχύος των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, με το οποίο δεσμεύεται το δίκτυο του ΔΕΔΗΕ στην περιοχή και ουσιαστικά αποκλείονται από ανάπτυξη αντίστοιχων πάρκων είτε από ενεργειακές κοινότητες, είτε από την Περιφέρεια, είτε από μεμονωμένους κτηνοτρόφους. Η Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά αντλιοστάσια άρδευσης και με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος των αγροτών.

Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ιωαννιτών για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Μνημείων στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων: α) Τζαμί Ασλαν Πασά, β) Μεντρεσες, γ) βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της ΣΒΑΑ Δήμου Ιωαννιτών.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης και τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα:

«Αντικατάσταση κουφωμάτων Οικίας Πλακίδα στην Τ.Κ. Κουκουλίου Δήμου Ζαγορίου» με το Υπ. Πολιτισμού και το Δήμο Ζαγορίου

«Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίας Σοφίας Βρυσοπούλας Σουλίου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας», με το Υπ. Πολιτισμού και την Ι.Μ. Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας

«Αποκατάσταση βατότητας τμήματος οδού Δημαριού Κομπότι», με τους Δήμους Γ. Καραϊσκάκη και Νικ. Σκουφά

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη σύναψη σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πρέβεζας για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας».

Ακόμη, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίηση γεωτεχνικής έρευνας και στατικών μελετών για την αποκατάσταση του καθολικού της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Βέλλιανης Τ.Κ. Προδρόμου Δήμου Σουλίου (με το Υπ. Πολιτισμού και την Ι.Μ. Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας) και του καθολικού της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Βίτσας Δήμου Ζαγορίου (με το Υπ. Πολιτισμού και την Ι.Μ. Ιωαννίνων)

Γνωμοδοτήσεις για Μ.Π.Ε.

Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή για τις εξής ΜΠΕ:

«Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 15.000 σε 32.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Παπανδριά- Γκουργκλέτα» της Τ.Κ. Κερασώνα, Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου»

«Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετική γνωμοδότηση)

«Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 4.000 ινδιάνων κρεατοπαραγωγής , στην Τ.Κ. Κρυφοβού, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετική γνωμοδότηση)

«Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών σύνδεσης αρχαιολογικών χώρων στην πόλη της Άρτας» (θετική γνωμοδότηση)

«Λατομείο μαρμάρων, στη θέση «Βρωμολούτσα», της Τ.Κ. Καρίτσας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετικά υπό προϋποθέσεις)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου