Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Νέα μόδα: Λέσχες καπνιστών...για να αποφύγουν τον αντικαπνιστικό νόμο




Ιδρύονται λέσχες καπνιστών...για να αποφύγουν τον αντικαπνιστικό νομο- Η πρώτη στην Κομοτηνή
Νέα μόδα έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα- με πρώτη την Κομοτηνή- καθώς οι επιχειρηματίες της εστίασης προσπαθούν να αποφύγουν τις συνέπειες της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.



Και η νέα μόδα έχει το όνομα Λέσχες καπνιστών, στα πρότυπα των smoker’s club των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών χωρών.

Η πρώτη τέτοια λέσχη ξεκίνησε στην Κομοτηνή, αλλά έρχονται και νέες Λέσχες και στην Αθήνα, στην περιοχή της Πλάκας λένε οι πληροφορίες.

Όπως λέει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου, από την στιγμή που οι επιχειρήσεις πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές χρειάζονται μόλις επτά ημέρες για να γίνουν λέσχες καπνιστών, ενώ υπολογίζει ότι σύντομα σε όλη τη χώρα θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 100 λέσχες καπνιστών”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια λέσχη καπνιστών

Λέσχη καπνιστών δεν μπορεί να γίνει ένα εστιατόριο όπου επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους, γι αυτό και κυρίως ενδιαφέρει επιχειρήσεις όπως είναι τα μπαρ και τα καφέ-μπαρ όπου απαγορεύεται η είσοδος σε κάτω των 18ετών αρκεί βέβαια να πληρούν και τις υπόλοιπες προδιαγραφές. Αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και τις εγκαταστάσεις που αφορούν τα τετραγωνικά της επιχείρησης, ώστε να διαπιστωθεί το αν πραγματικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας απομονωμένος χώρος καπνιστών με δική του είσοδο.

Στον χώρο αυτό θα απαγορεύεται η είσοδος στους εργαζόμενους αφού τα μέλη θα εξυπηρετούνται με την διαδικασία του self service.
Η πρώτη λέσχη στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, σε ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο λειτουργεί ήδη η “Λέσχη Καπνιστών – The Smokers Club” δημιουργός της οποία είναι ο Χρήστος Δράκος, με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών. Τα μέλη της λέσχης ξεπερνούν τα 2.500, χωρίς να πληρώνουν κάποια συνδρομή.
Η αντίδραση της Αρχής Διαφάνειας

«Καινοφανές νομικό μόρφωμα» χαρακτηρίζει την δημιουργία λεσχών για καπνιστές η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σημειώνοντας ότι πρόκειται για «απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων».

Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί όσους προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις θα τύχουν ενδελεχών και κατά προτεραιότητα ελέγχων για τις συνθήκες «ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».



thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου