Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Πλήρης απουσία πολιτικού στίγματος και κανένα όραμα στον προϋπολογισμό


Πλήρης απουσία πολιτικού στίγματος και οράματος διακατέχει τον προϋπολογισμό που έφερε προς ψήφιση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική Αρχή, 



κάτι που αναδείχτηκε με έμφαση από τις τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμά Μπέγκα, όσο και του δημοτικού συμβούλου, Θωμά Γιωτίτσα, που ήταν και ο βασικός εισηγητής του θέματος.
Ο κ. Μπέγκας στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι ως υπεύθυνη παράταξη η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» επέλεξε συνειδητά και παρά την απουσία ενός σοβαρού και ξεκάθαρου οράματος, την έλλειψη της προεκλογικά υποσχόμενης ετοιμότητας της Δημοτικής Αρχής για την άμεση εφαρμογή του, αλλά και των σοβαρών αντιρρήσεων και ενστάσεων που υπάρχουν σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, να μην καταθέσει επίσημα εναλλακτική πρόταση καταψηφίζοντας απλά κάποιους κωδικούς όπου διαφωνεί.

«Επιλέξαμε να δώσουμε την πίστωση χρόνου σε μια νέα Δημοτική Αρχή, η οποία είχε εκ των πραγμάτων ένα μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμόσει τα σχέδια της. Επιλέξαμε να καταθέσουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική πρόταση προς τους Γιαννιώτες και όχι να επιδοθούμε σε μια ανούσια και ζημιογόνα μάχη εντυπώσεων. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020 πλην ορισμένων κωδικών που αποτυπώνουν επιλογές με τις οποίες διαφωνήσαμε και με ορισμένες πολιτικές παρατηρήσεις οι οποίες δεν καταγράφονται απαραίτητα σε επίπεδο κωδικών», είπε ο κ. Μπέγκας για να γίνει πιο συγκεκριμένος:

«Προβληματιζόμαστε από τις ανεπαρκέστατες πιστώσεις για τις προμήθειες του εργοταξίου που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν, και σε αναμονή του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι βέβαιο ότι δεν επαρκούν αν θέλουμε να μιλάμε για σοβαρές παρεμβάσεις στην πολύπαθη καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε, κατηγορώντας παράλληλα τη Δημοτική Αρχή για φάμπρικα απ’ ευθείας αναθέσεων σε ότι αφορά τις προμήθειες του εργοταξίου με μια προκλητική ποσότητα κωδικών που έχουν ποσά στα όρια των αναθέσεων.

«Προεκλογικά είχατε κάνει σημαία σας τις δήθεν πολλές δικές μας απ’ ευθείας αναθέσεις για να έρθετε τώρα να επιδοθείτε στο στήσιμο μιας φάμπρικας ειδικά σε ότι αφορά το εργοτάξιο και δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Βάββα να τις ‘’καθαγιάσετε με την αιτιολογία της νομιμότητας’’.

Η Δημοτική Αρχή εξελέγη πριν από λίγους μόλις μήνες με το σύνθημα της "Νέας Εποχής". Καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες στους πολίτες. Σήμερα, 5 σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, και διαβάζοντας κανείς με προσοχή τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει την παντελή έλλειψη αυτού του νέου, του πρωτοπόρου και οραματικού που θα πάει τα Γιάννενα ένα βήμα παραπέρα», τόνισε στη συνέχεια.

Στην εισήγησή του ο κ. Γιωτίτσας ανέφερε αναλυτικά τα σημεία διαφωνίας της παράταξης με τον προϋπολογισμό τα οποία κωδικοποιούνται στα εξής:

1. Επισήμανση ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ σε κάτι το καινούργιο για το θέμα της λίμνης σε σχέση με τα τελευταία 5 χρόνια, αν και ειδικά ο κ. Μπαρτζώκας ως αντιπολίτευσης κατηγορούσε τη δημοτική αρχή για ελάχιστο ενδιαφέρον.

2. Διαφωνία στην οποιανδήποτε αύξηση δημοτικών τελών και κυρίως στις επιχειρήσεις του Μπιζανίου που σύντομα θα νιώσουν με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες της απόφασης να εκτινάξετε τους συντελεστές κατά 50%.

3. Διαφωνία στην πολιτική και αντίθετη σε κάθε έννοια χρηστής οικονομικής διοίκησης με σκοπό το συμφέρον του τόπου, απόφαση της Δημοτικής Αρχής να απολέσει πολύτιμους πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 8 εκ. ευρώ από τη μη ένταξη των έργων για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED και την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

4. Διαφωνία στην κατάφορη αδικία απέναντι στους κατοίκους περιοχών του Δήμου μας που πλήρωσαν εισφορές για να δουν έργα στις γειτονιές τους και όχι κάπου αλλού.

5. Διαφωνία στις αναιτιολόγητες περικοπές σε μια πληθώρα δράσεων και έργων που δεν επιβάρυναν με μεγάλα ποσά τον προϋπολογισμό και για τα οποία υπήρχαν το 2019 εξασφαλισμένες πιστώσεις, θα μπορούσαν όμως να προσφέρουν πολλά στην τοπική κοινωνία. Επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, κατασκευή γηπέδου στο Νεοχωρόπουλο, επιχορήγηση εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ για όλο το έτος, ανακατασκευή χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο Κατσικάς, γήπεδο 5x5 στο Κουτσελιό, ο καθαρισμός του Πάρκου Πυρσινέλλα, η προμήθεια αστικού εξοπλισμού για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου ενδεικτικά, φαίνεται θεωρούνται μη αναγκαίες παρεμβάσεις από τη Δημ. Αρχή σε σχέση π.χ. με την κατασκευή μνημείων.

6. Απαίτηση στο πλαίσιο της πολιτικής δεοντολογίας οι προϋπολογισμοί και τα προγράμματα δράσης των Νομικών Προσώπων να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Για τους ελέγχους οικονομικής διαχείρισης

Στην αρχή της συζήτησης του προϋπολογισμού ο κ. Μπέγκας ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά την καταλογιστική πράξη για το φύλλο μεταβολών ελλείψεων που λήφθηκε πρόσφατα από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές για τα έτη 2009-2011, μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ρώτησε αν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες, τι ποσά αφορούν και ποια πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται, προσθέτοντας ότι αν είχαν γίνει όλα τα προβλεπόμενα θα έπρεπε να αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, στο κομμάτι των εσόδων σε συγκεκριμένο κωδικό, τα ποσά που καταλογίστηκαν, κάτι που δεν έχει γίνει.

Μετά την απάντηση εκ μέρους του αρμοδίου αντιδημάρχου και των υπηρεσιακών παραγόντων κατέθεσε την επιφύλαξή του και ζήτησε σε εύλογο χρόνο, στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας, το κυρίαρχο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερωθεί για τα ποσά και τα πρόσωπα στα οποία έγινε ο καταλογισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου