Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Εκεχειρία τέλος, προελαύνει ο Χάφταρ




Μάχες έχουν ξεσπάσει κοντά στην Μισράτα της Λιβύης, καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ κινούνται προς τα δυτικά και καταλαμβάνουν πόλεις και χωριά κατά το πέρασμά τους.



Οι παραβιάσεις της συμφωνίας για ανακωχή είναι διαρκείς. Επιπλέον, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη καταγγέλλει πως παραβιάζεται κατάφωρα και το εμπάργκο όπλων που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για πτήσεις που προσγειώνονται εδώ και μέρες σε αεροδρόμια της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης, προμηθεύοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές με όπλα και μαχητές. Και καθιστούν υπεύθυνες κάποιες από τις χώρες που έδωσαν το παρών στο Βερολίνο, χωρίς όμως να τις κατονομάζουν.
Όπως αναφέρει το Euronews, οι συγκρούσεις επηρεάζουν δραματικά την παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της λιβυκής οικονομίας.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε πως δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις συμβάσεις της με χώρες του εξωτερικού καθώς τις τελευταίες έξι μέρες η ημερήσια παραγωγή έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο των κανονικών ποσοτήτων και οι απώλειες φτάνουν τα 255 εκατομμύρια δολάρια.
Εδώ και μέρες, πολιτοφυλακές πιστές στον Χαφτάρ έχουν καταλάβει μια σειρά από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με στόχο να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Στο Αλγέρι βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη με τον Αλγερινό ομόλογό του.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι παραβιάζει την εκεχειρία και τόνισε πως «η Λιβύη δεν πρέπει αφεθεί ώστε να γίνει παιδική χαρά τρομοκρατικών οργανώσεων και βαρόνων πολέμου».
Η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνευση στη Λίβυη, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της κρίσης.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου