Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΟΛΟΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ



Κρύβουν την συμφωνία τους στο χαράτσωμα του λαού και την πολιτική εμπορευματοποίησης των σκουπιδιών με «κορώνες» που αφορούν τον τρόπο και χρόνο πληρωμής των χαρατσιών.



Όπως είχε προειδοποιήσει εδώ και 1 χρόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, έφτασε η ώρα οι δήμοι της Ηπείρου, να υλοποιήσουν την απόφαση που υπέγραψαν όλες οι δημοτικές αρχές, δια των 4 νομαρχιακών ΦΟΣΔΑ, σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.»

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, που μόνο αγανάκτηση και θυμό μπορεί να προκαλέσει στις λαϊκές οικογένειες που καλούνται να πληρώσουν, επιδιώκεται να υπάρξει αποπροσανατολισμός και ανώδυνη διοχέτευση της διαμαρτυρίας. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σκουφά Άρτας, δεν αμφισβητήθηκε η υπέρογκη, νόμιμη ληστεία που έχουν αποφασίσει από κοινού (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι) για να διασφαλιστεί η κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ, αλλά εκφράστηκε διαφωνία, για τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η ληστεία.!!

Για 25 χρόνια, με βάση τη προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΤΕΡΝΑ ΑΕ μέσω ΣΔΙΤ από την περιφέρεια Ηπείρου( οι δήμοι εκχώρησαν την ευθύνη του φορέα υλοποίησης και της τιμολογιακής πολιτικής του έργου στην Περιφέρεια από τον 7ο του 2017), οι δημότες της Ηπείρου καλούνται να πληρώνουν: 1ο την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 85000 τόνων απορριμμάτων με 50ευρώ/τόνο (είτε πάει, είτε δεν πάει η ποσότητα στο εργοστάσιο) και 2ον την μεταφορά των συμπιεσμένων απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στο εργοστάσιο και την επιστροφή του υπολείμματος του εργοστασίου στους ΧΥΤΥ με 20 ευρώ/ τόνο. Σύνολο 70 ευρώ /τόνο σκουπιδιών. Δηλαδή βρέξει χιονίσει έχει διασφαλιστεί ένα μέρος της κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ ΑΕ με τη συμφωνία όλων.

Η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά πρότεινε να γίνει μήνυση στη ΔΕΗ που παρακρατεί τα ανταποδοτικά τέλη (με εντολή της περιφέρειας Ηπείρου), με το αιτιολογικό της μη ολοκλήρωσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης, με ευθύνη της περιφέρειας και των διαφόρων εργολάβων που εκτελούν το έργο. Γεγονός που οδηγεί το δήμο Ν. Σκουφά όπως και όλους τους απομακρυσμένους από το εργοστάσιο δήμους, να πηγαίνουν τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ και όχι στους ΣΜΑ για να καταλήξουν στο εργοστάσιο. Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ ολοκλήρωσε όμως την κατασκευή του εργοστασίου εδώ και 1 χρόνο και το έθεσε σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτη του 2019, έναρξη που συνοδεύτηκε από την απαίτηση να πληρώσουν οι Δήμοι το ποσό που αντιστοιχεί την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα δηλ 50/ευρώ /τόνο απορριμμάτων. Έτσι η ΤΕΡΝΑ Α.Ε λαμβάνει μέχρι στιγμής, σε 9 μήνες λειτουργίας 3,5 εκατομ ευρώ, χωρίς να δαπανά έξοδα λειτουργίας αφού το εργοστάσιο υπολειτουργεί λόγω μειωμένης μεταφοράς απορριμμάτων και έχει λιγότερο προσωπικό.

Η διαφωνία είναι τεχνητή και αποπροσανατολιστική. Η αλήθεια είναι ότι:

Α) Η προγραμματική σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ προβλέπει την αναγκαστική πληρωμή της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας 85000 τόνων απορριμμάτων με 50ευρώ/τόνο (είτε πάει είτε δεν πάει η ποσότητα στο εργοστάσιο)

Β)Το πρόβλημα της μη ολοκλήρωσης των ΣΜΑ το κάλυψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσωρινά, η οποία επιδότησε με 1,2 εκατομ ευρώ ( χρήματα των φορολογουμένων) την περιφέρεια Ηπείρου για να αναλάβει το κόστος μεταφοράς μη συμπιεσμένων απορριμμάτων από τους ΧΥΤΑ στο εργοστάσιο, έως ότου ολοκληρωθούν οι ΣΜΑ. Αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί στους δημότες όταν ολοκληρωθούν οι ΣΜΑ, ως τέλος μεταφοράς (20ευρώ /τόνο) που θα αυξήσει περαιτέρω τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες σε όλη την Ηπείρο.

Β) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» το 2018 νομοθέτησε ότι οι δήμοι που δεν συμμορφώνονται με την αναγκαστική πληρωμή της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας θα αντιμετωπίζουν 2 τρόπους παρακράτησης των οφειλόμενων ποσών: είτε 1ον μέσω της ΔΕΗ για δήμους που έχουν χρήματα στο ταμείο τους για να παρακρατηθούνε, είτε 2ον μέσω της περικοπής, της ήδη κατακρεουργημένης κρατικής επιχορήγησης (των ΚΑΠ) για δήμους που δεν έχουν χρήματα στο ταμείο τους . Η κυβέρνηση ΝΔ διατήρησε αυτή την διάταξη στην αναθεώρηση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Δηλαδή σε πλήρη συμφωνία οι κυβερνήσεις δένουν χειροπόδαρα τους δήμους για να εξασφαλιστεί η κερδφορία της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και να υπηρετηθεί η πολιτική επιλογή των ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, στην απαίτηση αναπροσαρμογής των τελών από την περιφέρεια Ηπείρου, με έγγραφο της προς όλους τους δήμους στις 01-03-2019 (με βάση την σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ), κανείς δήμαρχος, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά, δεν έθεσε καμία αντίρρηση καταδεικνύοντας την κοινή γραμμή των αυτοδιοικητικών παρατάξεων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση των ΣΔΙΤ και την υπέρογκη επιβάρυνση των δημοτών. Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση στο δήμο Ν. Σκουφά πρότεινε ως τρόπο μείωσης των τελών να «διεκδικηθεί» να έρθουν απορρίμματα από την Λευκάδα και την Κέρκυρα για να καλυφθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που απαιτεί η ΤΕΡΝΑ, μπας και κερδηθεί κάποια έκπτωση. Όλοι ξεκινούν με την παραδοχή ότι η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. πρέπει να διασφαλιστεί.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΕΔΩ ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

Αυτή η πολιτική προωθείται από την ΕΕ, όλες τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, τις δημοτικές αρχές. Εντάσσεται στην πολιτική στήριξης της «ανάπτυξης» από την οποία δήθεν κερδίζουν όλοι. Η αλήθεια είναι όμως ότι κερδίζουν μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και πληρώνει μόνο ο λαός.

Για παράδειγμα η ΤΕΡΝΑ .Α.Ε. θα λειτουργεί το εργοστάσιο για 25 χρόνια. Αυτό κατασκευάστηκε με κόστος 45 εκατ. ευρω από τα οποία το 50% καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ και το 25% από τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του Δημοσίου, τον οποίον αποπληρώνουν οι δημότες της Ηπείρου καταβάλλοντας περίπου 5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ μέσω των ανταποδοτικών τελών. Η ΤΕΡΝΑ παραλαμβάνει την πρώτη ύλη (απορρίμματα) με επιδότηση από τους δημότες 50 ευρώ/τόνο, παράγει με αυτήν την επιδοτημένη πρώτη ύλη ηλεκτρική ενέργεια την οποία πουλά με υψηλή κερδοφορία και επιδοτείται εξτρά από το αστικό κράτος για την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ από τα πράσινα τέλη που πληρώνουν οι δημότες μέσω της ΔΕΗ. Το δε ανακυκλώσιμο υλικό το πουλά με επιπλέον κέρδος. Τζάμπα επένδυση, επιδοτούμενη πρώτη ύλη, εξασφαλισμένο κέρδος από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και του ανακυκλώσιμου υλικού, επιδότηση μέσω πράσινων τελών και τζάμπα μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ αφού και αυτό το πληρώνουν οι δημότες . Επιπλέον η απαίτηση για μεταφορά αυξημένου όγκου σκουπιδιών στο εργοστάσιο, ακυρώνει την διαλογή στην πηγή.

Αυτό είναι το θαύμα της «ανάπτυξης» που προωθούν όλες κυβερνήσεις και στηρίζουν και οι δημοτικές αρχές και παρατάξεις. Η ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό . Αυτό το πολιτικό έγκλημα απέναντι στα λαϊκά στρώματα, η Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο το έβαλε στο επίκεντρο της συζήτησης αλλά καλεί το λαό σε διεκδίκηση με αιτήματα πάλης ενάντια σε αυτή την πολιτική, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το αίτημα να μην πληρώνουν οι δημότες την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ μέσω των ανταποδοτικών τελών, το υιοθέτησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Ν Σκουφά, παρά την προσπάθεια να μην μπει σε ψηφοφορία.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, σε όλους τους δήμους μπαίνουν μπροστά για την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη ενάντια στις ΣΔΙΤ, την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Προβάλουν ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού!

-- Ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

-- Ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-- Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου